A legjobb reggeli allergia ellen

Az allergiások számára a helyes étrend sokat segíthet, hogy jobban érezzék magukat. Bizonyos ételek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, valamint az szájüregi- és légzőszervi fertőzések legyőzésében, mely tünetek szorosan kapcsolódnak az allergiához és a szénanáthához.

Dr. Murray Grossan, fül-orrgégész szakorvos szerint a szaglószerv csillószőrei – az orrban található pici szőrök a pollent és a port kiseprik a járatokból. Ha az orrszőrök egészségesek, a nyálka természetesen folyik. Fontos lehet a korán elfogyasztott reggeli, hiszen a citromos és mézes forró tea segít megelőzni a kora reggeli allergiás és szénanáthás tüsszögést.

Rögtön ébredés után egy csésze tea citrommal és mézzel megindítja a légzőszervek működését. Szinte percek alatt kitisztítja az orrot, lazítja a nyálkahártyát, így az orr megtisztul, a tüdő pedig szinte fellélegzik. A levegővétel könnyebbé válik, s jobban indul a reggel.

Napközben érdemes zöld vagy fehér teát iszogatni, ezek ugyanis flavonoidokban gazdagok, erősítik az immunrendszert, gátolják a gyulladásos betegségek kialakulását, s ez bizony a tüdőre is igaz. Ha már reggel gondoskodunk az antioxidáns-forrásunkról, amely a tea mellett lehet gyümölcs vagy zöldségféle, akkor megtisztult szervezettel vághatunk neki az új napnak.

Ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása különösen ajánlott:

Alma, narancs és paradicsom: mindhárom rendkívül gazdag antioxidánsokban, ezenkívül C-vitamin-tartalmuk is igen jelentős. Márpedig a C-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer és az egész szervezet egészségének védelmében. Az antioxidánsok és a C-vitamin kombinációja remek ellenszere az asztmának, s ezzel együtt az allergiának is. A mediterrán népek igen magas arányban fogyasztanak C-vitamint, egyebek között ennek is köszönhető az allergiások alacsony száma.

Szőlő: különösen a piros szőlőfélék tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amelyek igen erőteljesen csökkentik a tüdőbetegségek kialakulását, sőt a tüdőben már meglévő gyulladásokat is hatékonyan lehet a segítségükkel kezelni. Az orvosok is elismerik, hogy a szőlő az egyik legjobb ellenszere az allergiának és a légzőszervi betegségeknek. A krétai étrend tanulmányozása szerint a szőlő mind az allergia, mind az asztmás légzés ellen védelmet nyújt.

(Forrás: webbeteg.hu, szabadfold.hu)

Hasznosnak találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!

Oszd meg másokkal is