Ayurveda – az Élet tudománya

A minap úgy alakult, hogy fel kellett keresnem a háziorvosomat egy munka alkalmassági vizsgálat miatt. Ritkán találkozom vele, mivel életmódomnak és természetgyógyász mivoltomnak köszönhetően, szinte sosem vagyok beteg. Szóba került a születetten alacsony vérnyomásom. A nyári hőségben volt, hogy 90/62-es értéket mértem. Anélkül, hogy bármit is kérdezett volna az életmódommal kapcsolatban, az volt a tanácsa, hogy éljek aktívabb életet, mozogjak, igyak többet és ír fel valami cseppet, ami emeli majd a vérnyomásomat. Köszöntem szépen, de nem kértem és nagyon jót mosolyogtam magamban.
A barátaim, amikor elmeséltem nekik a doktornő tanácsait nem mosolyogtak. Hangosan nevettek. Olyan aktív életet élek, amit ők már követni sem tudnak. Két főállást viszek, jógázom, futok,zumbázok, utazok, előadásokat tartok, folyton szervezek valamit…
A nyugati orvoslás nagy hibája, hogy klisék, protokollok szerint kezeli a betegeket. Nem az egyént, annak teljes egészét (testi-lelki-szellemi) látja, hanem csak a tünetet. Annak kiváltó okára nem kíváncsi, pusztán mint zavaró tényezőt gyógyszeresen próbálja azt elnyomni.
Jómagam a keleti gyógyászat szemléletmódja és kezelési metódusai mellett tettem le a voksot évekkel ezelőtt. Az Ayurveda ősi indiai gyógyító rendszer, mely az embereket alkatuknak megfelelően kezeli. Az „ajusz” szanszkritül Életet, a „véda” Tudományt. Vagyis az Ayurveda az Élet tudománya.
Az Ayurveda eredete a történelem kezdeteinek homályába vész. A monda szerint 3000 évvel ezelőtt, otthonukat elhagyva 52 szent bölcs indult útnak a Himalája lábához. Úgy látták, hogy túl sok a szenvedés, betegség a világban, és ez elvonja az embereket attól, hogy a szellemi, isteni dolgokkal foglalkozzanak. Az volt a céljuk, hogy megtalálják az utat az egészséghez, hogy megszabadítsák a világot a betegségektől. Azért, hogy az emberek visszataláljanak az Istenhez. (Tehát vigyázat, nem azért, hogy több erejük legyen még egy házra, vagyonra gyűjteni!) E világfelfogás szerint az ember szellemi tennivalója az, hogy visszataláljunk a Szellemi hazánkba. A betegség egy démoni próbatétel, amely megakadályozza az embert abban, hogy megvalósítsa önmagát. A betegségből való kigyógyuláslehetővé teszi az ember számára, hogy valóságos lelki életet éljen, mentesülve a testiségből eredő korlátoktól. A risik tehát együtt meditáltak, hogy választ kapjanak. Az isteni tudás így került le az emberekhez. Később írásos formát is öltött, mégpedig a Csaraka Szanhitában, ami leírja a risik meditációját, és amely a legősibb és legteljesebb gyógymódok és legismertebb orvoslási eljárások részét képezi. A védikus gondolkodás szerint minden emberi szervezet testből, érzékszervekből, elméből és lélekből áll, mely részek bizonyos rendezőelvek szerint működnek, és az élet folyamán változatlan testtípust, illetve személyiségtulajdonságokat alakítanak ki.
Ha az ember ismeri alapvető testtípusát, és jártas az ayurveda tudományában, megtudja, hogyan kell természete szerint élni – állítják az ókori indus bölcsek. Amennyiben testtípusának megfelelő étrendet követi, teste igényei szerinti gyakorlatokat végez, valamint ügyel a pihenés, munka és lazítás ritmusára, egyensúlyban élhet. Ha nem így tesz, felborul a rend és kialakul a betegség, amely nem más, mint a rend megbomlása. Amikor a beteg az orvos elé kerül, először a prakritijét vagyis testtípusát vizsgálják meg kérdőív segítségével, aztán az orvos szemre is vételezi a beteget a külső jegyek alapján. Nagyon meg szoktak lepődni a betegeim, amikor e módszert követve még azt is megkérdezem tőlük, mit szoktak álmodni. Ha megvan a beteg testtípusa, a további kérdésekre adott válaszaiból kiderül, hol borul meg az egyensúly, vagyis látható az is, mi okozta a betegségét, de az is, milyen betegségekre lesz még hajlamos, ha továbbra is ezt az életmódot folytatja. Tehát az ayurveda nem csak diagnosztizálásra, gyógyításra, hanem betegség megelőzésre is remek módszer.
Az ayurvedikus gyógyításban alapszabály, hogy gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt csak akkor szabad bevinni a szervezetbe, ha a beteg testet előtte méregtelenítik. A kezelés mindig pancsakarmával, méregtelenítéssel, tisztítással kezdődik. Amíg a három mala, vagyis testváladék ki nincs tisztítva a szervezetből, addig neki se fognak semmilyen terápiának. És tapasztalatból tudom, hogy ha a testet alaposan megtisztítottuk a salakanyagoktól, sokszor elég is. Már attól jobban lesz a beteg, mert sok krónikus betegség oka, a testben felhalmozott rengetegméreganyag, úgymint tartósítószerek, színezőanyagok, gyógyszer maradványok és társaik.
A terápia pedig mindig egyénre szabott, holisztikusan kezeli azcembert, vagyis testi-lelki-szellemi szintencegyaránt. Így nemcfordulhat elő, hogy egy pörgős, nagyon aktív embernek olyanctanácsot adjon az orvos, hogy éljen aktívabb életet.

Oszd meg másokkal is