Életközépi válság – Téged hogyan érint?

A férfiakat a 40-es, 50-es éveikben éri utol az angolul „midlife crisis”-nak nevezett jelenség, ami gyakran egy vagány sportkocsi vagy egy fiatalabb pár keresésére sarkallja őket. A nőknél korábban (35-45 évesen) jelentkezik az életközépi válság, és nemegyszer szakmaváltásban vagy a külső megjelenésük drasztikus megváltoztatásában nyilvánul meg.
De mi is az életközépi válság, és hogyan lehet átvészelni? Az életközépi krízis teljesen normális velejárója az életünknek. A férfiaknál 3-10, a nőknél pedig 2-5 évig tart. Az emberek ilyenkor megkérdőjelezik az életük értelmét, illetve a világban vagy a családban betöltött szerepüket. Sokan munkahelyet váltanak, új hobbit keresnek és új baráti társaságot alakítanak ki. Elkezdenek a spiritualitás iránt érdeklődni, valamint többet foglalkoznak az
egészségükkel, az életmódjukkal illetve a külsejükkel.
Sokakra lesújtó hatással van, hogy életük feléhez érkeztek. Folyton a fiatalabbakhoz hasonlítgatják magukat, és úgy érzik, hogy alulmaradnak. Nem annyira szépek, okosak vagy ügyesek, mint ők. Mások értelmetlennek érzik az életüket. Úgy gondolják, hogy nem elég sikeresek, mert nem érték el mindazt, amit elterveztek. Van, akinél az életközépi válság egybeesik azzal, hogy a gyerekei kirepülnek a fészekből. Sokan ilyenkor szembesülnek házassági problémáikkal vagy azzal, hogy az addigi háziasszony/ anya szerep helyett valami mással kell majd foglalkozniuk.
Az életközépi válságról általában csak negatív dolgokat hallunk, pedig az jó hatással is lehet az emberekre. Ismerek olyanokat, akik szinte kivirultak életük második felére. Probléma helyett a lehetőséget látták meg a krízisben. Lehetőséget arra, hogy valami újat tanuljanak, és más szerepben próbálják ki magukat. Arra, hogy jobban odafigyeljenek az egészségükre, vagy hogy jobbá tegyék a házasságukat.
Te is tartozhatsz az utóbbiak közé! Fogd fel a változásokat úgy, mint egy soha vissza nem térő alkalmat az önmegvalósításra! Még csak az életed felénél jársz, és mi minden áll még előtted! Ragadd meg a lehetőség arra, hogy kamatoztasd mindazt, amit eddig tanultál, és a tapasztalataidat felhasználva megvalósítsd az álmaidat! Itt az idő új hobbik után nézni és végre magaddal is foglalkozni!

Bognár Judit
Életvezetési, párkapcsolati és családi tanácsadó
www.bognarjudit.hu

Oszd meg másokkal is