A családról való gondoskodás – egy kicsit másképp

Mint minden családanya, én is természetesnek tartom, hogy családom szükségleteit a tőlem telhetően a legjobban lássam el. De vajon mi a legjobb, legminőségibb gondoskodás? Ha a főzésről beszélünk számomra ez a szeretettel való főzést jelenti abban a tudatban, hogy a mindenki számára legmegfelelőbb táplálék kerül az asztalra.
Egy másik terület, ahol talán nem ennyire egyértelműen, de mégis gondoskodunk a családról az a háztartásunk. Mit használunk mosáshoz, mit kenünk gyermekeink bőrére, mivel tisztálkodunk, stb. Szeretetünk fokmérője lehet, amikor egy illatkompozíció varázsa alá kerülve leemelünk egy öblítőt az áruház polcáról, és közben arra gondolunk, milyen édesen fog illatozni a csemeténk az ebben öblített ruhácskájában. Igen, lehet így is. Jól emlékszem, amikor első gyermekemet vártam, és a legjobban reklámozott babakozmetikumokat szereztem be nagy gonddal. Közben arra gondoltam,
hogy a lehető legjobbat szeretném neki megadni, (amiben persze a reklámszövegek is megerősítettek) a legnagyobb szeretettel. De vajon mehetünk-e ennél mélyebbre? Ha már kicsit nagyobb tudatossággal és egy egészségesen szkeptikus hozzáállással fogunk hozzá a vásárláshoz, akkor igencsak leszűkül a vásárolható áruk skálája. Lehet, hogy az összetevők hosszú listája rémiszt el bennünket, de lehet, hogy a pénztárcánk korlátainak engedelmeskedve nem tudunk megfelelő minőségű terméket választani. Van-e más megoldás? Tényleg kétségbeesve kellene gyötrődnünk sorsunkon, hogy az egészségesebb megoldás csak némelyek kiváltsága? Hiszen egyre több olyan információhoz juthatunk, hogy a különböző hatóanyagok jelenléte a kozmetikumokban, tisztítószerekben temérdek ártalmas hatással jár együtt. Még ha nem is vagyunk nagyon járatosak a hatóanyagok világában, és csak egy-két káros anyagot próbálunk az összetevők között kiszűrni, akkor is minden bizonnyal a legtöbb terméket visszahelyezhetünk a polcra. De az is lehet, hogy az összetevők káros hatásairól szóló információkat úgy kezeljük, mint összeesküvés elméletek, és nem vesszük komolyan őket, csak ha már esetleg problémát okoztak.
Akármi is az álláspontunk, az tény, hogy a magunk által elkészített dolgok számos előnnyel járhatnak, legfőképpen azzal, hogy tudjuk mi van benne és a saját igényeink szerint alakíthatunk egy-egy jól bevált alapreceptet. Számomra nincsen csodálatosabb annál, mint amikor az otthon is elérhető alapanyagokból alkotok valamit, ami személyesen nekik készül és értük van. Ha vizsgálat tárgyává tesszük a háztartásban használt dolgokat, mindenre találhatunk otthon elkészíthető alternatívát. Nincs más dolgunk, mint nagyobb tételben beszerezni néhány olyan alapanyagot, melyet sokféle termékben használhatunk, kiegészítve még néhány speciálisabb dologgal.

Jó, ha mindig van otthon:
szódabikarbóna
mosószóda
ecet
természetes szappan (esetleg mi magunk is főzhetünk szappant)
citromsav
illóolajak

Ezekből nemcsak mosószert, öblítőszert, vízkőoldót nyerhetünk, de fogkrém, dezodor és még sok egyéb tisztálkodószer, kozmetikum alapjai is lehetnek. Ha valakinek pedig olyan szerencséje van, hogy fűtőanyagként fát használ, akkor pedig a fa hamujából készített lúg egy olcsó megoldás tisztításhoz, folyékony szappan készítéséhez. A kezdeti sikerélményeink hatására lelkesedésünk tovább nőhet, mert azt fogjuk tapasztalni, hogy pofonegyszerű az elkészítésük, nem szennyezzük vele a környezetet, nem károsak az egészségre, olcsóak, és még csodálatos módon használnak is, akkor bevezethetünk még több házilag elkészített dolgot, amit eddig készen vásároltunk. Rövid időn belül eljuthatunk odáig, hogy az alapanyagok beszerzésén kívül már nincs nagyon miért a drogériába menni. Íme egy egyszerűen elkészíthető folyékony mosószer recept, kézi és gépi mosáshoz egyaránt:

Hozzávalók:
10 dkg reszelt mosószappan (vagy egy olyan szappan, ami szépen mos)
15 dkg mosószóda
4 evőkanál szódabikarbóna
3 liter forró víz

2 liter felforralt vízhez hozzákeverjük a reszelt szappant, 1 literhez a mosószódát. Amikor langyosra hűltek, összeöntjük a két részt, és hozzákeverjük a szódabikarbónát. Hamarosan begélesedik a mosószer, és idővel elkezd szilárdulni. Hagyjuk ebben az állapotban egy éjszakát állni. Másnap higítsuk fel vízzel, és jól keverjük el. Egy erre a célra rendszeresített botmixer segítségével szép homogén mosószert kaphatunk. A szappan minőségétől függ, mennyire szükséges higítani, próbáljuk meg literenként hozzáadni a vizet. Így akár 4- 6 liter folyékony mosószert kaptunk egy szappan, némi mosószóda és szódabikarbóna áráért.

Oszd meg másokkal is