Amerikai kutatók szerint leginkább az egészségben eltöltött évek számát kell gyarapítania az orvostudománynak, mivel az emberek élethossza már nem nyújtható tovább.

A New York-i Albert Einstein orvosi egyetem kutatói egyetlen embert sem vizsgáltak meg, a statisztikákat elemezve jutottak erre a felismerésre.

A témában frissen publikált tanulmány egyik szerzője, Jan Vijg genetikus szerint az elméleti maximum életkor 125 év lehet, bár ezt még senki nem érte el. Az évek útján legmesszebbre a francia Jeanne Calment jutott, aki 122 évet és 164 napot élt Arles városában.

Ez a különleges asszony 1875-ben született és 1997-ben halt meg.

A képen látható 145 éves indonéz Mbah Gotho azonban a világ legöregebb embere lehet, ha az illetékes indonéz hivatalon kívül harmadik fél is megerősíti állítását. (MTI/EPA/Ali Lutfi)

indonez

A demográfiai adatokból kiderült, hogy mind a születéskor várható élettartam, mind a legmagasabb életkor folyamatosan nőtt az elmúlt bő száz évben.

Amerikában például alig 47 évvel számolhatott egy ember 1900-ban, míg ma már akár 80-ra is tervezhet.

Ezzel együtt az idős, 70 éven felüli emberek is egyre tovább éltek. Az 1970-es évektől látványosan megugrott a legidősebbek kora, de a trend az 1990-es évek közepén tetőzött, azóta nem emelkedik tovább – emelik ki az Einstein egyetem genetikusai.

Egyre többen érik meg a 100-at, az ENSZ 2012-es adatai szerint 316 ezer, százévesnél idősebb ember él a világon.

Viszont a 115 már gyakorlatilag nekik is elérhetetlen, hiába sok a százéves, nem lépik túl többen ezt az elképesztően magas kort – a tudósok ebből következtetnek arra, hogy létezik egy felső határ. Az amerikai kutatók úgy számolják, hogy a limit 125 év lehet.

„A fertőző és krónikus betegségek legyőzésével tovább emelhetjük a születéskor várható élettartamot, de a maximális életkort aligha” – mondta el Jan Vijg.

A szakember szerint ezért az egészségben eltöltött évek számát kell tovább nyújtanunk, mivel a még hosszabb élet már nem reális célkitűzés.

(Forrás: diabetika.hu)

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!