Teremts bőséget!

Mi az a bőségszemlélet?

Izgalmas részhez érkeztünk, hiszen mindannyiunk életében fontos szerepet játszik a pénz. Sokszor hallom, hogy „ha gazdag lennék, boldog lennék”, „ha több pénzem lenne, boldogabb lennék”. Vajon tényleg így van?

Mit jelent neked a bőség? Nem a pénz, hanem a bőség. Mitől érzed úgy, hogy az életed tele van bőséggel? Milyen kép él a fejedben a bőségről?

A bőség nem függ attól, hogy éppen hány forint van a bankszámládon, vagy mennyi mindent sikerült eddig felhalmoznod. A bőség egy szemlélet. Arról szól, hogyan éled az életed.

Neked félig tele van a pohár, vagy félig üres? Mert a bőség és a hiányszemlélet pontosan erről szól. A nézőpontról, a hozzáállásról.

Az, akinek sok jut, de nem becsüli, nem értékeli, semmivel sem boldogabb, mint az, akinek kevés van, de azt megbecsüli. Sőt, az utóbbi biztosan állíthatom, hogy boldogabb, teljesebb életet él.

A pénz egy eszköz. Nem több, nem kevesebb. Jó ha van, de még jobb, ha használni is tudjuk, és nem magához a fizetési eszközhöz ragaszkodunk, és azt akarjuk felhalmozni, hanem bőséget teremtünk az életünk minden területén. Még jobb, ha nem csak a saját életedben teremted meg a bőséget, hanem a munkáddal, életeddel, példamutatásoddal másoknak is segítesz, hogy megteremtsék azt a saját életükben is.

Tévedés, ha azt hiszed, ehhez kevés vagy. Esetleg azt gondolod, hogy nem olyan a munkád/életed hogy ezt megvalósítsd? Rengeteg dolgot tehetsz a saját és mások életéért is. Ez nem pénz kérdés. Egy kedves mosoly, egy segítőkész hozzáállás bőven elegendő. Minden ilyen pici dologból indul. Ne becsüld le ezeknek az apró gesztusoknak a jelentőségét.

Eközben azonban magadról se feledkezz el! Nagyon szép és jó, ha segítesz másoknak, de ne azért tedd, hogy közben ne kelljen foglalkoznod a saját életeddel, és az ott megoldandó problémáiddal.

Tudtad, hogy azáltal, hogy te boldogabb és kiegyensúlyozottabb emberré válsz, mások élete is megváltozik? Bizony, ez nem csak neked jó! Pozitív hatással leszel a környezetedre is! Sőt! Mint a pillangóhatás, ez kihat akár az egész világra!

Ha boldog vagy, és megtaláltad a helyed, szereted azt, amit csinálsz, ahogy élsz, akkor kedvesebben fordulsz az emberek felé is. Mondjuk rámosolyogsz valakire, aki spontán visszamosolyog. Vagy kedvesen és támogatóan szólsz hozzá, amikor valamiről beszélgettek. Ki tudja, mi járt éppen a fejében, lehet, hogy nagyon rossz napja van, és a te mosolyodtól és kedvességedtől máris jobban érzi magát, oldódik a feszültsége, türelmesebb lesz a gyerekeivel otthon, és jobban alszik. Mivel jól aludt, kipihenten ébred, rögtön szebbnek látja a világot, amitől kedvesebb lesz az emberekkel, és azoknak az embereknek szintén jobb napjuk lesz. Érted, mire gondolok?

Soha ne becsüld le a kedvesség és figyelmesség erejét! Bánj úgy másokkal, ahogy Te is szeretnéd, hogy veled bánjanak! Akkor is, ha szerinted nem érdemlik meg! Miért? Mert Te viszont megérdemled, hogy ne vedd magadra mások negatív hangulatát!

Mi köze ezeknek a dolgoknak a bőséghez? Nagyon sok. A bőség kéz a kézben jár az elégedett és boldog mindennapokkal. Mit ér a sok pénz, ha romokban az életed? Megmondom: semmit. 
Egyperces örömöket szerezhetsz vele, de tartós boldogságot nem. Mit nevezek egyperces örömöknek? Ha mondjuk szeretnél egy ruhát, és azt megveszed magadnak, akkor annak biztosan örülsz egy ideig, de egy idő után már megszokod, hogy van, majd később már egy másik ruhára vágysz, és kezdődik újra a vágyakozás, hiányérzet, sóvárgás, és ezek nem a vonzást elősegítő energiák.

