Hogyan hat a gyermekkorod az életedre?

Érezted már, hogy újra és újra megtörténik veled ugyanaz? Lehet, hogy mással vagy másképpen, de lényegében újra és újra belelépsz ugyanabba a helyzetbe?
Amikor még kisgyermekek vagyunk, nem alakulnak ki bizonyos szűrők az életünkben. Nem mérlegeljük, hogy ez most jó vagy rossz, ami történik, nem szelektáljuk, hanem nagyjából mindent elfogadunk úgy, ahogy van, és elraktározunk, mint tapasztalat.
Erich Berne, a kanadai származású híres pszichiáter szerint, a gyermekkorunkban szerzett viselkedésminták olyanok, mint egy film forgatókönyve, ami előírja a színészek számára a szerepüket. Ha akarjuk, ha nem, beépül a tudatalattinkba, ahol aztán később valamilyen “hívó szóra” vagy bizonyos helyzetekben aktiválódik, és ösztönösen cselekszünk. Például, ha sietni kell, vagy stressz helyzet áll fenn, akkor ez nagyon igaz. Ilyenkor nem gondolunk át tudatosan reakciókat, döntéseket, és ezek a programok határozzák meg a cselekedeteinket.
Ha már érezted többször, hogy tudod, mit kellene tenned, de ha ott a helyzet, mégsem azt teszed, akkor biztos lehetsz abban, hogy a tudatalattidban futó programok irányítanak. Ha felismered ezeket a programokat és tudatosítod magadban azokat, akkor meg is tudod változtatni.

Vegyünk erre most egy gyakorlatot! Ne ijedj meg, 10 perc alatt bőven megoldható!
Pontozd egyesével 1-től 5-ig a mondatokat a következők szerint: 1- nem igaz, 2- ritkán, de előfordul, 3- inkább igaz, mint nem, 4- igaz, 5- nagyon igaz, pont ilyen vagyok.

1. csoportba tartozó mondatok:
Mindig alaposan végzem a dolgom.
Nehezen tolerálom a pontatlanságot.
A véleményemet meg szoktam magyarázni.
Többször ellenőrzök mindent.
Lehetnék jobb is a feladataim elvégzésében.
Fontosak számomra a részletek is.
Gyakran mondom magyarázás közben, hogy először, másodszor, harmadszor…
Általában komoly vagyok.
Gyakran mondom: Pontosan! Logikus!
Szeretném mindig túlteljesíteni a velem szembeni elvárásokat.

Hány pontod lett összesen ebben a csoportban?

2. csoportba tartozó mondatok:
Mindig csinálok valamit.
Ha valamit eldöntök, gyorsan nekilátok és megvalósítom.
A lassú emberek fel tudnak idegesíteni.
Beszélgetés közben gyakran előfordul, hogy nem várom meg, míg a másik befejezi a mondandóját, hanem beleszólok, átveszem a szót.
A feladataimhoz gyorsan nekifogok.
Tudom értékelni, ha a kérdéseimre gyors, egyértelmű, hasznos választ kapok.
Gyakran rázom a lábam türelmetlenül.
Gyakran vagyok türelmetlen.
Gyakran noszogatom az embereket, hogy haladjunk már.
Ha telefonálok, közben gyakran még mással is foglalkozom.

Hány pontod lett összesen ebben a csoportban?

3. csoportba tartozó mondatok:
Nem könnyű számomra, hogy csak úgy legyek, anélkül, hogy valami hasznosat csinlálnék.
Nem szeretem, ha valaki csak úgy elterül a kanapén, és naphosszat tévézik.
Kitartó vagyok, a feladás nem az én stílusom.
Nem tudom megérteni azokat, akik tétlenül sodródva élnek.
A sikerért keményen meg kell dolgozni.
Ha valamibe belekezdek, azt végig is viszem.
Szerintem a legtöbb helyzet sokkal bonyolultabb, mint mások gondolják.
Sokat dolgozom, hogy elérjem a céljaimat.
Gyakran mondom: azért ez nem olyan egyszerű.
Erőfeszítéseim ellenére is sokszor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elterveztem.

Hány pontod lett összesen ebben a csoportban?

4. csoportba tartozó mondatok:
Sokat beszélek.
Fontosnak érzem, hogy a társaságomban jól érezzék magukat az emberek.
Fontos számomra, hogy elfogadjanak.
Meg akarok felelni másoknak.
Érdekel, hogy mit gondolnak rólam.
Mások érdekében könnyen lemondok a saját igényeimről.
Nem szoktam másokat kritizálni.
Beszélgetés közben bólogatni szoktam.
Szerintem diplomatikus vagyok.
Azt vallom, hogy érdemes legalább megpróbálni, mielőtt lemondunk valamiről.

Hány pontod lett összesen ebben a csoportban?

