Ájurvéda – A hosszú és boldog élet titka

Ájurvédikus fejmasszázs

Ájurvédikus fejmasszázsAz ájurvéda a holisztikus gyógyászat szellemében a testünket és lelkünket irányító folyamatok harmonizálására törekszik, és tanulmányozói egyénileg is kivitelezhető tanácsokat, gyógymódokat ismerhetnek meg, amelyek által életük teljesebb, boldogabb és harmonikusabb lesz. Bár időben és kulturálisan távolinak tűnhet ez a gyógyító hagyomány, az ájurvéda ősi könyvei időtlen igazságokat és összefüggéseket mondanak ki, amelyek által mindenki megtalálhatja a belső harmónia és egészség felé vezető utat, saját egyéniségének és életvitelének megfelelően. Az ájurvéda alapelve – ismerd meg önmagad és válj önmagad gyógyítójává!

Ájurvéda ABC
Az ájurvéda a hosszú és boldog élet tudománya. Több, mint ötezer éves szanszkrit írásokban találunk először olyan leírásokat, amelyek meglepően részletes és előrehaladott belgyógyászati és sebészeti ismeretekről árulkodnak. A leghíresebb szerzők Csaraka, Szusruta és Vágbhatta, akiknek műveit a mai napig oktatják az ájurvédikus egyetemeken. Az ájurvéda rendszere kimondja, hogy az élőlény a lélek, az elme, az érzékszervek és a test harmonikus egysége. Ha bármelyik alkotóelem vagy azok kölcsönhatása kibillen a dinamikus egyensúlyi állapotból, akkor megkezdődhet a betegségek kialakulása. A jóga rendszere kiváló segítséget nyújt ennek az egyensúlynak a megteremtésére, így az ájurvédikus gyógymódok mellett a jóga is egyre népszerűbb napjaink stresszes, kaotikus és rohanó világában.

Miből áll a testünk? Az ájurvéda nagy fontosságot tulajdonít a testen belül az emésztés folyamatának. Az érzékszervek helyes működése után az anyagcsere a legfontosabb funkció, mivel ez táplálja és tartja életben a különböző szöveteket, szerveket és szervrendszereket. A testen belül megkülönböztetjük a dhátukat, vagyis a szöveteket, a test által megtartott anyagokat, illetve a malákat, a test által kiürített anyagokat, azaz az emésztés végtermékeit (széklet, vizelet, izzadság stb.) Az ájurvéda a szövetek hét kategóriáját különbözteti meg: nyirok, vér, izom, zsír, csont, idegszövet és szaporítószövetek. Ezeken kívül három dósáról, vagyis biológiai erőről is beszél, amelyek irányító szerephez jutnak a szervezet összes (testi és pszichés) működésében. A dósák irányítják az elsődleges emésztés folyamatát, amelynek során a táplálék keresztülhalad a tápcsatornán, átalakul, majd kiürül. Ezt követi a másodlagos emésztés folyamata, amelynek során a hét szövet egymásnak adja át a tápanyagokat, és így az egész testünk táplálékhoz jut.

A három „testőr”
A szervezetünket irányító három biológiai erő, vagyis dósa a váta (szél), pitta (tűz) és kapha (nyirok). Ezek az erők születésünktől fogva egy meghatározott, egyéni arányban vannak jelen a szervezetünkben. Ez az arány alkotja az ájurvédikus testtípust. Az ájurvéda tehát minden embert az egyéni testalkata alapján kezel. A születési arány felismerése és ennek megtartása az egészség kulcsa. Ha valamelyik dósa
hatása felfokozódik, az tipikus emésztési, pszichés és testi tüneteket eredményez, és ez az egyensúlyzavar fokozatosan betegségek kialakulásához vezet.

A titokzatos Ama
Az erők egyensúlyának megbomlásának többféle oka lehet: a helytelen táplálkozás, a káros szokások, a stresszes életmód, az időjárás és más külső behatások, valamint a helytelen érzelmi és érzékszervi ingerek. A felborult egyensúly elsődlegesen az emésztés folyamatában okoz zavart. Ennek következtében az emésztőszervek nem képesek a tápanyagok tökéletes megemésztésére, és ama, vagyis méreganyagok keletkeznek, modern kifejezéssel kórokozók és káros szabadgyökök. A méreganyagok fokozatosan elvándorolnak és lerakódnak a test szöveteibe, és betegségek kialakulását eredményezik.

Ki a méreggel!
A fentiekből logikusan következik, hogy az ájurvédikus kezelés célja: méregtelenítés, az egyensúly helyreállítása és a fiatalítás. A méregtelenítést nagy alapossággal kell elvégezni. Az ájurvédában a pancsakarma-terápiát alkalmazzák erre a célra. Ennek a komplex eljárásnak a lényege, hogy olajos masszázzsal és izzasztással a tápcsatorna felé áramoltassák a lerakódott méreganyagokat, majd a vastagbél kimosása, hashajtás és hánytatás útján eltávolítsák. A terápiát számos kiegészítő eljárás is kíséri az egyéni szükségleteknek megfelelően. A méregtelenítés után következnek a gyógy- növényes és egyéb kezelések.

Gyere el Ájurvéda főzőtanfolyamunkra, ahol megismerheted, hogy milyen testtípusod van. Ennek segítségével kialakíthatod a testtípusodnak megfelelő életmódot, szokásokat, s megelőzheted a betegségeket.

Oszd meg másokkal is