Fascia, avagy testünk pólyában

A fascia, magyarul izompólya, egész testünket behálózó folyadék és rost alapú 3 dimenziós rendszer. Felületi, mély és lágyszöveti izompólya rétegek, valamint inak alkotják a rendszert, mely egyesíti testrészeinket egy egésszé. Izmainkat teljesen körülveszik és inakká sodródnak össze.
Az izompólyák kapcsolódása révén az izmok egy funkcionális láncot alkotnak és valójában ez a lánc felelős a mozgásért.
Az izompólyában kialakult problémák kihatnak egész testünkre. Az izompólya rövidülésének, számos oka lehet, például helytelen testtartás , egyoldalú  terheléses sportolás, vagy munka közben. Jellemzően ilyen foglalkozás a fogorvos, fodrász, hosszan tartó autóvezetés, de az állandó íróasztalnál ülés, számítógép használat. A fascia rövidülésével elhúzza az izmokat, az ízületek helyzetét befolyásolja, melynek hatására az ízületi felszínek nem az optimális helyzetben érintkeznek, így azokon kopás jöhet létre.
Az izompólya lazításának remek módja az SMR henger, vagyis masszázshenger használata. Nem csak sportolóknak nyújt segítséget, hanem mindenkinek ajánlott használnia. Amennyiben megoldható munkahelyen is tanácsos használni.
Nem igényel semmilyen bemelegítést és semmilyen különösebb képzettséget, nem kell hozzá sportolónak lenni. Használata ajánlott fizikai és szellemi munkát végzőknek is. Természetesen tanácsos az eszköz használatában jártas edzőtől, masszőrtől, vagy rehabilitációs trénertől elsajátítani a mozdulatokat, mely nem vesz igénybe sok időt.
Több féle keménységű henger kapható, kezdetben a puhábbat ajánlanám, mert először meglepően fájdalmas területeket találhatunk, de ezek rendszeres használat mellett gyorsan oldódnak.
Tanácsos a hengerrel való masszázst lentről, talpunk, vagy lábszárunk felől kezdeni, mert használata támogatja a nyirokkeringést. Úgy praktikus a hengeren elhelyezkednünk, hogy két ízület között félúton kezdjük a mozgást így nem kell folyton korrigálnunk a pozíciónkat.
Ízületre soha nem megyünk rá a masszázshengerrel, viszont guruljunk minél közelebb, hogy teljes hosszában átmasszírozzuk az izompólyákat. Egy adott területen többször haladjunk végig és legalább harminc másodpercig masszírozzuk, ha markánsan fájdalmas részt találunk, akkor koncentráltan haladjunk át többször az adott kisebb területen.
Első lépésként vádli, majd comb hátsó fele, utána lábszárunk elől, majd combunk első fele következik.
Farizmunk hengerezésekor hasznos törzsünk helyzetén többször változtatni, hogy ezt a nagy izomcsoportot minden oldalról megmasszírozzuk.
Következő terület a comb külső oldala, mely sokaknak fájdalmas terület lehet, ezért csak óvatosan engedjük rá magunkat a hengerre. Kezünkkel és hengerrel ellentétes oldali lábunkkal jól támaszkodjunk meg a talajon, hogy a nyomás erősségét befolyásolni tudjuk.
Utána térjünk át combunk belső oldalára, feküdjünk párhuzamosan a hengerre, térdünket derékszögben hajlítsuk be és haladjunk törzsünk középvonala felé szeméremcsontig, itt férfiak csak óvatosan.
Ezután kellemesebb terület következik, áttérünk a hátra. Alsóháti szakasz masszírozását csak erős gerinc melletti izmokkal rendelkezőknek ajánlom, akinek gyakran fája dereka inkább csak bordakosár aljától felfelé tanácsolom a hát masszírozását. Vállunkon is guruljunk át és utána már csak helyezkedés kérdése és karunkat, alkarunkat is hengerezzük meg.
Természetesen vannak olyan területek melyek hengerezésének módja valójában csak gyakorlatban sajátítható el, de ha ennyit megteszünk a testünkért már igazán hálás lesz.
Szabadabban, fájdalom mentesebben tudunk élni a mindennapokban. Hengerre fel!

Nemes Zsike
https://www.facebook.com/erzsebet.nemes3

Oszd meg másokkal is