5. csoportba tartozó mondatok:
Titkolom a gyengeségeimet.
Nehezen mutatom ki az érzelmeimet.
Erősnek látszom, de belül érzékeny vagyok.
Inkább egyedül oldom meg a dolgaimat.
Távolságtartó vagyok.
A butaságot nem tolerálom, sem a hibákat.
Gyakran azért vagyok kemény másokkal, hogy megvédjem magam.
Nem nagyon hatnak meg a dolgok, legalábbis így tűnik kívülről.
A problémáim nem publikusak, semmi köze másnak hozzá.
Összekapom magam, ha kell, és kibírok bármit!

Hány pontod lett összesen ebben a csoportban?

A feladat kiértékelése:

Ha minden igaz, akkor most van öt pontszámod, minden csoporthoz egy-egy. Ezek a számok 10 és 50 között vannak, attól függően, hogy 1-től 5-ig hány pontszámot adtál mondatonként egy-egy csoportban.
Azokkal a csoportokkal, amikre kevesebb, mint 30 pontot kaptál, nem kell foglalkoznod, mert ahhoz, hogy bekapcsoljanak a hozott programjaid, és ösztönből cselekedj, különleges helyzetnek kell történnie, így ritkán fordul ilyen elő.
Azokra a csoportokra, amikre 30-35 pontot kaptál, érdemes odafigyelned, mert aktívan jelen vannak az életedben, és ha nincs időd vagy lehetőséged átgondoltan cselekedni, vagy nagyobb stressz hatása alatt állsz, akkor bekapcsolnak, és eszerint cselekszel.
35 pont felett már érdemes coach segítségét kérni, 40 pont felett pedig mindenképpen ajánlott, keress meg bátran, mert ilyenkor már nagyon intenzíven vannak jelen az életedben ezek az ösztönös reakciók, ami miatt nem hozol mindig megfontolt döntést, nem úgy reagálsz, ahogy szeretnéd, hanem elragadnak az érzelmeid, és ez problémát okozhat a mindennapokban is. Akár munkában, akár magánéletben, de legtöbbször minden életterületeden megmutatkozik.

Lássuk akkor most, hogy mik is ezek a hozott programok!

1. csoport: „Légy tökéletes!”
Ha a szüleid mindig többet vártak el tőled, vagy úgy érezted, hogy így van, akkor ez az utasítás megjelenhet a felnőtt életedben is. Gyerekként ugyanis megtanulod, hogy a négyes osztályzat az nem jó, csak a „jeles” az értékelhető teljesítmény. Vagy egy versenyen csak az első helyezés ér valamit, a többi már nem számít. A 100 százalék az elfogadható, az ennél kevesebb már semmit nem ér. Ezért rengeteg energiát mozgósítasz, hogy mindig tökéleteset nyújts. Ez azonban gyakran pont a tökéletességre törekvés miatt nem jön létre, vagy csak túlzott energiaráfordítással.
Mindent leellenőrzöl többször is, mielőtt kiadnád a kezedből? Túlzottan precíz vagy és maximalista? Előfordul, hogy azért késed le a határidőket, mert túlságosan elveszel a részletekben?
Amit meg kell tanulnod, hogy lehet úgy is jó és igényes valami, ha nem tökéletes. Lazítani kell a gyeplőn, mert rengeteg energiád megy el a tökéletesség hajszolására. Hidd el, más észre sem venné az apróbb hibákat, vagy tökéletlenségeket!

2. csoport: „Siess!”
Szoktál kapkodni? Idegeskedni, hogy elkésel? Sokszor siettettek gyeremekkorodban?  Tudom, hogy úgy érzed, hogy képes vagy egyszerre több dolgot is csinálni, többfelé figyelni, de ez gyakran fölösleges hibákat okoz. A kapkodás nem old meg semmit, a nyugodt ember nem lassabb, mint a feszült, és ideges.
Meg kell tanulnod, hogyan legyél úgy gyors, hogy belül nyugodt és fókuszált maradsz. A cél, hogy gyorsan, hatékonyan, pontosan, ugyanakkor nyugodt és laza lélekkel végezd el a feladataidat, és így éld az életed.

