Ételízesítő házilag

Napjainkban az ételízesítő már-már annyira hozzátartozik a magyar konyhához, mint a bors vagy a pirospaprika. Bár az ötlet zseniális, mellékíze miatt sosem szerettem. Már jó ideje saját készítésű ételízesítőt használok. Hogy mi a baj a boltival? Az ízfokozó. Látszólag ez jó is lehetne, mert hát az ételízesítőt ugye azért használja az ember, hogy fokozza az ízeket. Csak hát ez az egyetlen szó legtöbbször allergiát és számos súlyos betegséget okozó összetevőre utal, melynek fogyasztása igen nagy egészségügyi kockázattal jár. Ne kockáztassunk, használjunk inkább saját készítésű ételízesítőt.

Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa; 20 dkg fehérrépa; 20 dkg karfiol; 20 dkg karalábé; 30 dkg kaliforniai paprika; 30 dkg zeller; 30 dkg paradicsom; 1 nagy csokor petrezselyem; 1 nagy csokor zellerzöld

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. Az összeset ledaráljuk és jól összekeverjük. Innentől több lehetőség áll rendelkezésünkre:

1. A zöldségkeverékbe teszünk 20 dkg sót, megkeverjük és kis üvegekbe rakjuk. Sokáig eláll, de figyeljünk rá, hogy ne sózzuk túl az ételt!
2. Ha nyáron készítjük, fogunk 2 nagy tepsit, vékonyan szétterítjük rajta a zöldséget, és a napon aszaljuk.
3. A tepsit a sütőbe tesszük, és úgy aszaljuk meg.
4. Aszalógépbe rakjuk a zöldségkeveréket, és úgy szárítjuk.

Én kipróbáltam a sózott, nyers változatot és a szárítottat is. Mindkettő kiválóan működik, de általában szárítottat használok. Amikor kész a szárítás, kapcsos üvegbe tesszük, és lezárjuk. Sokáig eláll, bátran használhatjuk, amíg el nem fogy. Tehetjük levesekbe, főzelékekbe, zöldségraguba, alapleveket készíthetünk vele, kísérletezzünk nyugodtan!

Oszd meg másokkal is