Egymás cipőjében meg a légy a falon

Az élet tele van olyan helyzetekkel, amikor megharagszunk valakire, kinevetjük, lenézzük vagy éppen felnézünk rá, irigykedünk… Sokszor ezek az érzések nem állnák meg a helyüket, ha egy icipicit jobban belegondolnánk a dolgokba.
Itt jöhet képbe a cipő-effektus. A közhelyes „Ha az ő helyében lennél”, „Képzeld magad az ő helyzetébe” – kijelentések takarják a kifejezés jelentését. Más cipőjét viselni tudni kell, de sokan bizony nem élnek a lehetőséggel.
Az élet minden területén problémamegoldás lehet(ne), ha a másik fél szemén keresztül is megvizsgálnánk az esetet. Legyen szó partnerek közötti nézeteltérésről, anya-lánya vitáról, vagy főnök-alkalmazott közötti súrlódásról.
Nem feltétlenül önzőség, inkább csak a konfliktus kezelés ismeretének hiánya az, hogy az emberek legnagyobb százaléka csak „ÉN-FEJJEL” gondolkodik. ÉN így érzek, ÉN ezt mondtam, ÉN nem akarok stb. Hány veszekedés ért csúnya véget pusztán azért, mert a felek nem értették meg egymást. Az érvelés a saját igazunk mellett szinte már művészetté válik, ám a másik fél érveinek meghallgatása, megértése, a kompromisszumra való törekvés bizony még gyerekcipőbn jár – természetesen tisztelet a kivételnek.
Jó hír, hogy nem kell tanfolyamot végezni, százoldalas önfejlesztő könyvet olvasni ahhoz, hogy elsajátítsuk a trükköt. Íme a titok, amit minden helyzetben érdeme (lenne) bevetni.
Az észlelési pozíciók
Három fő helyzet létezik:
1. Saját cipőnkben járás
2. A másik fél cipőjébe bújás
3. Megfigyelő – légy a falon
Nem mennék most bele mélyen a Neurolingvisztikus Programozás (NLP) rejtelmeibe, csak hétköznapiasan fejteném ki, hogy miről is van szó.
Képzeljünk el egy egyszerű konfliktust. Tegyük fel, hogy Lilla és Áron képtelenek megérteni egymást a munkahelyen. Az ok: Lilla féltékeny a kollégájára, Áronra, mert minden nagyobb projektet ő kap meg és ő mehet az üzleti utakra is. Lilla érzései a saját cipő viselésekor: irigység, düh, csalódás, türelmetlenség.
Ha azonban a fiú helyébe képzelné magát, talán rájönne, hogy nem is olyan fenékig tejfel Áron élete. Míg Lilla minden nap időben végez, az estéket a párjával tölti, hétvégéken találkozik a barátaival, addig Áron reggeltől késő estig dolgozik, még otthon is, nincs egy szabad perce sem saját magára, sem bármiféle családi vagy baráti programra. Bár imádja a munkáját, és jól is keres, mégis mit nem adna azért, ha több szabadideje lehetne és a munkán kívül is lenne élete!
Ha Lilla Áron cipőjébe bújik és mindezt végiggondolja, talán nem irigységet fog a kollégája iránt érezni, inkább sajnálatot. Megérti, hogy habár ő nem keres annyit mint Áron és egyenlőre nem ő megy az üzleti utakra, neki megadatott a munkán kívüli élet élvezete, míg a fiú képtelen valójában élvezni mindazon vagyont, amit a munkájával nyer, hiszen időhiány miatt nem sok mindent tud csinálni.
A harmadik pozícióból nézve a helyzetet, mind a két fél viselkedése érthető. Lilla feljebb akar kerülni a ranglistán, ezért szúrja a szemét kollégája folyamatos munkahelyi sikere. Áron fáradt, kimerült és vágyik egy kis szabadidőre, ezért gyakran morcos, stresszes a munkahelyén és nem éppen a kollégák kedvence elszigetelődése miatt.
Ez csak egy egyszerű képzelt példa volt arra, hogy miért is érdemes a másik helyébe képzelni magunkat, mielőtt hirtelen felindulásból cselekszünk. Ha mérges vagy egy távolabbi barátnődre, mert elfelejtette hogy ma van születésnapod, állj meg egy pillanatra és gondolj bele: Te tudod fejből (naptár, Facebook nélkül), minden egyes barátod születésnapját? Ha anyukád veszekszik veled, mert sosem pakolsz el magad után, gondolj bele, hogy ő hogy éli meg a helyzetet!
Mindenkinek lehet igaza egy vita során. Mindenki tudja, hogy mi mellett miért érvel, és ha sikerül megérteni, hogy a vitapartnerünk miért is gondolkodik úgy ahogy, máris elindultunk a kompromisszum megszületésének irányába. NEM FELADNI KELL A SAJÁT ÉRVEINKET, félreértés ne essék, pusztán csak váljunk figyelmesebbé, megértőbbé, nyitottabbá! Ha képesek leszünk alkalmazni a más-cipőjébe-bújás játékot, sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat. Sikeresebbé, nyugodtabbá, kedveltebbé válhatunk ezen aprócska trükk alkalmazásával.
Kezd el már ma a gyakorlását!

Bajsz Brigitta
http://tkonyha.cafeblog.hu/

Oszd meg másokkal is