Hét tanács a lelkesedésed fenntartásához

Összefoglaltam hét pontban, mi lehet a sikered titka, mi fog segíteni, hogy legyen folyamatosan motivációd!

1. Szeresd, amit csinálsz!
Ez az alap. Ha nem szereted, csak kényszerből csinálod, akkor az átmenetileg megoldás lehet az életed bizonyos kérdéseire, de hosszú távon nem jó beleragadni. Mit szeretsz csinálni? Mi az, amit akkor is csinálnál, ha nem fizetnének érte, vagy nem lenne szükséged pénzre? 
Ha most még nem tartasz ott, hogy munkát válts, akkor kezd el heti pár órában hobbiként csinálni azt, amit szeretsz. Már ez sok örömet okozhat, és ki is nőheti magát annyira, hogy később meg tudj élni belőle. 

2. Legyenek céljaid!
Erről és ennek fontosságáról már beszéltünk. Nagyon fontosnak tartom, hogy tudd, mit akarsz. Rövid és hosszú távon is. Valamint azt is tudd, mikor változtass rugalmasan az elképzeléseden. 

3. Találd meg a kihívást!
Ha minden könnyedén megy, az öledbe hullik a siker, az anyagiak, a szerelem, akkor könnyen abba a hibába eshetsz, hogy elkényelmesedsz, és csak akkor veszed észre, hogy baj van, ha fejedre hullik hirtelen minden, és sorban, mint a kártyavár lapjai, dőlnek be az életed területei. Ha nincs kihívás, ami motivál, vagy talán még inspirál is, akkor az öröm is elpárolog egy idő után. A kihívás nem negatív dolog, hanem egy nagyon pozitív életszemlélet, aminek nincs semmi köze a versengéshez. 
Ne mások miatt akarj jobb lenni, vagy megtanulni valami új dolgot, képezni magad, fejlődni! Tedd mindezt azért, mert neked okoz örömöt, téged tart lendületben, és tesz boldoggá az út és az eredmény is. 

4. Tudj megújulni!
Ha mindig ugyanazt teszed, ugyanúgy élsz, ugyanazokat a dolgokat éled nap mint nap, abba előbb-utóbb belefásulsz. Nem vagy robot! Neked is szükséged van új impulzusokra, élményekre, és mindenekelőtt töltődésre. Lépj ki néha a komfortzónádból, próbálj ki új dolgokat, és keresd mindig azokat, amelyek örömöt okoznak! 
Ha vállalkozásról beszélünk, vagy munkáról, akkor itt a megújulás szintén azt jelenti, hogy kísérletezni kell, fejlődni, újítani. Például lehet, hogy a marketing jól ment még néhány éve, és sok vevőt hozott neked. De ha ugyanazt csinálod ma, mint öt éve, akkor kétlem, hogy ugyanolyan jól menne most is a biznisz. Ugyanis az emberek, a fogyasztói szokások mind nagyon gyorsan változnak. Tartanod kell a lépést.

5. Nézz szembe a hiányosságaiddal, és dolgozz rajtuk!
Tanulni soha nem késő. Fejlődni sem. Ismerd fel, ha van olyan terület, amiben jól jönne még némi tudás, és vágj bele, tanuld meg! A tudás az, amit soha senki nem vehet el tőled! Érdemes ebbe időt és energiát fektetned! 

6. Kitartóan, és alázattal végezd a feladataidat!
Ha kitűzöl egy célt, akkor tegyél meg minden nap egy lépést felé. Nem lesz hozzá mindig kedved, de akkor is menj, és legyél kitartó. Az alázat pedig nagyon fontos, bármit is csinálsz. 

7. Teremts valami értékeset, amivel mások javát szolgálod!
Ez a hetedik pont egy csodás dologra hívja fel a figyelmed. Ha az életed mindig rólad szól, és arról, hogy „ÉN ÉN ÉN ÉN ÉN”, akkor kicsit elborult a mérleg, érdemes változtatnod. Az életedben vannak olyan célok is, amik elsőre lehet, hogy túlságosan magasztosnak tűnhetnek, de aztán rájössz, hogy minden ember fontos, és minden apróság számít, amivel másokat szolgálhatsz. Ne mondd azt, hogy egy ember nem tehet semmit, mert ez nem igaz. Mindig úgy kezdődik, hogy egy ember tesz valamit.

Teremts értéket, és oszd meg másokkal, szolgáld az embereket azon a módon, ahogy Te tudod. A szolgálatnak semmi köze a szolgasághoz, Te se keverd össze! Nem kell lemondanod a saját igényeidről azért, hogy szolgálhasd az embereket. Gondolkozz el rajta, mit tehetnél másokért? 

Vegyünk néhány példát a szolgálatról. Tavaly kiposztoltam a Facebook-on, hogy az egyik kórház koraszülötteknek nem tud venni kötött / horgolt babasapkát, mert nincs ez a méret a piacon. Mit csinált több kedves ismerősöm is? Kötöttek néhányat az otthon talált maradék fonalakból. Mit adtak? Elsősorban időt, ami alatt elkészítették a picurka sapkákat.

Egy másik ismerősöm rendszeresen olvas fel gyerekeknek kórházakban mesét. Ez is egy szolgálat. 

Mit csinálj, ha nincsen sem időd, sem pénzed? Biztosan megtalálod akkor is a megoldást, ha körülnézel magad körül! Például a boltból hazafelé jövet a szomszéd néninek segítesz hazahozni a kosarát, vagy felviszed a lépcsőn a szatyrát.

Miért segíts? Mert szükség van rá, és mert neked is szükséged van rá. Igen, neked. Az emberséget soha nem szabad elfelejtened, ha emberi életet akarsz. Ki segíthet, ha Te nem? Mikor, ha nem most?

• Gondold át az előbbi hét pontot! Melyik működik jól az életedben? Mi az, ami nem?
• Mit tehetnél azért, hogy mind a hét működjön? 

Ha tetszett, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson! Köszönöm!

Szeretettel:

Polgár Lili 
coach, tréner, mentor
www.oromterapia.hu

Oszd meg másokkal is