Egy csésze tea

Hiszem, hogy a magyaroknak, a magyar gyógynövényeket kell alkalmazniuk napi szinten. Ezt tanítom elméletben és gyakorlatban, ezt alkalmazom itthon és a keverékeimben. Nehéz szó nélkül mosolyogni az állandó zöld tea fogyasztást, meg a lap sang su chongot istenítő szózatok hallatán. Persze gourmandkodhatunk, kipróbálhatjuk más népek teáit, lehet köztük kedvenc (nekem is van, a gokul tea), csak értsük meg: párját ritkító gyógynövényeink vannak, jó minőségben, olcsón elérhetőek, mind az egészségünk megőrzése, mind a betegségek kezelésének kiegészítőiként elsőrangúak!

Én ájurvédát tanítok, ott is mindig elmondom: azt edd-idd ami ott terem, ahol vagy, ez ájurvédikus! A teák fogyasztásával is úgy vagyunk, mint mindennel. Azt hisszük, a világ azért van, hogy élvezzük, a baj az, hogy nem élvezzük és nem vizsgáljuk meg, hogy mi nem működik. 

A teák isteni adományok, élőlények tudatát, intelligenciáját, emócióit (nem véletlenül hat az érzéseinkre olyan gyorsan), emésztő tüzét, energiáját hordozó táplálékok. Bennük van a napfény, amit magukba gyűjtöttek, a föld, amin termettek, a víz éltető ereje amit áramoltattak. Életerőt lehet meríteni belőlük! Ez így túl patetikus? Érdekes a kávé reklámnak mindezt elhiszed!

Ha megiszol egy csésze kamilla-, zsálya-, rozmaring teát, jusson eszedbe, mi mindent vehetsz magadhoz egy bögrécske vízzel. Ha a lassú kortyolgatás közben megérzed a napfényt, a tüzet, ami benne van, meg tudja tölteni a bensőd (na, jó, ezt egy tea reklámnak hitted el). Ezért meg nyugodtan lehetünk hálásak. Élhetjük így az életünket is, hogy azt töltjük meg élettel, ami nekünk adatott. Nem a másikét favorizáljuk, nem eljátsszuk, hogy spílerek vagyunk, egyszerűen csak megtaláljuk a boldogságot a minket körülvevő világban, dolgokban, emberekben.

És persze nem vagyunk szélsőségesek. Ez nem azt jelenti, hogy én nem használok indiai gyógynövényeket, vagy nem ajánlok a vendégemnek, ha azt gondolom, hogy arra van szüksége. Csak nem elsősorban és nem napi szinten. Ha itthon könnyen beszerezhető és krónikus állapotot kell javítani, akkor ajánlok speciális növényeket. Addig maradok a testtípusnak, az évszaknak és az az napi állapotnak megfelelő növénynél.

Van akinek egyszerűbb bekapni egy bogyót, de sokszor arra gondolok, hogy ő talán az életét is így éli. Akik rá szánnak két napot az életükből és megtanulják az alapokat, kicsit otthon tanulgatnak még hozzá lelkesedésből, kíváncsiságból, azok ezt nevetve gyakorolják, vagy inkább örömmel.

Ne menjünk el az élet apró kis boldogságai mellett. Ez nem egy reklám, de egy csésze tea tényleg 5-10 perc kikapcsolódást jelenthet egy rohanó világban. Egy rövid meditáció, ami alatt érezhetünk nyugalmat, elégedettséget, hálát, megpihenhetünk, vagy épp erőre kaphatunk tőle. 

Ha van kerted, ültess gyógyfüveket! Ha van balkonod, ültess gyógyfüveket! Ha csak egy ablakod van, akkor is ültess gyógynövényeket! De legalább találj el egy gyógyszertárba, bio boltba, ahol vegyél magyar gyógynövényeket, az alkatodnak megfelelőeket, és olykor igyál is belőlük!

Váták számára kifejezetten kedvező gyógynövényeink például a kakukkfű, édeskömény, galagonya, édesgyökér, sáfrányos szeklice, bazsalikom, citromfű

Pittáknak: málnalevél, kamilla, borsmenta, fodormenta, szederlevél, pitypang, szúrós gyöngyajak, rózsavirág

Kapháknak: csalán, izsóp, ragadós galaj, borókabogyó, zsálya, cickafark, petrezselyem

Károlyi Bánki Viktória

ájurvéda terapeuta

banki.blogspot.hu

Oszd meg másokkal is