Édes élet

A január a nagy fogadalmak, életmódváltások és diéták hónapja. Az új év kezdetekor új lappal szeretnénk belevágni mindenbe, szeretnék egészségesebbek, szebbek, izmosabbak lenni – persze minél hamarabb és könnyebben. Én átállási specialistaként ezzel foglalkozom – hogy februárra ne hamvadjon el az összes szép elhatározás.
Minden alkalommal, amikor ételt veszünk a szánkba, egy sor erőteljes utasítást adunk a testünknek. Az ételek jóval gyorsabban és mélyebben hatnak szervezetünkre, mint a gyógyszerek többsége. Például több hetet kell várni arra, hogy egy antidepresszáns felépítse agyunkban az ingerületátvivő szerotonint. Egy kiadós szénhidrátlöket azonban pillanatok alatt nagy mennyiségű szerotonint juttatunk az agyunkba. és ezt is tesszük általában. Egyre jobban hízunk, miközben vigasztalni próbáljuk magunkat – csak nem a megfelelő módon. Vagyis ételeinket, főleg az édességeket máris gyógyszerként: élénkítő, hangulatjavító szerként használjuk – az összes kellemetlen következménnyel együtt. A szórakozásból fogyasztott ételek veszélyesebbek mint a drogok.

Az agyunk ellen harcolni nehéz


A magas cukor- és szénhidráttartalmú étel megváltoztatja az agy aktuális összetételét. Kisebb mértékben fordulnak elő a jó kedélyállapotot okozó ingerület-közvetítő anyagok, viszont hatalmas lesz a túlevésre ösztönző hormon mennyisége. Laboratóriumi kísérletek során megfigyelhető, hogy minél több cukrot eszünk, agyunk annál jobban sóvárog utána. Minden falat értéktelen csokiszelettel, mesterséges élelmiszerrel egyre inkább elvesztjük az uralmat az elhízásért felelős agyi hormonok felett. És ez ellen, a saját agyunk ellen harcolni nagyon nehéz. Szinte a legnehezebb. Ne akarjuk hát erre kárhoztatni magunkat, mikor van más megoldás.

A megoldás pedig nem az, hogy lemondjunk az édességekről. Amikor elkezdtünk ezzel a témával foglalkozni, sokszor azt a tanácsot kaptuk, hogy a cukrot, édességet, nassolást ki kell iktatni az életből. Csak így szüntethetjük meg az ördögi kört, állíthatjuk vissza agyunkat és szervezetünket a természetes, egészséges működésre.
Ez mindannyiunk nagy megkönnyebbülésére nem igaz.

Van megoldás


Azonban az agyat rávenni, hogy másként viselkedjék, nagyon nehéz. Ugyanis mivel ez a legtöbb energiát felhasználó szervünk, takarékoskodnia kell a döntésekkel járó energia-kiadásoktól. Vagyis ha az agyunk észleli, hogy egy döntéshelyzetben háromszor-négyszer ugyanúgy döntöttél, akkor takarékos üzemmódra kapcsolva kreál egy shortcut-ot, és automatára állítja. Előbb utóbb fizikailag is kialakítja ezt az idegpályát, mely a döntésedért felel, ez a neurogenezis. Azaz idegpálya teremtés. És amikor ez rögzül, az agy mindig ezt dobja fel, erre terel, nem szeretné ha te máshogy döntenél. Ezt mi gonosz robotpilótának neveztük el. Tehát amikor elindulsz az aluljáróban a pogácsás felé, az nem te vagy, hanem a gonosz kis robotpilótád, akit nevezhetnénk kamikázénak is

Azt mindenki tapasztalta már, hogy szokást megváltoztatni nagyon nehéz. Ezért bukik el a legtöbb nagy elhatározás. Be kell helyettesíteni, méghozzá hasonló élményt adó cselekedettel.
Most csak röviden: ha az a szokás, hogy 11-kor lemész kávé-sütizni a kolléganőkkel, nem szabad fogcsikorgatva a helyeden maradni egy almával. Le kell menni, csak vinni magaddal a cukormentesen édesített teádat és a cukormentes, de édes sütidet.

Fontos nagyon megkülönböztetni két személyiségtípust ebben a folyamatban: az eredményorientáltat: ő lesz aki fejest ugrik, es a folyamatorientáltat: ő lesz aki lépésről lépésre halad.
Évek munkája alatt jöttünk rá, hogy nem szabad/nem lehet ráerőltetni a folyamatokat a másik típusra, mert nem fog menni.

Mit is kell tenned

És akkor maga a folyamat, szintén nagyon röviden:
– étkezési naplót írni
– itt nyakoncsípni, beazonosítani a robotpilótákat
– átírni a programjukat: cukormentes nassolásra
– behelyettesíteni az eddig használt édesítőket erre az ötre: Xillit vagy másnéven nyírfacukor, eritrit, taumatin, rizs szirup, tápióka szirup és sztevia, ha valaki szereti.

A cukor függőséget okoz, azonban leszokni róla aránylag hamar sikerül. Körülbelül két hét alatt teljesen kiürül a szervezetünkből. Utána is élhetünk édes életet, de egészségesebben, tiszta tudattal.

Huszár Zsuzsanna

dietetikus

Oszd meg másokkal is