A stressz természete

Napjainkban a föld lakosságának nagy része nap mint nap találkozik a stresszel. Időnként az ember kilátástalan helyzetben találja magát, s ez újra és újra megismétlődik.

A stressz hatására megromlik az egészsége, és egyre nehezebben tájékozódik az életében. A közeli kapcsolatok egyre nagyobb fájdalmat okoznak, a családtagok eltávolodnak egymástól. Megszűnik a nyugalom, a biztonságérzet. Hősünk pedig bárhogy próbál kikapcsolódni, megfeledkezni gondjairól, egyszerűen semmi sem sikerül neki. Állandó feszültséget érez, lelki gyengeséget, és nincs honnan segítséget kérjen.

Vajon létezik megoldás az ilyen helyzetekre? Olyan, ami nem csupán rövid időre segít?

Igen, létezik. Ráadásul olyan megoldás, amely segítségével az ember képes lesz arra, hogy bármely stresszt kezelni tudjon élete folyamán. Erre bárki képes, a titok csupán az, hogy meg kell próbálni megérteni az életet működtető finom törvényeket és elveket. Természetesen nem mindegy, honnan származik e tudás. A forrásnak ugyanis teljes képet kell adnia az érintett témáról. Az ősi védikus írások kimerítő információval rendelkeznek a stresszről.

Nézzük, miről van szó és máris megérthetjük a stressz természetét. A tudósok azt állítják, hogy a stresszt az idegek impulzusai okozzák. Szerintük mindent, ami akkor történik az emberrel, az idegek ösztönöznek. De mi van akkor, ha valahová besétál valaki, és bár még nem is szólt hozzánk, a gyomrunk összeszűköl? Ekkor nincs idegimpulzusoknak kapcsolata azzal a valakivel. A tudósok állítása olyan, mintha azt állítanánk, hogy amikor a hűtőszekrény dugóját bedugjuk a konnektorba, attól kezd működni az erőmű. Nevetséges, nem igaz?

Valójában teljesen másképp működik az egész kapcsolatrendszer. Az ember a durva fizikai testen kívül egy finom testtel rendelkezik, mely által érzelmeket tapasztalhat valaki más iránt. És ez a finom test indítványozza utána az idegimpulzusokat. A finom testnek az egyik fő eleme az elme, amely mindig élvezetre vágyik, de nem képes különbséget tenni a jó és a rossz között. Ezért az elme miatt az ember hibákat követ el. Ugyanakkor az elmének állandóan kapcsolatba van az univerzummal. Az ember sose tud egy külön egységként működni a világban. Az univerzum maga tökéletes harmóniában működik, s minden egyes élőlény szoros kapcsolatban áll vele.

Nézzük meg, hogyan alakul ki a stressz, és hogyan lehet megoldani a kialakult helyzetet. Mikor valaki nincs tisztában az élet céljával, komoly hibákat követ el, például rosszul bánik másokkal, akkor semmi nem csupán idegi impulzusokkal végződik. A helyzet sokkal komolyabb. Az univerzum hatására az ember stresszes helyzetekbe kerül, ami nem más, mint figyelmeztetés, hogy változtatni kell valamin az életében, ki kell javítani a hibákat. Amikor valaki észreveszi, hogy a stresszes helyzet folyamatosan ismétlődik, akkor tudhatja, hogy folyamatosan elköveti ugyanazt a hibát. Ebben az esetben a gyógyszerek nem használnak. Bármennyi gyógyszert beszedhet, nem lesz esélye megszabadulni a stressztől. Ám ha szakértők segítségével megtalálja a hibát, a stressz megszűnik.

Levonhatjuk tehát a végkövetkeztetést: a stressz csupán egy tanítás, jelzés, hogy valamin változtatnunk kell. Ugyanúgy, ahogy a testben lévő fájdalom is egy jelzés, hogy valami nincs rendben. Ha valaki kitekeri a vállát, érzi a fájdalmat, és ha ennek ellenére tovább nyomja, eltörik. A fájdalom egy jelzés, amely megelőzi a törést. De ha emberünk nem érti, és tovább tekeri, akkor egyre jobban fog fájni. A stressz hasonló elvek alapján működik. Sok mindenről eshetne még szó e téma kapcsán, például arról is, hogy a stressz oka a múlt életből is származhat. Sajnos egy cikken belül nehéz lenne mindenről beszélni. Remélem, sikerült bemutatnom, hogy a megfelelő tudás segítségével az ember stresszmentes és boldog életet élhet.

Gyakorlati tudás is segítségedre lehet, ezt a „Stressz természete” szemináriumon is bárki megkaphatja.

Bhaktipád dász
www.bpd.hu

Oszd meg másokkal is