Fedezd fel a női lét misztériumát!

„Az egyetlen út, melyen elindulni érdemes, befelé vezet.”
Shirley Maclaine

A női test működése és a női érzelemvilág kölcsönös kapcsolatban áll egymással, ez a kapcsolat érzékeny és könnyen sérülhet a mai feladatokkal, kötelességekkel, kihívásokkal teli nyugati életmódunk által. A folyamatos kifelé figyelés, az erőt és akaratot igénylő helytállás, a szerepeknek való megfelelés vágya elfeledteti és bagatellizálja a nőiségünkre való figyelés, a befelé fordulás fontosságát és szükségességét. A női lét egy misztérium, melyet sokan, sokféleképpen kutattak már. Ennek a misztériumnak a titkát fedezheti fel minden nő a saját rezgésének, ritmusának megismerése által, melyhez a tudatosság emelése a kulcs.

Tudatosságunk fejlődését leginkább a jóga útja szolgálhatja. A jóga csodálatos és bölcs tudása, tanításai a mai nyugati társadalomban kevéssé ismertek, a nyugati világban csupán az ászanagyakorlás, mint testgyakorlás kap szerepet. Ennek köszönhetően több női követője van, mint férfi. A jóga nyolc szintjének ismerete és rendszeres gyakorlása a fizikai, mentális és szellemi fejlődés által létezésünk spirituális vonatkozását is segít feltárni. A tudatosság ezen útján járva életünk minden szintjén megvalósítható az egyensúly, harmónia.
A mai többszerepű női életvitelben az egyensúly megteremtése különösen nehéz feladat, mely azonban alapvető kulcs a női test és szellem, valamint a spirituális egészség közötti egység megvalósításának.
A női szervezet működését számos területen károsan érinti a felgyorsult életritmus, melynek következtében pl. endometriózis, petefészekciszták és menstruációs rendellenességek alakulhatnak ki. Meglepően gyakoriak manapság a nőgyógyászati egészségi problémák. A sok nőt érintő premenstruációs szindróma (PMS) az urbanizációval, a felgyorsult életritmussal, táplálkozási-és életmódváltozásokkal egyidőben jelent meg. A nők a premenstruációs időszakban nagyon öntudatosak és az addig elnyomott érzelmeik, vágyaik ebben az időszakban felszínre törhetnek. Amikor a nők kibillennek egyensúlyukból, öntudatuk meggyengül és szervezetük működésében változás figyelhető meg. Testük egészségi állapotuk, elsősorban ciklusuk változásain keresztül küld figyelmeztető jelzéseket lelki egységük megbillenésére vonatkozóan.

A nők manapság elhanyagolják testi működésük legfontosabb sajátosságát, a ciklikus hormonváltozást, s az ezzel együtt járó havi menstruációt. Sokan úgy tekintenek rá, mint egy nemkívánatos kellemetlenségre. A reklámok és a társadalom üzenetei is inkább annak elfátyolozására, tüneteinek elnyomására bíztatnak, mellőzve azt a fontos infromációt, hogy ebben a szakaszban a legalacsonyabb egy nő energiaszintje. Ilyenkor a megpihenés, visszavonulás, kevesebb feladat vállalása, azok alacsonyabb intenzitású elvégzése ajánlatos természetesen életritmusunk és lehetőségeink függvényében.
Az ájurvéda szerint a menstruáció egy szabályozó folyamat, mely az előző hónapban kialakult egyensúlytalanságokat javítja ki. Ebben a felfogásban a menstruáció egy egészséges mechanizmus. Ugyanakkor az ájurvéda úgy tartja, hogy a menstruáció időszakában egy nő érzelmileg is érzékenyebb és a szervezete is fogékonyabb a fertőzésekkel szemben. Ezért még inkább fontos, hogy nőként odafigyeljünk menstruációs egyensúlyunkra és az egész ciklusunk alatt vigyázzunk magunkra, figyeljük testünk ritmusát.

Tiszteld a nőiességedet és ne élj vissza vele! Sokkal valószínűbb, hogy lelki harmóniára lelsz, ha a külső ingerek által gerjesztett, nem létező női ideál elérésének vágyát feladod, s helyette energiáidat saját magad megismerésére, megértésére fordítod. Figyelj tested jelzéseire, melyek utat mutatnak lelkivilágod aktuális állapotához, ami által megismerheted valódi önmagad.

Forrás és könyvajánló:
Clennell, B. (2016). Nők jóga könyve. Ászana és pránájáma a menstruációs ciklus minden szakaszára. Budapest, Filosz Kiadó.

Szücs Boglárka
pszichológus

Oszd meg másokkal is