Tejtermékek és a szépség

Néró feleségéről, Poppeáról az maradt meg az emberek emlékezetében, hogy ha valahová utaznia kellett, személyes szükségletei miatt egy egész szamár csorda követte mindenhová, hiszen szamártejes fürdőit ki nem hagyta volna semmiképp. Indiában a tisztított vaj, a gí, fontos alapanyaga a masszázsnak, bőrápolásnak több ezer éve. Jozefinnek, Bonaparte Napoleon párjának híresen szép bőre is egy tejkészítményt dicsér, amely ibolyával készült. Mi miért mondanánk le erről a minden konyhában fellelhető, mégis csodás szépítőszerről, a tejről és a tejtermékekről?

Ma is arctejnek hívjuk azokat az emulziókat, amelyek arctisztításhoz, a bőr felfrissítéséhez használunk. Már az ókorban is ezzel tisztították arcukat az asszonyok, hiszen a bőr számára rengeteg értékes anyagot tartalmaz. Használhatjuk önmagában is, de felfőzhetünk benne gyógynövényeket, vagy hígíthatunk vele más pakolásokat. Száraz, igénybevett (pl.:télen) vagy öregedő bőrre kiváló a tejszín, magas zsírtartalma miatt. Az aludttej még a tejnél is több tejsavat tartalmaz még jobban táplálva a bőrt, ez igaz a joghurtra is. A túró pedig egyenesen gyulladáscsökkentő hatással bír, kazein tartalmának köszönhetően. Ezeket persze egymással is keverhetjük, egy kis túró, egy kis joghurt, a bőrünk hálás lesz érte.

Bánki Viktória

Oszd meg másokkal is