Belső béke

Ha a belső békéről beszélünk, akkor egy olyan témát boncolgatunk, ami a legtöbbünket foglalkoztatja. Ha nincs is róla nap mint nap szó, az emberek zöme törekszik a béke, illetve a belső a béke állapotának elérésére, megteremtésére. 
De mi is az a belső béke? Ez egy olyan állapot, amit leginkább a nyugalom, és a ‘harmónia önmagaddal’ kifejezésekkel lehetne definiálni, de igazából egy összetettebb dologról van szó. (Megemlíteném, hogy az alábbi lépéseket semmiféleképp nem sorrendben ajánlom, mindegyik egyaránt fontos.

 Lépések

Szánj időt!

 Nagyon fontos, hogy mindig legyen időd az általad fontosnak vélt dolgokra.

 • Ha van egy dolgod, tennivalód, akkor arra szánj időt. Próbáld meg kapkodás mentesen és nyugodtan elvégezni azt, így igazán a jelenre fogsz koncentrálni, nem arra, hogy mit kell még csinálnod, vagy mit csináltál előtte.
 • Szánj időt a körülötted élőkre. Akár családtagról, barátról, vagy háziállatról legyen is szó, megérdemelnek egy kicsit az idődből! Ha dolgod van és sietsz vele, de valaki meg szeretne veled osztani valami számára fontosat, akkor ne kiabáld le, hogy most nem érsz rá. Gondold végig; az életben mi is igazán fontos? Az emberi kapcsolatok ápolása, vagy a feladat amit időre kell elvégezned? Elég, ha csupán öt percet adsz a másiknak, máris érezni fogja, hogy figyelsz rá, neked pedig jó érzés lesz, hogy türelmes voltál.

„Me time”

Ez kapcsolódik az előző ponthoz, csak talán még kiemelkedőbb. Hogy legyen „én időd”. Ez egy egyszerű módja önmagad megajándékozásának, és szerintem a cím magáért beszél. Mindig tartsd szem előtt mások érdekei mellett a sajátodat is! Hiszen magadért, a te boldogságodért születtél a Földre, és a saját boldogságod minden tetted célja. Ezért legyen időd is rá, hogy megteremtsd azt.

Optimizmus

Elcsépeltnek tűnhet, hogy az mondom: Legyünk optimisták! De ez fontosabb, mint ahogy elsőre hangozhat. Feltehető a kérdés, hogy vajon optimistának lenni tényleg elengedhetetlen a belső békéhez?

 • Mikor békét érzünk, boldogságot is érzünk, pláne, ha belső békéről van szó. És a derűlátás, valójában az egyik kulcsa lehet a boldogságnak, és a belső békének is.

Gondoljunk bele: Amikor a munkahelyen kapunk egy rossz hírt, vagy nehézségbe ütközünk, nem irigylésre méltó az a kolléga, aki csak mosolyogva, optimistán kezeli az ügyet és hisz benne, hogy végül minden jó lesz? Az ilyen emberek valahogy boldogabbnak és békésebbnek tűnnek, akkor bizonyára nem véletlenül. Tehát próbáljuk meg magunkban a belső hangot átnevelni optimistává, tartsuk szem előtt, hogy a haragtól és a pesszimizmustól semmi nem lesz jobb, csak bevonzzuk magunknak a negatív dolgokat.

Elengedés

 • „Megtanulni élni nem más, mint megtanulni elengedni.” – Mondta maga Buddha.

Ha hiszünk a sorsban, ha nem, aminek -vagy akinek- mennie kell, az úgyis menni fog. Így hát a ragaszkodásunkkal igazából magunknak ártunk. Ha lélekben ragaszkodunk egy tárgyhoz ami tönkrement, meg kell tanulnunk elengedni a szomorúságot, hiszen az igazi értékek nem kézzelfoghatóak.

 • Méreg, keserűség, irigység. Többek közt a legfontosabb dolgok, amiket meg kell tanulnunk elengedni. Ha egy szituációban fel megy bennünk a pumpa, akár hangosan is kimondhatjuk: Engedd el. Ezzel segítünk valóban elűzni a keserűséget, és büszkék lehetünk magunkra, hogy kötélből vannak az idegeink. Csak csukd be a szemed és fújd ki hosszan a levegőt. Így rálelhetsz a belső békére is; ha a kártékony, rossz érzéseket kicseréled pozitívakra. És ez igazán rajtad áll! De mint minden, ez is gyakorlást igényel, hiszen az önkontroll az egyik legnehezebb dolog.

Megbocsátás

„A megbocsátás sokkal több, mint elnézést kérni; ez egy döntés arról, hogy elengeded a sérelmet, és engeded, hogy a szeretet újra áradjon.” – B. Gass   „A megbocsátás kiszabadítja a rabot. De azt nem veszed észre, hogy te vagy az a rab.”

 • Megbocsátás másoknak. Ezt ugyanannyira tesszük másokért, mint önmagunk érdekében. Mivel ha nem vagyunk képesek megbocsátani, az ránk ugyanolyan terhet ró! Tehát el kell engednünk sérelmeinket, vagy azok követni fognak minket és ott lesznek a jó dolgok árnyékában is.
 • Megbocsátás önmagunknak. Ez talán még fontosabb mint az előző pont, de egyeseknek nehezebb is lehet. Pedig belső békét kialakítani talán lehet, de megtartani és benne maradni ebben az állapotban úgy, hogy harag van bennünk önmagunk felé, lehetetlen. Ha hibázunk, fogadjuk el azt. Tudatosítani kell, hogy milyen hibát vétettünk, és le kell szűrni a tanulságot. De ez után el kell engednünk az ebből származó indulatokat és akár hangosan is kimondhatjuk (ez néha meglepően sokat jelent); megbocsátok magamnak.

