5 találmány, amit a spanyoloknak köszönhetünk

Ha Spanyolországot említjük, minden bizonnyal elsőként a katalán helyzet jut eszünkbe, amitől nem régiben volt hangos a sajtó. Ezen kívül közismertek történelmükről, sporteredményeikről, művészeikről és irodalmukról is. A sor itt még nem ér véget, ugyanis korszakalkotó, napjainkban is használt eszközökkel ajándékozták meg minket.

Elsőként említésre méltó, Isaac Peral tengeralattjárója. Habár első változata a 18. században lett feljegyezve, Isaac Peral a 19. század végére forradalmasította az elképzeléseket. Így megalkotta az első elektromos árammal működő merülő hajót. 1888-ban sikeresen megtette első útját, és az érdeklődők még ma is megtekinthetik a murciai Cartegana városában. A tengeralattjáró a helyi múzeum tulajdonát képezi, és szökőkúttá átalakítva díszíti a várost.

A sokak által kedvelt játék, ami napjainkban a kocsmák elengedhetetlen kelléke lett, a csocsó, is egy spanyol férfihoz köthető. Alejando Campos alkotta meg a spanyol polgárháború alatt. A jótékonyság a nehéz időkben még szebb tett, ezzel Finisterre is egyet értett. Ugyanis a kórházban lévő gyerekeknek készítette el először. (Jó tanácsként, Spanyolországban a futbolín szót használjuk a csocsó helyett -gramatikailag ugyan másképp írva-, de ez náluk egy vulgáris kifejezés a női nemi szervre.)

Gitár. A 13. században jelent meg Spanyolországban, a vihuela változatként. Kirobbanó népszerűsége a 16. században kezdődött és csaknem két századdal később érte el mai változatát. Az elektromos gitárhoz már nevet is tudunk kötni, egy dél amerikai, úgynevezett Les Paul a kitalálója és megalkotója.

Sok szülő szidhatja, Enric Bernatot aki a gyerekek (és fiatalok) egyik kedvenc édességének, a Chupa Chups nyalókának kreálója. Ő volt az, aki 1958-ban fogott egy pálcikát és rátett egy cukorkát. (A neve a spanyol chupar= szopogatni szóból származik, a többi pedig már a hangzás és reklám kedvéért született.)

Sok nő viszont hálás lehet Manuel Jalónnak, annak a feltalálónak, aki 1956-ban kivitelezte a ma is használt felmosót. Hány milliárd nő életét könnyítette meg vele, hogy a hajolgatás helyett leegyszerűsítette a padlótisztítást. Ugyan ehhez a névhez köthető az eldobható injekciós tű is.

Az egérpadtól kezdve, a fogamzásgátló tablettán át, hegyezőt, tűzőgépet, siklót és oly sok mindenért lehetünk hálásak a spanyoloknak. A helikopter elődjét, a bicskát, de még a Molotov koktélt is maguknak mondják. A golyóstoll hallatán kezdtem kissé szkeptikus lenni, csak mert Bíró László József argentinná államosította magát, ezt is a többihez sorolják. Úgyhogy nem szabad elfelejtetni, hogy egy-egy találmány sokszor éveken át tartó folyamat eredménye és több ember keze is van benne, annak ellenére, hogy az utókor már csak egy ember érdemének titulálja.

Tamás Anett

Oszd meg másokkal is