Egyél frisset!

A modern rohanó világban, a legtöbb ember hihetetlen mennyiségű ételt fogyaszt el, ami állott, nem friss. Sok esetben a reklámok hatására ezt abban a tudatban teszik, hogy friss terméket vásároltak, friss ételt ettek a hűtőből. A szép zöldes címkék, friss, természetesnek tűnő feliratok könnyen megtévesztik az embereket.

Az egészségügyi statisztikák teljesen jól mutatják, hogy amióta az „élelmiszeripar fejlődik” kb. 70-es évek óta –elterjedt a műtrágyázás, vegyszeres permetezés, félkész, előre feldolgozott ételek értékesítése –, egyre nagyobb számban vannak a daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség és emésztőrendszeri problémák, élelmiszer allergiák, érzékenységek. Ha csak visszagondolok a gyerekkoromra, senkinek nem volt baja az iskolatejtől és a kakascsigától, ma minden harmadik gyerek tejérzékeny, gluténérzékeny…
Az  ájurvéda több ezer éves tudománya szerint a legtöbb betegség hátterében – így a táplálék allergiák, érzékenységek mögött is – a nem friss, azaz az állott ételek fogyasztása áll, mert ez termeli a szervezetben leginkább a salakanyagokat, méreganyagokat („ama”-t).
Amikor elfogyasztasz egy ételt, ami friss – felirattól függetlenül, a tények alapján – , frissnek érzed magad, tele vagy életenergiával, újult erővel, kreatív vagy, pörögnek a gondolataid, jó kedvet és boldogság érzetet tapasztalszHa olyan ételeket fogyasztasz, amik nem frissek, utána érzed magadban a frissesség hiányát, fáradtságot, elnehezültség érzetet –  hosszabb távon legyengül az immunrendszered, és elkapsz mindenféle betegséget, gyakran megfázol. Az elnehezültség érzését kajakómának nevezik a nyugati kultúrában, és sajnos emberek millió tapasztalják naponta az ebédjük, vacsorájuk elfogyasztása után a frissesség teljes hiányát, a fáradtságot, nehézségérzetet, az életenergia elapadását a szervezetükben. 

Kevesen gondolkodnak el azon, hogy „vajon, amit ettem, az most energiával látta el a testem vagy életenergiát vont el a szervezetemtől.”A friss fogalma manapság komoly magyarázatra szorul. 

„Frissen sütött” felirat szerepel a csomagoláson, de fagyasztott alapanyagokból teszik a sütőbe, beraknak valamit egy tetrapack dobozba, és ráírják, hogy „hosszan friss”. Hogy lehet valami friss, amit bezárnak egy dobozba, és rá van írva, hogy egy évig jó. Mi lehet benne? A konzerven vagy a fagyasztott zöldségen „frissen szedve” megjelölés szerepel. Hogy lehet frissen szedett, ha már hónapok óta várja, hogy megvásárolják? Az állott alapanyagokból, félig fagyasztott vagy konzerv alapanyagokból főzött étel, soha nem lesz igazán friss. Sajnos az éttermek jelentős része is feldolgozott, félkész alapanyagokat használ. 

Az étel, amit megfőztél, és több mint 3 órát állt, már nem minősül frissnek az ájurvéda tudománya szerint.  Értelemszerűen használd a tudást intelligenciával. Természetes, hogy ma kevesen tehetik meg, hogy mindig 3 órán belül készített ételt egyenek, de még mindig jobb aznap reggel megfőzni a saját ebédedet tiszta minőségű alapanyagokból, mint elmenni egy mekibe vagy több napos maradékot enni, esetleg melegíteni valamit a fagyasztóból. Válassz mindig olyan megoldást, ami számodra kivitelezhető és már egy fokkal jobb, mint a korábbi táplálkozásod.

Nézzük mit ír a friss fogalmáról a Magyar értelmező nyelv szótára:


FRISS melléknév és főnév

1. <Nagyfokú életkedv és tetterő külső jeleként> gyors, fürge, élénk mozgású, fiatalos <személy>. Friss ember.  Friss járás, léptek, mozdulatok. Frissen mozog; frissen pereg a nyelve.

2. (bizalmas) Korán kelő. 

3. Kellemesen hűvös, a szervezet életműködését élénkítő, üdítő. 

4. Újonnan termett, most keletkezett, készített, szedett v. szerzett. Friss gyümölcs, hús, ibolya, kenyér, sütemény, tojás, vacsora, zöldség; friss csapolás ←; frissen csapolt sör…

5. Új keletű <hír, esemény, jelenség>. Friss értesülések; a legfrissebb események. || a. (irodalmi nyelvben) El nem avult, el nem fáradt. Friss benyomás, emlékezet, erő. 

Még nyelvtanilag is a frissesség, fittséget, életerőt, lendületet, jó kedvet, energikusságot jelent. A friss ételek az újonnan termett, frissen szedett vagy most keletkezett, pl most főzött ételek.

Azok az ételek, amik természetes körülmények között, közvetlenül érintkeznek a napfénnyel, széllel, vízzel, levegővel energiában (pránában) gazdagok. Frissen fogyasztva az ilyen ételeket, nagyon sok energiához juttathatod a tested. Minél több idő telik el egy élelmiszer leszedésétől az elfogyasztásig, annál kevesebb életerőt tartalmaz az adott étel a tested számára. Továbbá egy ételt minél jobban feldolgoznak a természetes formájához képest, annál kevesebb energiát ad a számodra. Az ízetlen, élvezhetetlen ételek szintén csak energiát vonnak el a testtől.

Kerüld el a:
– nem friss ételeket 
– konzerveket
– zacskós, poros ételeket
– fagyasztott ételeket, fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket
– tetrapack dobozos italokat, tejeket, gyümölcsleveket
– bolti kekszeket, csokikat, sós ropogtatni valókat
– maradékokat, állott ételeket
– erjesztett ételeket
– éttermeket, különösen a gyors és olcsó éttermeket
– húsfélékét
– felvágottakat, főleg a védőgázas csomagolást
– vegyszeres ételeket
– génmanipulált ételeket
– adalékokat

Amikor csak lehet egyél frisset, ne melegíts maradék, sok órája főzött ételeket.  Ne vásárolj félkész élelmiszereket, főzz frissen!

Az egészséged egyik alappillére, hogy próbálj meg minél kevesebb félkész, feldolgozott ételt, állott ételt, konzervet, fagyasztott ételt fogyasztani és részesítsd előnyben a valóban friss, lehetőleg tiszta  minőségű alapanyagokból (vegyszermentes, bio)házilag, saját részre készített ételeket. 

Részesítsd előnyben az olyan ételeket, melyek friss energiával töltenek fel, táplálóak és egészségesek:

– frissen szedett zöldségek, gyümölcsök
– tiszta minőségű, vegyszermentes ételek
– természetes alapanyagok
– természetes, hagyományos eljárással készített ételek
– frissen főzött, frissen készített ételek

Nagyon fontos az ételek származása is. Olyan helyről vásárolj, ahol nem használnak vegyszereket, növényvédő szereket, műtrágyát, gyomirtókat. Az élelmiszerekben, növényekben, tejtermékekben felhalmozódó vegyszerek, a szervezeted számára is kártékonyak. Vásárolj bio élelmiszereket, amelyek tiszta minőségűek.

Egyél friss, tápláló, vegyszermentes (bio) ételeket. Étkezz változatosan!

Vitai Katalin

eljharmoniaban.blogspot.hu

Oszd meg másokkal is