Befelé figyelés

A befelé figyelés nagyon fontos kéne hogy legyen mindannyiunk életében. Ha megtanulunk befelé figyelni, sokkal jobban megismerhetjük önmagunkat és ez megrövidítheti a belső békéhez való út hosszát.

 • Sajnos ma már lehetetlen, hogy a stressz teljes mértékben elkerüljön minket. Ha mi magunk kiegyensúlyozottak is vagyunk, mások stressze ugyanúgy megtalál minket, ami hatással lehet ránk. Ezt azonban ugyanúgy meg kell tanulni elengedni, és függetleníteni kell magunkat. A stressz igen kártékony, mint lelki, és – mai kutatások már kimutatták – testi szempontból is. Sok-sok betegség okozója lehet, depresszióhoz vezethet, stb. Így hát elengedhetetlen, hogy önkontrollal és pozitív gondolatokkal el ne engedjük a stresszt, és ez főleg a belső békénkre nézve fontos.
 • Befelé figyeléssel a tudatosságot is erősíthetjük. Ha tudatosítjuk magunkban mi a rossz, sokkal könnyebb lesz megtalálni, elsajátítani a jót.
 • Meditáció. Ez egy olyan fontos dolog (főleg a belső békéhez), hogy egy külön cikkben lenne csak hely kifejteni miértjét és hogyanját. A lényeg, hogy aki valóban keresi a belső békéjét, annak elengedhetetlen, hogy találkozzon a meditáció fogalmával.

Szeretet

 • „A szeretet lényege, hogy fogjuk a másik kezét, akivel törődünk, és a jelenben élünk. A múlt és a jövő csak mítosz. Nem valóság. A múlt nem más, mint a már elhalt jelen, a jövő pedig soha nem is létezett, ugyanis mire odaértünk hozzá, jelen lett belőle. Csak a jelen számít, az örökké változó, nyughatatlan jelen, amely oly könnyen elillan.” M. Haig
 • „Az embereket úgy lehet megmenteni és boldoggá tenni, ha szeretjük őket.” Kosztolányi D.
 • „Ha szeretetet sugárzol magad körül – betegséged ellenére – magad is gyógyítóvá válhatsz.” Simon András
 • „Kívánom az embereknek és úgy magamnak is, hogy felismerjük az életben a szeretet erejét, hogy tudjunk erőt meríteni az emberi kapcsolatokból, és ne legyünk kiszolgáltatottak az anyagi világnak.”  Boncsér G.
 • Végül, de nem utolsó sorban a szeretetet említeném meg. Nem azért ez került az utolsó helyre, mert kevésbé lenne fontos, hanem pont azért, mert ez minden mögött ott áll. A többi pont gyakorlását is szeretetben ajánlatos elvégezni!

Ezt úgy kell érteni, hogy mindenkivel jobb szeretettel viszonyulni. Minden amit csinálunk, amit gondolunk, szeretettel átszőtt kéne, hogy legyen, minden amit mondunk, azt mondjuk „szeretetnyelven„. Ez semmiféle különösebb erőfeszítést nem igényel, csak odafigyelést. A kedvesség és az alázatosság empátiát szül. Önkontroll kell ehhez is és gyakorlás, hogy mindig kedvesen tudjunk megszólalni, és ahhoz is át kell nevelnünk magunkat, hogy szeressük a világot és önmagunkat. Ez kiegyensúlyozottá is fog tenni. Észre kell venni az apró szépségeket magunk körül és tudatosítani kell, megcsodálni azt. Ami pedig az önszeretetet illeti; a pontok elsajátítása és alkalmazása után kellemes mellékhatás lesz, az önmagunk felé irányuló szeretetet.

Pár tipp

 • Mosolyogj sokat! Egy idő után majd rászoksz, és mosolyogva más színben is tűnnek fel a dolgok magunk körül!
 • Adj hálát! Minden este lefekvés előtt adj hálát. Akkor is ha nem volt olyan jó a napod, csak adj hálát amiért egészséges vagy, nagyszerű barátaid vannak, megismertél egy új embert, stb. Mindig van ok hálásnak lenni.
 • Reggelente felkelés előtt mondj magadban motiváló dolgokat. Például, hogy; ez a nap lesz életem legjobb napja, és senki és semmi nem tudja elrontani a kedvem, elvenni az életerőm. Ma közelebb kerülök a belső béke eléréséhez.
 • Menj el jógázni! Igazi megnyugvás lehet a léleknek.
 • Étkezz egészségesen. Ha nehéz a gyomrod, az hatással van a közérzetedre, így a lelkedre is.
 • Keress hobbit. Foglald el magad.

+

 • Türelem
 • Harmónia
 • Kitartás
 • Gyakorlás
 • Csend. Naponta legyen 1-2 -vagy amennyire szükséged van- órád csendben lenni. Ne hallgass zenét, ne nézz filmet, csak relaxálj, és kicsit fordulj befelé.

Prokes Imola

Oszd meg másokkal is