Fánk recept

Emlékszem, hogy gyerekkoromban szinte mumus volt a fánk, mert a jó fánk szalagos, finom puha. Ezt az alapreceptek úgy tanítják, hogy sok-sok tojás sárgáját adnak hozzá. Viszont ennek az a nagy hátránya, hogy gyorsan kiszárad tőle a fánk, így frissen, gyorsan-melegen kell megenni, különben nem az igazi. Nos ez mára már megváltozott! Tojás-tej nélkül is lehet finom, szalagos és még másnap is finom!

Hozzávalók:
– 50 dkg tönköly liszt (én saját malmomban őrölöm meg, így ez másként viselkedik, mint a bolti. Azt ajánlom annak, akinek nincs saját malma, hogy vegyen teljes kiőrlésű bio lisztet, vagy graham lisztet)
– 2 evőkanál kókuszzsír
– csipet kurkuma
– csipet só
– 3 evőkanál nádcukor
– fél bio citrom reszelt héja
– bio vanília
– kb. 3 dl langyos növényi tej
– 2 dkg élesztő
– olaj a sütéshez

Elkészítése:
Egy tálban a zsiradékon kívül mindent jól összedolgozunk. Amikor egynemű állapotot értünk el, akkor adjuk hozzá a zsiradékot. Én nem szoktam külön az élesztőt felfuttatni, hanem csak langyos tejet adok hozzá. Lefedve kb. 30 percet pihentetjük. Kiszaggatjuk, és így is kb. 10 percet állni hagyjuk, majd meleg olajban (de nem forróban) kisütjük.

Jó étvágyat!

Nagyné Szalai Melinda

Oszd meg másokkal is