3. csoport: „Erőltesd meg magad!”
Állandóan pörögsz és csinálsz valamit? Úgy gondolod, hogy csak kemény munkával lehet bármit is elérni? Addig hajtod magad, amíg csak bírod? Túlterhelt vagy? Hallottad a szüleidtől, hogy az élet kemény, és mindenért keményen meg kell dolgozni?
Sok szülő aggódik a gyermeke eredményeiért, ezért a rossz jegyért, vagy akár egy négyesért is képesek büntetni: nincsen tévénézés, nem mehetsz játszani a barátaiddal. Ha azonban a gyerek „látványosan” tanul, akkor a szülő elégedett. Így már gyermekkorban elsajátítható az a nézet, hogy nem az eredmény számít, hanem az, hogy folyton csináljunk valamit, tegyünk erőfeszítéseket. A lényeg csak az igyekezet, nem az eredmény. A szülő, ha látja, hogy a gyerek sokat tanul (vagy legalábbis úgy csinál), akkor nem számít, ha ennek ellenére sem kiemelkedő a teljesítménye.
A feladatod, hogy megtaláld az egyensúlyt, harmóniát és az örömöt az életedben. Lehet örömteli is a munkavégzés. Sőt, kevesebb óraszámmal még eredményesebb is lehet. Törődnöd kell magaddal, töltődnöd is kell, és örömteli dolgokban is részt venned. Nem attól vagy „hasznos”, hogy minden pillanatot próbálsz úgy eltölteni, hogy „legyen értelme”. Lazíthatsz is, sőt, élvezheted is az életed! Megengedheted magadnak!

4. csoport: „Úgy csináld, hogy másnak jó legyen!”
Te biztosan egy segítőkész mintagyerek voltál. Próbáltál minden elvárásnak megfelelni, ahogy valószínűleg most is vannak problémáid a túlzott megfeleléssel. Szeretetet, odafigyelést, törődést és elismerést szerettél volna kapni azáltal, hogy mindenkinek megtettél mindent. Most is így próbálod elérni? Tudsz nemet mondani? Magaddal szoktál foglalkozni?
Az egyik legfőbb feladatod, hogy megtanulj nemet mondani. Ki kell állnod magadért, ha szükséges. A megfelelési kényszeredet is át kell alakítani úgy, hogy tudd, hol a határ, és anélkül húzd ezt meg, hogy „keménykedned” kellene, és megbántanál másokat.
Ha azért szeretnek vagy kedvelnek, mert megteszel valamit, elintézel vagy megcsinálsz mások helyett ezt vagy azt, az jó neked? Szerinted akkor is kedvelnének, ha nem így tennél? Érdemes ilyen kihasználó, kizsákmányoló kapcsolatokat építened? Végezd el a saját munkád, és segíts, ha jól esik másoknak is, de ne mindenáron.
Bármilyen kiábrándító lesz, amit most írok, de gondolkodj el rajta: az emberek gyorsan felejtenek. Amíg megteszel értük mindent, addig számíthatsz rájuk, de mi történik, ha neked lenne szükséged segítségre? Vagy egyszerűen csak nem bírsz el többet, és nem csinálsz meg valamit, amit már el is várnak tőled? Megmondom: nagy valószínűséggel azonnal átalakul a kapcsolatotok, amint nincs a másiknak ebből valamilyen haszna. Azaz nem áll már érdekében, hogy veled fenntartson olyan kapcsolatot, mint korábban.
Sokszor ez a másikban sem tudatos, mégis így alakul. Sőt! Az sem ritka, hogy mivel már nem adod meg azt, amit eddig, még meg is haragszanak rád, és te leszel a rossz… Ugye volt már ilyen? Próbálj kilépni ezekből a játszmákból!

5. csoport: „Légy erős!”
Ha itt kaptál magas pontszámot, akkor nagy valószínűséggel mindennel egyedül bírkózol meg. Nem szoktad feladni, néha annyira nem tudod elengedni a dolgokat, hogy akár az egészségedet is kockáztatva mész tovább a kimerülésig. Kizsákmányolod magad.
Úgy érzed, hogy nincs szükséged támogatásra? Hogy egyedül vagy a legerősebb? Nincs szükséged senkire? Ezek az érzések tipikusak ebben a programban. Miért nem jó, ha benne maradsz? Mert addig feszíted a húrt, amíg pszichoszomatikus betegségeket gyártasz magadnak, vagy egyszerűen összeomolsz a sok teher alatt.
Tudom, Te egy szó nélkül elbírsz mindent. Legalábbis ezt gondolod magadról. Anélkül, hogy kétségbe vonnám a teherbírásodat, azért kérlek, gondolkozz el azon, hogy tényleg ennyire sokat kell vállalnod? Tényleg minden terhet neked kell cipelned?

Ez az 5 alapprogram, amivel röviden szerettelek volna megismertetni, de természetesen még nagyon sok létezik ezen kívül is.
Miért fontos, hogy ne ragadj benne ezekben a hitrendszerekben, ha túl magas pontszámuk van? Mert nem szolgálnak, nincs belőle „hasznod”, kifejezetten hátráltatnak, és konfliktusokat generálnak magadban is, és a környezeteddel is. Tedd le, amire nincs szükséged, fölösleges tovább cipelned!

Polgár Lili – coach
www.oromterapia.hu

Oszd meg másokkal is