Nem jövök most a vonzás törvényével, nem erre akartam kilyukadni, hanem arra, hogy ha észreveszed az életedben az apró boldogságcseppeket, és tudsz nekik hálatelt szívvel örülni, akkor Te boldog ember leszel. Ha azonban a hiányszemlélet szerint élsz, és állandóan elégedetlen vagy, nem becsülöd meg, amid van, akkor nehezen képzelem el, hogy boldog leszel. 

Biztos vagyok benne, hogy ha elkezded gyakorolni a hálát, és a bőségszemléletet, akkor teljesen megváltozik az életed. Mindig, minden helyzetben lehet találni valami szépet és jót. Akkor is, ha nagyon nehéz most, de lehet, hogy pár év múlva már látod, hogy mi miért történt veled, hogyan lett ezáltal a nehézség által jobb az életed.

Ha visszagondolsz az életedre, mit adtak neked a nehézségeid? Mit tettek hozzá az életedhez? Hogyan járultak hozzá ahhoz, hogy ilyen emberré váltál?

Bárcsak képesek lennénk drámák és traumák nélkül fejlődni, és bizonyos fejlődési ugrásokat megugrani. De amíg nem vagyunk tudatosak az életünkkel kapcsolatban, nem tanulunk folyamatosan, nem foglalkozunk az önismerettel, és a lelki dolgainkkal, addig kell történnie valaminek, ami kimozdít bennünket a minket nem szolgáló helyzetekből, és még ha mélyre is taszít először, akkor sem hagyja már tovább, hogy homokba dugott fejjel sodródjunk. 

Az élet megtanít élni. Van, akinek könnyebben sikerül ezt a leckét abszolválnia, másnak nehezebben, keményebb feladatokkal, de a lényeg az, hogy megértsük, mi is a fontos, miért születtünk meg, mi az életünk értelme.

Igen, az életünknek értelme, sőt, célja van. Nevezheted küldetésnek, hivatásnak, életfeladatnak. Ahogy neked kényelmes. Ami a te hitrendszeredhez közel áll. A lényeg, hogy semmi nem véletlenül történik velünk, mindennek oka, és következménye van.
Te pedig mindig dönthetsz, hogy merre mész, és hogyan tovább. Ez a döntésed azonban befolyásolja azt is, hogyan alakul majd a jövőd.

Hogyan választhatsz? A döntéseiddel mindig választasz. 
Minden pillanatban alakítod, újraírod a jövőd. Ez nem valami ezoterikus vagy spirituális dolog, amiről írok. Nagyon is tudatos, annak ellenére, hogy én a nem akadémiai tudásban is hiszek. 

Ha úgy döntesz, hogy mostantól nem aggódsz a jövő miatt, és nem bánkódsz és rágódsz a múlton, hanem arra fókuszálsz, hogy most a jelenben boldog legyél, akkor boldog leszel! Meg kell tanulnod szeretni magad, és minden problémád el fog illanni!

Igen, az összes problémád. Az önszeretet ugyanis olyan, mint egy hurrikán. Elsöpri a nehézségeket, mert önbizalmat ad és kiegyensúlyozottságot. Nem azt mondom, hogy onnantól minden szuperkönnyen megy majd, de az biztos, hogy nem fogsz a nehézségek láttán megborulni, ha szereted magad.

A pozitív hozzáállást meg lehet tanulni, csak gyakorolni kell! Figyelem! Nem arról van itt szó, hogy úgy kell csinálnod, mintha minden szuper lenne, ha nem az!
Hanem arról, hogy így a hited és bizalmad önmagadban megszilárdul, és olyan stabil leszel, hogy elkerülöd a negatív szélsőségeket, összeomlásokat. A problémáidat gyorsan és hatékonyan kezeled, és nem hagyod, hogy rád telepedjenek, és olyan károkat okozzanak, amiket később aztán nehezebb megoldani.

Önbecsülést, önértékelést, önbizalmat szerezhetsz ezzel a pozitív hozzáállásoddal. Mitől lesz bőség az életedben? Ettől a hozzáállástól.

Polgár Lili 
coach, tréner, mentor
www.oromterapia.hu

Oszd meg másokkal is