Előzzük meg a téli betegségeket

Sokunknak a megfázás, az influenza, a nátha jut eszünkbe a télről. Fontos tudni azonban, hogy a megfelelő étkezés nagy segítség a betegségek megelőzésében és gyógyításában.

Az ősi indiai orvoslás, az ájurvéda szerint a téli diétát úgy kell összeállítani, hogy változatosan fűszerezett, kevés sót tartalmazó meleg és melegítő hatású ételeket tartalmazzon.

Reggelire együnk gabonakásákat (zabból, kukoricából, árpából, rizsből). Fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel és egy kevés mézzel. Kerüljük a túl hideg, vagy a fagyasztott, hűtött ételeket, a túl sok tejterméket, főleg a joghurtot, és a hideg salátákat. A legjobb, ha ilyenkor főtt, párolt zöldségeket, kompótokat és forró gyógynövényteákat fogyasztunk. Természetesen a vegetáriánus étrendet ilyenkor is érdemes fenntartani.

Szeretnénk még néhány tippet megosztani veletek, melyeket akkor alkalmazhattok, ha mégis utolér a betegség.

Köhögés, megfázás esetén – amennyiben nincs láz – nagyon jó segítség lehet az inhalálás. Forraljunk vizet, szórjunk bele egy kevés kamillavirágot és 4-5 csepp tiszta eukaliptusz olajat. Hajoljunk a gőzölgő edény fölé, borítsuk be fejünket egy törölközővel, hogy ne menjen ki a gőz, majd lélegezzünk az orron keresztül.

A tüdőben megrekedt nyálka oldására kiváló a mellkas Shakti- vagy Dabur-balzsammal való bedörzsölése.

Hurut oldására pedig a legfinomabb gyógyszer a mézes gyömbértea.

Betegségektől mentes, vidám telet kívánunk mindenkinek!

Oszd meg másokkal is