1. Fazék

Nem kell tízféle, elég kettő: egy közepes a szószoknak, rizsnek, és egy nagy, amiben van helyed tésztafőzésre, stb. A legjobb, ha rozsdamentes acéllal bevont rézedény fedővel, úgy hatékonyabb a főzés! Minél súlyosabb, vastagabb az alja, annál több hőt vesz fel, ha vékonyabb, gyorsabban leég az ételünk. Vegyünk picit drágábbat, de az elkísér éveken át!

2. Kés

Három alapkés kell: egy nehéz, nagyobb aprítókés, egy kicsi éles a zöldségaprításhoz, és egy nagy recés fogú a szeleteléshez. Vásárlás előtt fogjuk a kezünkbe, hogy kényelmes-e. Legyen biztos a markolata, így a munkánk is az lesz. Ha a nyele jó nehéz, jobban tudjuk irányítani a folyamatokat.

3. Mozsár

Jól mutat, univerzális, nem hiába használják ősidők óta. Pestókhoz, öntetekhez tökéletes – a friss fűszereknek így nyerjük ki a maximum ízhatását. Legyen nehéz kőből, így könnyebb vele dolgozni!

4. Serpenyő

Sütőállót keressünk, ha lehet, fém nyéllel, mint a profik. Ne tapadósat vegyünk, de masszív aljút, ami jól osztja el a hőt.

5. Digitális mérleg

Sütéshez elengedhetetlen. Minden grammot pontosan lemér.

6. Sütőrekesz

Ez mifelénk leginkább az oljasütő részeként ismeretes: abban emeljük ki a sütnivalót, például amikor sült krumpli készül. Legyen hosszú a nyele, és legyenek kis fogantyúi, amiket bele tudunk akasztani a tálba sütéskor, hogy ne mozduljon el – ajánlja.

7. Casserole – öntöttvas edény

Univerzális. Főzhetünk benne a gázon, vagy kezdhetjük ott, és befejezhetjük a sütőben. Elég mindig a legkisebbre venni a lángot alatta, mert tartja a hőt. Ha jót választunk, örökké kitart!

8. Vágódeszka

Jó vastag, masszív fa vágódeszkát ajánl, ami alá tesz egy papírdarabot, hogy ne mozduljon el. Tisztítás után néha meg kell kenegetni olajjal! Sose tegyük a mosogatógépbe vagy hagyjuk ázni, mert felázik, és elrepedhet.

9. Hámozó

Zöldségpucoláshoz, csokoládéforgácsoláshoz, sajtszeleteléshez tökéletes – gyors, éles, nem pazarol.

10. Négyoldalú reszelő

Nagyobb, kisebb, valamint extrafinom reszelőrésszel és hámozó nyílással.
Sajthoz, gyömbérhez, citromhoz, hagymához ajánlja. Tegyük rögtön a tálba, amivel dolgozunk utána, könnyebb, ha mindjárt abba reszelünk!

11. Tepsi, sütőtálca

A laposabb kenyerekhez, a mélyebb tepsi fogantyúval pedig mártások, szószok végső sűrítéséhez a sütőből kivéve, a gáztűzhelyre helyezve.

(Forrás: haon.hu)