A természet részeként születni – Várandósság és babaápolás egy ökofaluban

Egy Krisna-völgyben élő két gyermekes anyukát kérdeztünk a babaápolás természetes módjairól, arról, milyen egy ökofaluban, egy természetközeli, de a megszokottól eltérő környezetben élni és tevékenykedni várandósként, illetve kisgyermekekkel. Milyenek a mindennapok itt nagycsaládosként és milyen természetes ötleteket, tippeket javasolnak kismama-társaiknak az itt élő asszonyok? Gyakorlati tanácsokkal és építő gondolatokkal gazdagodtunk.

Hogyan élik meg egy ökofaluban az édesanyák a várandósságot, olyan körülmények között, ahol nem használnak áramot, sokhelyütt még vezetékes vizet sem?

Fontos kulcsszavaink a tudatosság és tervezettség. Az életvitelünk szükségessé teszi, hogy napjainkat előre tervezzük, mellyel könnyebbé válik a látszólagos problémák elkerülése. Összhangban élünk a természettel, az évszakok és napszakok váltakozásával. Például a tél időszakban a fényhiány miatt több idő jut a pihenésre, míg a nyári időszak aktívabb, a hosszú nappalok több cselekvésre késztetnek. Általában este korábban lefekszünk, ami lehetővé teszi a koránkelést is. „Ki korán kel, aranyat lel”- tartja a mondás is és ez így is van. A korai órákat mi a lelki gyakorlatok végzésével, elmélyüléssel, meditációval, szentírások hallgatásával töltjük. Ezután kezdődik mindenki számára az aktív munka. Így a lelki péletre is van időnk, amellett, hogy ugyanannyit dolgozunk, mint mindenki más. A várandósság ideje alatt sokszor ez a napi ritmus felborul érthető okokból, de ez sem jellemző mindenkire. Ilyenkor könnyített munkát végzünk egy ideig, aztán a várandósság vége felé már a leendő anyukák inkább pihennek és várják, hogy kisbabájuk végre megszülessen.

Lelkileg milyen élmény ez az időszak a természethez közelebb? természetesebb, valóságosabb így a gyermekvárás, nyugodtabbnak mondható?

A biztonságot, segítséget nyújtó közösség eleve nyugodtabbá tesz, hiszen a leendő anyukák háztartási kisegítő ellátást kapnak. Szükség szerint a háztartás körüli munkákban, de akár gyermekfelügyelettel is besegítenek más édesanyák. A kismamák, újdonsült illetve tapasztaltabb anyukák szoros kapcsolatban állnak egymással, így élményeiket, tapasztalataikat megosztják egymással. Ezek a személyes kapcsolatok sokunkat átsegítenek a gyermekvárás, nevelés és ellátás nehéz pillanatain.

A vallásos életvitel miben járul hozzá a várandósság alatti pszichológiai átalakulásokhoz?

Mivel számunkra az élet kezdete nem a születést, hanem már a fogantatást jelenti, ezért már a nemzés pillanatában tudatosak vagyunk arról, hogy most egy lelket hívunk meg magunkhoz, akit a lehetőségeinkhez mérten próbálunk majd Isten-tudatosan nevelni. Ezért a várandósság számunkra egy szolgálat is Isten, Krisna felé, melyben a testünket arra használjuk, hogy egy lelket segítsünk az Istenhez vezető úton. Ezzel a felfogással nemcsak szebbé válik a várandósság amúgy is csodálatos volta, de a nehézségek és a problémák elviselése is könnyebb lesz.

A gyermekvárás mindennapi tennivalói hogyan történnek? Ugyanúgy szedik az itt élő kismamák pl. a kötelező vitaminokat? Mi jellemző ebben az időszakban életmódjukra? Milyen tisztító ceremóniákat hajtanak végre például?

A vallásos, Isten- és természetközeli életmódunk nemcsak a várandósság folyamán, de akár a szülésnél, a gyermekek ellátásánál, táplálásánál, nevelésénél is megmutatja hatását. A várandósság alatt főképpen a helyes táplálkozásra fordítunk nagy hangsúlyt, előnyben részesítve a megfelelő minőségű táplálékkal bevitt szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, de természetesen szükség esetén kiegészítjük ezt mesterséges vitaminkészítményekkel is.

Ez a szemléletmód később a gyermekek táplálására is érvényes. A hozzátáplálás időszakában és a későbbiekben is gyermekeink javarészt tiszta, biominőségű élelmiszereket kapnak. Természetesen ez a mi számunkra kicsit könnyebben elérhető, mint az átlagemberek számára, hiszen egy biofarmon élünk…

A szülés tekintetében is sokunk az alternatív megoldások hívei, minél kevesebb művi beavatkozással és lehetőség szerint kerüljük a felesleges gyógyszerek szedését. Ez természetesen a komplikáció nélküli várandósokra vonatkozik, az orvos által előírt utasításokat maradéktalanul követjük.

Az egyik legfontosabb ceremónia a születés idején is Isten neveinek éneklése, amely sokkal nagyobb erőt fejt ki, ha együttesen énekeljük. Ezért a szülést megelőzően szervezünk egy közös éneklést, ún. bhadzsant, ahol a jelenlévők áldásaikat adják a kis jövevény, kedvező testi és lelki fejlődéséért.

Forrás:
krisnavolgy.hu

Oszd meg másokkal is