Elgondolkodtál már azon, hogy miért hívjuk szalonnak a szaloncukrot?
Menjünk vissza az abroncsos, földig érő szoknyák és fűzők korába, az 1800-as évek elejére.
Akkor már nagyon régen szokás voltkarácsonykor örökzöld ágakkal és levelekkel díszíteni az otthonokat, de ez időtájt egy merőben új dolog született meg, a karácsonyfa, azaz a teljes fa állítása.
Igazán sikeres divat volt, képzeld, a karácsonyfa kb. 50 év alatt egész Európában elterjedt.Tévé, Facebook vagy Instagram nélkül azért ez nem kis dolog!
Az 1900-as évekre minden decemberben karácsonyfát állított a szegény, a gazdag, a nemes és az iparos.
Megszületett sok, ma is használt szimbólumunk is. Maga a karácsonyfa az édenkert fáját jelképezte, a gömbdíszek vagy almák a tiltott gyümölcsöt, és végül ott tekergőzött az ágak között a díszes girland, ami pedig a bűnre csábító kígyóra utalt. És természetesen ott volt az elmaradhatatlan cukordísz, ami az akkori nagy újdonság, a francia fondant lett.
Az eredeti recept szerint ehhez sűrűre főzött cukorszirupot öntötték formába, majd szilárdították meg. Az előkelő otthonokban a karácsonyfa a szalonban, más nevén a társalgóban állt, ahol a vendégeket is fogadták. A mai lakásokban általában már se szalon nincsen, és a szaloncukornál sem a tömény cukrot esszük. Sok minden átalakult, de a név mégis itt maradt nekünk, és emlékeztet a régvolt időkre, ami talán nem is volt olyan rég.Hiszen mindannyian ismertünk olyat, aki még ismert olyat, akik még talán nem karácsonyfa alatt ünnepeltek.
Illatos gesztenyés szaloncukor
Ehhez a cikkhez a világ legegyszerűbb szaloncukor receptjét kerestem, illetve a második legegyszerűbbet, mert a legeslegegyszerűbb már foglalt, azt a szaloncukor készítő főző tanfolyamon használjuk az ottani hat recept egyikeként.
Már második éve tartok ilyen kézműves tanfolyamokat közvetlenül karácsony előtt, és nagy örömmel írom, hogy a helyek általában már októberben elfogynak. Azért egy-kettő szokott maradni, és érdemes megnézni az időpontokat a Kertkonyha honlapján.
Szóval most itt van a világ második legegyszerűbb szaloncukor receptje,amit nem kell sem vágni, sem darálni, sem főzni, sem fagyasztani,sem szitálni, sem válogatni, sem magozni, sem szárítani, sem turmixolni.
Csak gyurmázni kicsit, aztán pedig jöhet a csokizás.
A saját szaloncukor pedig fantasztikus dolog, sokkal, de sokkal finomabb, mint bármilyen bolti, és az egyik legszebb karácsonyi ajándék is, amit elképzelni lehet.
Hozzávalók 15-16 db szaloncukorhoz:
- 240 g gesztenyemassza
- 1 narancs héja
- 100 g étcsoki
- ízlés szerint: porcukor, rumaroma
- A gesztenyemasszát ízlés szerint édesítsd és ízesítsd rumaromával. A legtöbb gesztenyemassza egyébként már eleve így kapható, és ez most ennél a receptnél nem is lesz baj, sőt. Kóstold meg a masszát, számítsd hozzá, hogy a csoki is tovább édesíti majd, így valószínűleg ezt a lépést teljesen ki is hagyhatod.
- A másik beállítandó dolog, a megfelelő állag. Ha túl száraznak találod a masszát, olyannak, ami nem marad egyben, akkor minimális víz hozzáadásával könnyen tudsz rajta javítani. Pl. nedves kézzel gyúrd át. Vigyázz, mert tényleg nem kellhet bele sok.
- Ha már megfelelő gesztenyegyurmád van, reszeld bele a masszába a narancshéjat, és jól dolgozd össze. Ezután formázz belőle szaloncukrokat. Készíts két ujjpercnyi hurkácskákat, majd ezeket nyomd rá egy sima felületre. Így az alja olyan igazán szaloncukrosan lapos lesz, és könnyen megáll majd.
- A mártáshoz a csokoládét olvaszd meg gőz fölött. Praktikus meredek falú tálat használni, hogy minél mélyebb legyen a csokoládé, és ne az edény falára kenődjön fel a nagy része. Két villa segítségével forgasd bele a gesztenyerudakat. Jól csepegtesd, rázogasd le róla a felesleges csokit, majd tedd a szaloncukrokat sütőpapírra szilárdulni.
Sütőpapírba,színes selyempapírba csomagolva kapja meg a tökéletes ünnepi jellegét.
Szaluter Edit