Az egyik legkiválóbb gabona: a zabpehely

A zabpelyhet legtöbbünk csak a müzlikből ismeri, pedig egy nagyon összetett energiaforrás, számos jótékony hatással. A középkorban a zabkása nagyon elterjedt étel volt. A zab fehérjedús gabonaféle, amely a leghasznosabban tartalmazza a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat is. A gabonafélék egyik legkiválóbbika, tápláló, vitaminban gazdag, magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, számos betegség esetén segíthet legyőzni a bajt, és persze egészségmegőrző szerepe is van. Ha tejjel fogyasztjuk, minden esszenciális aminosavhoz hozzájuthatunk. Mivel egy rendkívül sokoldalú és tápláló alapanyag, a sokféle tápanyagtartalom miatt nagyon fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban. Fontos a zsírsavtartalma is a zabszem linolsav tartalma miatt. Napi néhány dkg zab elfogyasztásával már nagyon sokat tehetünk az egészségükért. Ez a mennyiség a szív és érrendszer védelméhez szükséges esszenciális zsírsavszükséglet egyharmada. Sokféle B-vitamin található benne, és tartalmaz még sok másodlagosan beépülő növényi anyagot is.
Mivel könnyen emészthető, segíti a káros anyagok gyors kiürülését a szervezetből. Az orvosok az inzulin feltalálása előtt a cukorbetegeknél a zab vércukorszint-csökkentő hatását használták ki, és zabkúrát írtak fel a páciensek részére. Ma már tudjuk, hogy a zab oldódó ballasztanyagainak koleszterinszint csökkentő hatása van, alkalmas gyomorpanaszok kezelésére, és ellátja a szív- és érrendszer védelmét is. Tartalmaz egy antidepresszáns anyagot is, és a benne lévő B vitaminok szintén elősegítik a jó hangulat fenntartását.
Sportolók esetében fokozza a kitartást, gyorsaságot, koordinációt, szellemi teljesítőképességet. Bizonyítottan rákmegelőző hatású, segít az ideális súly megtartásában, mert aki reggel zabpelyhet fogyaszt, kevésbé hajlamos a délelőtti nassolásra.
Láthatjuk, hogy a zab fogyasztása nagyon egészséges, figyeljünk azonban arra, hogy a kereskedelemben kapható müzlikeverékek nagyon sok hozzáadott cukrot és zsírt tartalmaznak. Érdemes inkább otthon elkészíteni a saját müzlinket. Ha kreatívak vagyunk nem csak müzlit készíthetünk belőle, hanem édességeket, kását, fasírtot, használhatjuk az ételek sűrítésére, levesbetétnek. Az ötleteknek tényleg csak a képzelet szab határt. Ha megdaráljuk, lisztként is hasznosíthatjuk.

Muszka Evelin

Oszd meg másokkal is