Amalgámtömés – Méreg a fogban?

Az amalgám fogászati alkalmazása Európában először Franciaországban, az 1830-as években kezdődött. Fő összetevői a higanyon kívül az ezüst, az ón, a réz, esetenként a cink. Az egészségre káros hatása már több mint száz éve vizsgált kérdés, de még ma is szinte minden ember szájában találhatunk egy vagy több régi amalgámtömést. De tudjuk, hogy valójában mi van a szánkban?

A fogászati amalgám számos összetevője közül a legnagyobb vita a higanytartalom miatt alakult ki. A higany nehézfém, a bevitt mennyiség függvényében súlyos mérgezést is okozhat. A hosszan fennálló, krónikus higanymérgezés legfontosabb tünetei: fémes szájíz, fogínyproblémák, aphták, fáradtság, alvászavarok, allergiás jelenségek az arcon, bőrproblémák, hajhullás. Az amalgámtömésekből felszabaduló higany mennyisége nagyon alacsony, de sajnos jelen van, a szájnyálkahártyán illetve a tápcsatornán keresztül felszívódik.

Az amalgámtömések cseréje mindenképp javasolt, ha a krónikus higanymérgezés tünetei jelentkeznek vagy 15-20 éves amalgámtömések vannak a szájban! Fontos azonban, hogy eltávolításuk során körültekintően járjunk el, hiszen ilyenkor nagyobb mennyiségű higany kerülhet a szervezetbe. Ma már léteznek olyan módszerek (pl. nyálrekesz, „kofferdam” használata), amelyek teljes mértékben megakadályozzák az amalgámszemcsék szervezetbe jutását. Ezt a módszert sajnos még nagyon kevés fogorvos használja Magyarországon, pedig nagyon fontos lenne a páciensek egészségének védelmében. Kofferdam használata nélkül mindenképp kerülendő az amalgámtömések eltávolítása terhes nők esetében, hiszen a higanymérgezés a magzatra nézve végzetes is lehet, de bizonyítottan fejlődési rendellenességet okoz!

A higany megtalálható környezetünkben is, a levegőben, vizeinkben és táplálékainkban, gyógyszerekben. A környezetszennyezés, a higanytartalmú növényvédőszerek alkalmazása miatt az állatok és emberek szervezetében feldúsuló higany jól kimutatható. A jó minőségű, vegyszermentes ökogazdálkodásból származó élelmiszerek választásával, a különböző méregtelenítési módszerekkel biztosan csökkenthetjük a méreganyagok szervezetünkbe való bejutását és azok káros hatásait.

Dr. Szabó Dénes – fogszakorvos
www.experident.hu

Oszd meg másokkal is