Feng Shui és gasztronómia

Táplálkozásunk során élelmiszereinkkel mindannyian energiát veszünk magunkhoz. Emberi testünknek szüksége van bizonyos vitaminokra, ásványi anyagokra. Olyan ez mintha, az élelem lenne az akkumulátorunk, mely feltöltött állapotban azt eredményezi, hogy energikusak vagyunk, és jól teljesítünk, de ha merülőben van az energiája, akkor fáradtnak, gyengének érezzük magunkat.
A világunkban is minden energia. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen fajta energiával töltjük meg testünket. Egyes ételektől nehezebbnek érezzük magunkat (burgonya tartalmú ételek, sütemények), mások kellemesen könnyű érzetet nyújtanak (saláták, olajos magvak). Egyes ételek hatnak az érzékszerveinkre (a csokoládé boldogságot okoz), vannak
afrodiziákumaink is (zeller, osztriga), és a legtöbb fűszerünk gyógyhatású is (rozmaring, bazsalikom). Testünket különböző energiával látjuk el, azonban egészségünk szempontjából nem mindegy, hogy ez az energia milyen típusú.
A friss, nyers élelmiszerek energiaszintje a legmagasabb. Minden főzési technika és további feldolgozás energiát vesz el tőlük. A különböző adalékanyagok, mesterséges élelmiszerek károsítják energiaszintünket, mivel ezek nem valódi tápanyagok.
A Feng Shuiban csakúgy, mint a főzésben a harmónia, az egyensúly a lényeg. Ha az egyensúly nincs meg, akkor feszültségek keletkeznek. A feszültségek pedig, további problémákat generálnak. Így táplálkozásunknak is harmóniában kell lennie elsősorban önmagunkkal. Ha le kell mondanunk arról az ételről, amit a legjobban szeretünk, akkor biztosan fel fog borulni az egyensúly. Találunk majd valamilyen más élelmiszert, ami pótolja a hiányt, de nem biztos, hogy az megfelelő lesz számunkra. Inkább tanuljunk meg figyelni testünk jelzéseire. Ugyanis pontosan érezteti, hogy mire van szüksége. Sós után édeset kívánunk, édes után sósat, könnyű ételt követi a nehéz étel.
Hidegben meleg ételre vágyunk, melegben pedig, jól esik valami hűvös. Ez mind a yin yang törvénye. Ahogy az ellentétes erők kiegészítik egymást, létrejön az egyensúly. A probléma az, hogy nincs kapcsolatunk a testünkkel, és ezért nem értjük meg a jelzéseit.
Nem figyelünk rá eléggé. Megjelenik az éhségérzet, és sokszor tudjuk is, hogy mit ennénk, de arra már nincs időnk, hogy elkészítsük, vagy megvegyük valahol. Inkább gyorsan bekapunk valami mesterséges ételt, és a hangot már el is nyomtuk magunkban. Ha legközelebb ismét megjelenik ez az érzés, agyunk már hozzá fogja társítani a gyors ételt, és éveken keresztül nem is fogjuk hallani a testünk hangját.
A test azonban másképpen is jelez. Amit nem hallottunk meg, hirtelen láthatóvá válik. A legjobb esetben elhízunk, rosszabb esetekben pedig, különböző betegségekkel jelez a szervezet. Ilyenkor már minden erejével próbál integetni, kiabálni testünk, hogy ”hé, nem veszed észre? Baj van!”. Mi pedig általában bekapunk egy gyógyszert, mely ismét nem
engedi szóhoz jutni testünket, és csodálkozunk, hogy egy gyógyszernek mennyi mellékhatása van. A problémát nem oldottuk meg, csak elnyomtuk. Nem csoda, ha előjön máshol. Laktózérzékenység, lisztérzékenység, cukorbetegség – egyre több táplálkozással összefüggő betegségünk van, ahogy egyre jobban elnyomjuk testünk hangját.
Tisztában kell lennünk azzal, hogy minden betegség mögött lelki eredetű probléma van, és mi okozzuk saját magunknak. Ugyanakkor egyedül mi vagyunk képesek elmulasztani is. A döntés a mi kezünkben van. Választjuk az egészséget, vagy ha továbbra is megfelel a betegség – bár ezáltal figyelmet, esetleg szeretet, törődést kapunk – életünket tesszük vele tönkre, és talán soha nem fedezzük fel valódi életfeladatunkat és a valódi boldogságot.
Miért van ilyen nagy divatja ma a gasztronómiának? Olyan mintha, a boldogságot, a kielégülést keresnénk ételeinkben, hogy üres életünknek színt és ízt adjon. Az ételekben valóban jó helyen keressük ezeket az érzéseket, energiákat, hiszen az ételek valóban javíthatnak kedélyállapotunkon, de csak akkor, ha a megfelelő élelmiszerekhez nyúlunk. Ha mesterséges termékeket eszünk, pont az ellenkező hatást érjük el: boldogtalanok, betegek
lehetünk.
A Gulyásleves nyakkendőben spirituális gasztroblogommal arra szeretnék ösztönözni mindenkit, hogy hallgassunk testünk jelzéseire, hangjára. Ne nyomjuk el! Figyeljünk rá, és értsük meg. Teremtsünk igényt természetes, saját termesztésű alapanyagokra, melyek valódi táplálékaink. Ezekre legyen nagyobb a kereslet, ne gyorséttermi, mesterséges ételekre.
Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás –, Te mi akarsz lenni?
Földi Rita Feng Shui tanácsadó
www.gulyaslevesnyakkendoben.hu
0630/261-7249

Oszd meg másokkal is