Hozzávalók (2 adag) :
- 2 db közepes méretű cukkini
- 2 sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kicsi saláta hagyma
- reszelt citromhéj és egy kevés citromlé
- 1 teáskanál kukorica keményítő
- snidling
- nagy marék összevágott friss menta
A feltéthez (polenta virág)
- 100 ml instant polenta
- 250-300 ml víz
- késhegynyi kurkuma
- piros chilipehely
- só
Elkészítés
Első lépésként jöjjön a főzelék: Olívaolajon kicsit átforgattam az apróra vágott hagymát, és rádobtam a vékonyra szeletelt fokhagymát. A felszeletelt sárgarépát tettem bele először, és kezdtem pirítani, majd kevés vízzel felöntve párolni. Sóztam, és egy kevés citromlevet, valamint reszelt citromhéjat tettem hozzá. Amíg főtt, a cukkinit csíkosra hámoztam, negyedeltem, majd felszeleteltem. A kukorica keményítőt kevés vízben csomómentesre kikevertem. A répát hagytam roppanós állagúra, hozzáadtam a cukkinit és egészen rövid idő alatt a kívánt ropogós, de nem nyers álllagúra pirítottam, pároltam. Felöntöttem vízzel – először csak kevéssel –, beleöntöttem a keményítőt, és további víz hozzáadásával beállítottam a kellő sűrűséget. Kicsit forraltam, majd a gázt elzárva belevagdostam a snidlinget, beleborítottam a mentát, összekevertem, és fedővel letakartam. Amíg állt, a polentával tudtam foglalkozni. Kis edénybe olívaolajat öntöttem, beleszórtam a kurkumát és a chilipelyhet, sóztam is. Felöntöttem a vízzel, beleszórtam a polentát és 2-3 perc alatt sűrűre főztem. Kistányérral letakartam, majd pár perc után beolajozott vágódeszkára terítettem, olyan 1 cm vastagságúra. Kicsit hagytam dermedni, utána sütemény kiszúróval kiszaggattam a virág formákat. A főzelékhez feltétként tálaltam a polentát, nagyon jó kis összeállítás lett. Igazi könnyű, nyári fogás.
Jó étvágyat !
Fűszermánia Gabi
https://fuszermania.blogspot.hu