Az ezeregyedik jógastúdió – Ilyen lenne, ha lenne „ideális”…

Egy elvakult állatkert-rajongó, aki a világ ezer állatkertjében járt már, feltehetőleg határozott elképzeléssel rendelkezik arról, hogy milyen lehet az „Ideális Állatkert”. Kellemesen hűvös sétányok nyáron is, barátságos és életvidám állatsereglet szinte simogatható állapotban, mindenkinek csillog a szőre, tolla, pikkelye. Lényegretörő, informatív és designos eligazító táblácskák, a büfében pedig természetesen béka, elefánt és anakonda formájú sütik, miközben a belépti díj sem túl magas.

JógaLujza persze még nem járt ezer jógastúdióban, de kezd kialakulni egy elképzelése, milyen is lenne egy „Ideális Jógaiskola” – ha lenne ilyen. Természetesen nincs. És nem azért nincs, mert még senkinek nem sikerült összehoznia ilyet, vagy mert elképzelhetetlenül magas követelmény-rendszer lenne. Hanem azért, mert minden jógastúdió más és más, ahogy mindegyiket más és más energiák találkozása hívja életre. Amit a stúdió közvetít, amit egy oktató közvetít, amit egy konkrét jógaóra közvetít, az mindig egyszeri és megismételhetetlen, és mindenki számára más- és másképpen „érkezik meg”. Hiszen a befogadó is szűr, ő sem uniformizálható.

Ha viszont játékból gondolnánk bele, milyen egy „tökéletes”, akkor lehet, hogy ilyesmi lenne:

Pontos és hiteles kommunikáció

Saját weboldalán, a Facebook-on, a házban, az emeleten, ahol található, minden információt azonnal és pontosan megtalál a látogató – akkor is, ha életében először találkozik a stúdióval.

Tiszta, rendezett, világos környezet

Olyasmi, mint amilyen lakásban is szeretünk létezni. A test templommá tételének helye pláne nem lehet se piszkos, se rendetlen. Jógamatracunk, és a jógázásra szolgáló hely makulátlansága tulajdonképpen tiszteletadás.

Kedves, nyitott, befogadó, támogató emberek

Elképzelhető (vagy csak előítélet?), hogy „jógás körökben” igazán könnyű dolog a fent leírt jellemzőkkel találkozni. De egy jógaoktató esetében amúgy is kiemelten fontos szerepe van a személyiségnek, hiszen amit átad a jóga révén, tulajdonképpen ő maga. Egyébként már a recepción is fontos első személyes benyomásokat kapunk egy stúdióról, és aki ott fogad minket, már a köszönésével segíthet ráhangolódni a jógaórára.

Szervezettség, de nem szigor, kiszámíthatóság, de nem katonás fegyelem

Ismered a „flow”, az áramlás fogalmát? Valahogy így képzelem az ideális jógaiskola működését is. Illeszkednek egymáshoz az órák kezdési és befejezési időpontjai, az öltözőben nem nagyon alakul ki tumultus, és előre tudom, hogy ha egy-két percet késem, akkor már megzavarom a többieket az érkezésemmel (ezért ezt nem is teszem). Megintcsak a tiszteletadás – a szervezők (a jógaiskola) oldaláról –, ami a stúdió látogatói számára is fontos kiindulópontot nyújt, alkalmazkodni fognak hozzá.

Állandóság és változatosság kreatív keveréke

Kiszámítható és megszokható órarendje mellett változatos „egyéb” programjaival dobja fel néha a mindennapok rendjét. Néha előadásokat, tematikus workshopokat, nyáron táborokat, télen kis kényeztetéseket (főleg a régi és szorgalmas tanulóknak), tulajdonképpen „ünnepeket” illeszt be a programba. Mint amikor kedvesünk csak-úgy jelleggel egy csokor virággal lep meg bennünket.

… és a megnevezhetetlen +

Vannak helyek, ahova belépsz, és rögtön érzed, hogy ide tartozol. Ez mindenkinek az ideális jógastúdió.

JógaLujza
www.joga.blog.hu
www.facebook.com/jogablog

Oszd meg másokkal is