Az anyaság 5 olyan egészségjavító előnye, amit nem is gondoltál volna

Az anyaság megélése több szempontból is csodálatos. Egyrészt felbecsülhetetlen eszmei érték, másrészt hihetetlenül jótékonyan hat a női testre. Íme a legfontosabb egészségjavító előnyök:

1. Jobban vág az eszed és gyorsabb vagy!

A Richmondi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a terhesség 9 hónapja és a szülés során olyan hormonok termelődnek az anyai szervezetben, melyek serkentik az agyat – javítják az érzékelést és a védekező reakciókat: javítják az anyák látását, javítják a memóriáját, tökéletesítik koordinációját, életösztönét felerősítik, hatékonyabbá teszik a feladatvégzésben. Ami a legérdekesebb, hogy ez a változás nem csak a terhesség 3 trimeszterére és a baba születése utáni pár hónapra, esetleg pár évre szól, amikor a gyermek a legvédtelenebb, így a legindokoltabb lenne a „szuper képességekkel” felvértezett anya szerep. A hatás évtizedekig eltart – a tudósok szerint akár a nő 80 éves koráig is.

2. Kisebb a reumatoid artritisz kockázata

A reumatoid artritisz egy ízületeket sújtó autoimmun betegség, amely komoly fájdalmakkal jár. Több nőt érint, mint férfit. Kutatások igazolják, hogy a terhesség csökkenti a kialakulásának a kockázatát. A szakemberek valószínűnek tartják, hogy a szervezetbe kerülő magzati sejtek fejtenek ki védő hatást.

3. Ha szoptattál, csökken a cukorbetegség és a koszorúér-betegségek kockázata

A metabolikus szindróma sajnos igen gyakori. Több összefüggő anyagcserezavar együttes meglétét jelenti, fő tünetei: hasi elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavar. A „halálos négyes” korai halálozáshoz vezethet – akár évtizedekkel is megrövidítheti az érintett életét. A több száz szülésen átesett nő bevonásával végzett vizsgálat adatai szerint azoknál a nőknél, akik szoptatták kisbabájukat, 39-56 százalékkal kisebb a metabolikus szindróma kialakulásának esélye, mint azoknál, akik nem szültek, nem szoptatták gyermeküket. A szoptatás jótékony hatása azoknál az édesanyáknál még nagyobb, akik terhességi cukorbetegséggel küzdöttek a terhesség alatt: náluk nem kevesebb, mint 44-86 százalékkal csökken a metabolikus szindróma kockázata.

4. Védettebb vagy az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór ellen

Craig Kinsley professzor bebizonyította, hogy minél több utódot hoz egy anya a világra, annál jobbak az agyi funkciói. A kutatási eredmények szerint a gyermektelenekhez képest az anyákban a tanulásért, emlékezésért felelős hippocampusban kevesebb volt egy fehérje, ami az alzheimeresekre jellemző. Ez a csökkenés a gyermekek számával arányos. Az anyaság, főleg a többgyermekes, tehát gondoskodik arról is, hogy hosszú évekig, évtizedekig szellemileg fitt legyél.

5. Kisebb eséllyel lesz mellrákod

A mellrák kialakulását nagyon sok tényező befolyásolja. Ám az tény, hogy a rizikót csökkenti, ha szültél gyermeket, szoptattad, és az első gyermekedet 30 éves korod előtt hoztad a világra.

Hasznosnak találtad a cikket? Akkor oszd meg mással is!

(Forrás: babaszoba.hu)

 

Oszd meg másokkal is