Hogyan méregtelenítsünk?

Az ájurvédikus gyógyászat, mint az „orvostudományok ősanyja”, már tízezer évvel ezelőtt beszélt a méregtelenítés fontosságáról. A megemésztetlen táplálék, de még a megemésztetlen érzések is méreganyag felhalmozódáshoz vezethetnek szervezetünkben. Napjaink emberének pedig már olyan méreganyagokkal is szembesülnie kell, amikről ezek az ősi írások még nem beszélhettek, mint a vegyszerek, adalékanyagok, színezékek, amik tovább fokozzák ezt a felhalmozódást.

A méregtelenítésnek, tisztításnak, vagy testsúlycsökkentésnek számtalan módját ismeri az ájurvéda. Ilyenek az izzasztás, a vizelethajtás, a léböjt, a testmozgás, még a napozás vagy a szélben sétálás is a tehermentesítő terápiákat szolgálja. Mindezek közül is az elsődleges a méreganyagok elégetése gyógynövényekkel. Ezek sokszor nálunk is közismert gyógynövények, mint a feketebors, vagy a gyömbér. Egy indiai mondás szerint nincs méregtelenítés Trikatu (ájurvédikus növényi gyógyszer) nélkül, ami éppen ezeket a fűszereket tartalmazza. A tri hármat, a katu fűszereket jelent. A harmadik fűszer a hosszúbors, kevésbé ismert, de már nálunk is forgalmazott gyógynövény, amit ugyanakkor kiválthatunk cayenne borsal. Ha ezt a három fűszert egy-egy arányban összekeverjük, naponta háromszor mézzel 1 grammnyit elkeverve elfogyasztjuk, az nagy mértékben segíti a méreganyagok felszámolását. Nem mindig a böjt lesz a megoldás, gyakran az ilyen egyszerű módszerek, mint a trikatu kúra szerű alkalmazása nagyobb szolgálatot tehet.

Itt is legfontosabb a személyreszabottság.

Az ájurvédikus szemlélet a három fő rendező elv (váta, pitta, kapha) alapján több testtípust is megkülönböztet. A levegős váta típus számára nem ajánlott a hosszú böjt, mivel az étkezések megvonása csak tovább levegősítik a szervezetüket. Ha lehet ők csak szakember segítségével, indokolt esetben kezdjenek 1-3 napos böjtölésbe. Számukra sokkal nagyobb segítséget jelenthet az emésztő folyamatok segítése gyógynövényekkel. A tüzes pitta alkat számára a fölösleges anyagok és a felhalmozódott tűz eltávolítására a terápiás hashajtás a legcélravezetőbb. Ők, ha indokolt, már pár nappal tovább, 5-7 napig böjtölhetnek. Náluk inkább a csillapítás, a harmonizálás, a hűtés a fontos szempont. Náluk nem izzaszthatunk, nem fűthetünk, nekik például a gyümölcsök könnyű és hűtő természete segíthet ebben. A kapha típusúak teste sok föld elemet tartalmaz, és könnyítést igényel, nekik a keserű füvek, vagy a csípős fűszerek lesznek hasznosak.

Észrevehettük, hogy az ájurvéda szerint nem ajánlott mindenkinek a manapság oly divatos, gyümölcsökkel vagy gyümölcslevekkel történő méregtelenítés. A gyümölcsök többségénél az édes íz dominál. Az édes íz pedig tápláló íz, a metabolikus folyamatokat segíti, azaz nem lebontó, nem katabolikus folyamatokat indít el a szervezetünben. A zöldséglevek alkalmasabbak, de ott sem felejthetjük el, hogy olyan magas tápanyagtartalommal bírnak, hogy érdemes felére hígítani őket ásványvizekkel.

A méregtelenítésre a késő tavasz és a nyár a legalkalmasabb. Általában a májust tartják a legkedvezőbbnek, a méregtelenítés természetes időszakának, persze ehhez nem kell mereven ragaszkodnunk. Ahogy a hőmérséklet emelkedik, fokozatosan felszínre kerülnek a télen felhalmozódott salakanyagok, így, ha ezeket ilyenkor ürítjük ki, nem okoznak majd elzáródásokat, működési zavarokat, betegségeket.

A vértisztítás, az emésztő tűz megfelelő működését segítő növények fogyasztása, a friss zöldségekből készült, könnyű tavaszi ételek fogyasztása szinte mindenkinek jót tesz. Ha több borsot, cayenne borsot, szárított gyömbért, mustárt, vagy aszafoetidát használunk, ezek mind segíteni fogják az emésztést, és ellensúlyozzák a méreganyagokat, mivel természetük ellentétes azzal. Szintén támogatják a lebontó folyamatokat az olyan meleg energetikájú fűszerek, mint a kömény, a bazsalikom, a kardamom, a koriander, hiszen ezek az emésztő tűz serkentésével pusztítják a felgyülemlett méreganyagokat.

Ha tudjuk a született személyes testípusunkat, már könnyű lesz megérteni mind a táplálkozási, mind az életmód ajánlásokat.

Bánki Viktória

ájurvéda terapeuta

szantalsziget.hu

Oszd meg másokkal is