Ájurvédikus ujj-jóga

A szimbolikus kézjelek eredete
A mudra szanszkrit szó jelentése pecsét, jel, szimbólum, szimbolikus gesztus, de az öröm adományozójaként is fordítják. Tágabb értelemben fizikai, energetikai, pszichoenergetikai, pszichikai és pszichomentális egyensúlyt teremtő, a testáramkörökön keresztül ható ujj-jóga.
A keleti kultúrákban (India, Kína, Japán, Tibet, Indonézia), vallásos gyakorlatban (hinduizmus,
buddhizmus) gyakran találkozhatunk a kézgesztusokkal. Indiában a mudrák használata a védikus időkig nyúlik vissza, amikor a Védák kántálása közben a stressz, a beszédritmus és a hanglejtés szabályozására használták. Később az isteneknek bemutatott rituális áldozatokhoz (Puja) kapcsolódtak, majd megjelentek a hindu ikonográfiában az egyes istenek hatalmát megtestesítő kézjelekként.
A Bhagavad Gita megemlíti, hogy az Úr Krisna a gyan-mudrát gyakorolta, amikor a tudást Gita Arjunának adományozta. A hagyomány szerint azonban a mudrák ősi tudománya Siva istentől ered. A legkorábbi mudra-ábrázolások a Mantra Shastra-ban (varázsigék könyvében), az Upasana Shastra-ban (az istentisztelet és imádság könyvében), a Tantra-Shastra-ban és a Nritya Shastra-ban (a klasszikus táncok könyvében) jelentek meg.
Számtalan kézjelet őriztek meg a mitológiai és vallási jeleneteket testbeszéddel, ujjállításokkal elmesélő klasszikus tánc (Bharatnatyam) képviselői, a mélyebb spirituális igazságokat és isteni hatalmat megjelenítő vallási ikonográfia, a tantrikus gyakorlatok kidolgozói, a mindennapi tisztító vallásos rituálék (Darshan és Namaskar) praxisa, és az egyes jógairányzatok fejlett meditációs és vizualizációs technikáihoz illeszkedő – azt elmélyítő – ujj-jóga gesztikulációs mágiával keveredő elemei. A legtöbb misztikus iskolában és hagyományban (kundalini-jóga, nadi-jóga, nada-jóga, ájurvédikus jóga) a mester csak egy kiválasztott, ambiciózus, nagy fegyelemmel rendelkező, nem világias gondolkodású tanítványnak adta át a mudrák titkos kódrendszerét, az ujjállítások finom mozgásaival, mély légzéssel, hosszú nyújtásokkal, lassú hajlításokkal kombinált technikát, amely az ellazulás eszményi módszere, az elmének, testnek és léleknek erőt adó gyógyír.
A doshákat harmonizáló mudrák
A doshák meghatározott őselemarányok rezgés-kombinációjából kialakult szubtilis energiák, amik működő értelemként biztosítják –az elemek állandóan mozgó dinamikus egyensúlyán keresztül – a biológiai, lelki és mentális folyamatokat, működtetik a fizikai, asztrál- és mentál testek tápanyagokkal való ellátását, ezen durva-és finomanyagú információk feldolgozását, megemésztését, és az anyagcsere folyamatok során keletkezett melléktermék elszállítását, kiürítését. A vata levegő és akasa, a pitta tűz és víz, míg a kapha víz és föld elemek keveredéséből áll.

Kapha-harmonizáló kéztartás
Mudra: A két kisujj és a két gyűrűsujj egymást érinti. A többi ujj ökölbe görbítve. A mellkas előtt tartsa 7 percig!
Javallat: A mellkas, az orrüreg, a gége, a szájüreg, a garat, a légcső, a hörgők, a tüdő, a szív, a rekeszizom, az ízületek, az inak, a szalagok, a kötőszövet, a zsírszövet, a száj megbetegedései esetén használható. Stabilizálja a szöveteket, harmonizálja váladéktermelést (nyál, nyálka, könny, stb.), az ízületeknek kenést biztosít, erősíti az immunrendszert, fokozza az állóképességet, az életerőt, jó hatással van a plazmára és a citoplazmára.
Mantra: hum. A mantrát mély belégzés után rezegtesse:hhhuuummm.
Pitta-harmonizáló kéztartás
Mudra: A bal kisujj és a bal hüvelyk összeér, míg a jobb hüvelyk- és kisujj hegye is érinti egymást. A kisujjak egymáshoz simulnak, tenyerek felfelé néznek. A gyomor előtt tartsa 7 percig!
Javallat: Az emésztőrendszer, a máj, a gyomor, az epehólyag, a lép, a vékonybelek, a hasnyálmirigy, a bőr, a szemek, az erekben keringő vér, a verejtékmirigyek problémáinál segít, fokozza az emésztőnedvek és az enzimek termelődését, csillogóvá teszi a szemeket, harmonizálja az anyagcsere folyamatokat, optimálisan állítja be a testhőmérsékletet.
Mantra: shrím. A mantrát mély belégzés után rezegtesse: shshshrííímmm.
Vata-harmonizáló kéztartás
Mudra: A két középső ujj egymást érinti, míg a két mutatóujj hegye derékszögbe hajlítva ér össze. A többi ujj keresztezi egymást. Az ölébe ejtve tartsa 7 percig!
Javallat: A vastagbél, a végbél, a húgyúti rendszer, a gerinc, a neurohormonális rendszer, a fül, az ivarszervek, a medence- és combcsontok, a lábak, a bőr, a kiválasztás betegségeinél, a testfolyadékok keringetésének zavarainál és beszédzavaroknál is alkalmazható. Stimulálja a bélrendszer mozgását, a motoros funkciókat, a légzést, a szívritmust, az idegi impulzusok átvitelét, a kiürítésre váró malák (vizelet, széklet) elkülönítését, kifinomultabbá teszi a tapintást.
Mantra: ram. A mantrát mély belégzés után rezegtesse: rrraaammm.
Késmárki László: Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2013.

Oszd meg másokkal is