A megbocsátás művészete – 4 lépcsőben

Ha képesek vagyunk megbocsájtani, hatalmas tehertől szabadítjuk meg önmagunkat. A kibékülés szinte mindig felszabadító érzéssel párosul, ami helyreállítja lelki egyensúlyunkat. Megbocsátani persze nem mindig könnyű, és korántsem olyan egyszerű, mint néhányan gondolják.

Első lépés

Ebben a szakaszban még nagyon erős bennünk a sértettség, ami érthető, hisz mélyen megbántottak bennünket. Ilyenkor bánatunk okozóját tesszük mindenért felelőssé. Azonban már ekkor is van választási lehetőségünk: vagy sokáig tartjuk a haragot, vagy igyekszünk túllépni sérelmeinken és megoldást keresni a problémára.

Második lépés

A harag időszaka, nem ritkán lelki, sőt fizikai tünetekkel: lelki egyensúlyunk felbomlásán túl akár a testünkön is érezhetjük a negatív hatásokat. Ekkor azonban már képesek vagyunk az empátiára, beleképzeljük magunkat a másik fél helyzetébe, átérezve azt. A szakasz végén általában megszűnik a harag, és a megbocsájtás is bekövetkezhet.

Harmadik lépés

Ezen a lépcsőfokon már konkrétan érezhetjük a megbocsájtás pozitívumait, felszabadultunk a nyomasztó gondolatok alól, könnyedek, szabadok vagyunk. Megkezdődhet a barátság, a jó viszony újbóli kiépítése.

Negyedik lépés

Ennél a szakasznál már egy olyan szintre kell jutnunk, ahol aktívan gyakoroljuk a megbocsájtást. Képesek vagyunk magunknak, és másoknak is tiszta szívből megbocsájtani. Tisztában vagyunk azzal, hogy ha nem bocsájtunk meg, akkor mások mellett saját magunknak is fájdalmat okozunk. Rájövünk arra, hogy az életben nagyon sok szép pillanat van, amit nem szabad megmérgezni a hosszan elnyúló haraggal.

Szerinted is fontos a téma? Akkor oszd meg a cikket ismerőseiddel is!

 

Oszd meg másokkal is