A hat alapíz – a gyógyító anyagok energetikája

A betegség ájurvédikus diagnózisa a három testnedven alapul. Kezelése a hat alapíznek megfelelően történik. Az alapízek nemcsak gyógyfüvekre, hanem ásványokra és ételekre is vonatkoznak. Megállapításuknál az az alapíz, a gyógynövényi tulajdonságoknak az a bonyolult összhatása az irányadó, melyet az anyag szánkba helyezésénél tapasztalunk. Az alapízeket szanszkritul rasáknak hívjuk, ami kivonatot, zamatot is jelent. Az ételek érzékeinkre gyakorolt alapvető hatását jelölik.

A hat alapíz a következő: édes, sós, savanyú, csípős, keserű, fanyar. Mindegyik íz kettőt tartalmaz az öt elemből, ezen kívül fűtő vagy hűtő hatással bír. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően különböző gyógyhatásokkal bírnak, és a testnedvek előfordulását csökkentik vagy növelik.

AZ ALAPÍZEK GYÓGYHATÁSA
Mindegyik alapíz meghatározott gyógyhatással rendelkezik.

AZ ÉDES ÍZ építi és erősíti az összes szövetet. Az elmét harmonikus állapotba hozza, és megelégedettséggel tölt el. Nyugtatja a nyálkahártyát, köptető és enyhén hashajtó hatású. Ellensúlyozza az égető érzést.

A SÓS ÍZ puhít, nyugtat, enyhén hashajtó hatású. Kis mennyiségben segíti az emésztést, közepes mennyiségben purgatív, nagy mennyiségben hánytató hatású.

A SAVANYÚ ÍZ élénkít és táplál. Kiváló szomjoltó. Szélhajtó, izzadásserkentő hatású. A reproduktív szövetek kivételével minden szövetet táplál.

A CSÍPŐS ÍZ élénkítő, szélhajtó, izzadásserkentő. Fokozza az anyagcserét és minden szervi működést. Elősegíti az emésztést, hőt termel, a hideg ellen kitűnő.

A KESERŰ ÍZvértisztító, méregtelenítő hatású. Fogyasztja az összes szövetet, az elme könnyedségét fokozza

A FANYAR ÍZ segíti a véralvadást és más folyadékveszteséggel járó folyamatokat, pl. az izzadást vagy a hasmenést. A nyálkahártya és a bőr gyógyulásához ajánlott

Dr. David Frawley
Ájurvédikus gyógyítás c. könyvéből

Oszd meg másokkal is