Agni, az emésztés tüze

„A vizekben rejlik minden orvosság, és Agni, ki mindenkinek egészséget oszt.”

Az ősi keleten úgy vélték, saját személyünk mellett lakozik bennünk egy istenség, vagy univerzális erő, amely meghatározza hogyan fogunk működni anyagi szinten. Ha figyelünk erre, ha áldozzunk ennek az istenségnek, ő „egészséget oszt” nekünk. Ha nem, betegségek fogják nehezíteni életünket.

Ő Agni, akit neveznek „akaratnak”, vagy „átalakító erőnek” is, ő az emésztésünk tüze. Ebben a felfogásban, ugyanolyan fontos, hogy gondját viseljük az emésztésünk tüzének, mint, hogy helyesen táplálkozzunk.

Az emésztés tüze fogja segíteni, hogy a táplálék minél tökéletesebben megemésztődjön. Mint azt már említettem, a legtöbb betegség az emésztőrendszer elégtelen működéséből fakad. Agni nem csak a táplálék feldolgozásáért felelős, a tápanyag felszívódásért és a kórokozók elpusztításáért is felel. A megemésztetlen táplálék, a méreganyagok (amá) felhalmozódásához vezet, ami a betegségek melegágya.

Ha jól működik bennünk az agni, az mindenen meglátszik. Olyankor jó az emésztésünk, a keringésünk, erős az immunrendszerünk, elég energiánk van, szép a bőrünk, a hajunk. Testszagunk és szájszagunk kellemes. Míg ha az agni működésében valami rendellenesség mutatkozik, az rossz emésztést, keringési gyengeséget, immungyengeséget, enerváltságot, egészségtelen színű arcbőr tüneteit fogja mutatni. Testszagunk, szájszagunk kellemetlenné válik, felpuffadunk vagy székrekedéstől szenvedünk.

Az agni működésének vizsgálata és szabályozása a legtöbb emésztőrendszeri betegségnek az alapja.

Az agni működésének négy állapotát tudjuk megkülönböztetni!

A legideálisabb a kiegyensúlyozott agni. Ilyenkor az étvágyunk normális, nem erős, vagy gyenge. Rendszeres, és egyszerűen csillapítható könnyű és enyhén fűszeres ételekkel. Anyagcsere folyamataink megfelelően működnek, ürítéseink rendszeresek és probléma mentesek. Nincs puffadás, büfögés. Ilyenkor minden más funkciónk is tökéletesen működik, az elménk és az érzékszerveink mind élesen működnek.

Ha az agni magas, ott tünetként megjelenik a híg széklet, hasmenés. Legjellemzőbben a pitta alkatú egyéneknél szokott előfordulni. Alkatilag is adott farkasétvágyuk azonnali kielégítést kíván. Bár keringésük és immunrendszerük erős, hajlamosak a vérzésre, vérmérgezésre. Hirtelen megjelenő betegségeket, lázat, szívrohamot idézhet elő.

Ha az agni alacsony, ott az anyagcsere lelassul. A gyenge étvágy és a más számára normális mennyiségű étel ellenére is hízhatnak. Jellemzően a kapha alkatúaknál fordul ez elő. Gyakori náluk a pangás, a nyálkaképződés. Keringésük is gyenge, bár betegségeik nem súlyosak, sokszor náthásak, influenzásak.

Ha az agni változékony természetű, ott a farkasétvágy váltakozik az étvágytalansággal. Van, hogy egyszerűen elfelejtenek enni, aztán egyszerre akarják bepótolni a reggelit-ebédet egy vacsora helyett. Ez a vátákra jellemző jelenség. Erre a változékonyságra vezethető vissza a székrekedés, a bél- és gyomorgázosodás. Keringésük és immunrendszerük ereje is váltakozó lesz. Betegségeik egészen legyengítik őket. Váta sajátosságként idegrendszeri zavarok is valószínűsíthetőek.Károlyi Bánki Viktória

ájurvéda terapeuta

bankiviko.blogspot.com

Oszd meg másokkal is