Ha Spanyolországot említjük, minden bizonnyal elsőként a katalán helyzet jut eszünkbe, amitől nem régiben volt hangos a sajtó. Ezen kívül közismertek történelmükről, sporteredményeikről, művészeikről és irodalmukról is. A sor itt még nem ér véget, ugyanis korszakalkotó, napjainkban is használt eszközökkel ajándékozták meg minket.

Elsőként említésre méltó, Isaac Peral tengeralattjárója. Habár első változata a 18. században lett feljegyezve, Isaac Peral a 19. század végére forradalmasította az elképzeléseket. Így megalkotta az első elektromos árammal működő merülő hajót. 1888-ban sikeresen megtette első útját, és az érdeklődők még ma is megtekinthetik a murciai Cartegana városában. A tengeralattjáró a helyi múzeum tulajdonát képezi, és szökőkúttá átalakítva díszíti a várost.

A sokak által kedvelt játék, ami napjainkban a kocsmák elengedhetetlen kelléke lett, a csocsó, is egy spanyol férfihoz köthető. Alejando Campos alkotta meg a spanyol polgárháború alatt. A jótékonyság a nehéz időkben még szebb tett, ezzel Finisterre is egyet értett. Ugyanis a kórházban lévő gyerekeknek készítette el először. (Jó tanácsként, Spanyolországban a futbolín szót használjuk a csocsó helyett -gramatikailag ugyan másképp írva-, de ez náluk egy vulgáris kifejezés a női nemi szervre.)

Gitár. A 13. században jelent meg Spanyolországban, a vihuela változatként. Kirobbanó népszerűsége a 16. században kezdődött és csaknem két századdal később érte el mai változatát. Az elektromos gitárhoz már nevet is tudunk kötni, egy dél amerikai, úgynevezett Les Paul a kitalálója és megalkotója.

Sok szülő szidhatja, Enric Bernatot aki a gyerekek (és fiatalok) egyik kedvenc édességének, a Chupa Chups nyalókának kreálója. Ő volt az, aki 1958-ban fogott egy pálcikát és rátett egy cukorkát. (A neve a spanyol chupar= szopogatni szóból származik, a többi pedig már a hangzás és reklám kedvéért született.)

Sok nő viszont hálás lehet Manuel Jalónnak, annak a feltalálónak, aki 1956-ban kivitelezte a ma is használt felmosót. Hány milliárd nő életét könnyítette meg vele, hogy a hajolgatás helyett leegyszerűsítette a padlótisztítást. Ugyan ehhez a névhez köthető az eldobható injekciós tű is.

Az egérpadtól kezdve, a fogamzásgátló tablettán át, hegyezőt, tűzőgépet, siklót és oly sok mindenért lehetünk hálásak a spanyoloknak. A helikopter elődjét, a bicskát, de még a Molotov koktélt is maguknak mondják. A golyóstoll hallatán kezdtem kissé szkeptikus lenni, csak mert Bíró László József argentinná államosította magát, ezt is a többihez sorolják. Úgyhogy nem szabad elfelejtetni, hogy egy-egy találmány sokszor éveken át tartó folyamat eredménye és több ember keze is van benne, annak ellenére, hogy az utókor már csak egy ember érdemének titulálja.

Tamás Anett