Interjú Dr. Szalkai Ivánnal az Ajurvédáról

Napjainkban egyre több helyen találkozunk az Ajurvéda kifejezéssel. Gyógyászat, masszázs, indiai konyha és gyógynövények képei jelennek meg előttünk. De mi is az az Ajurvéda? Vallás, filozófia, gyógyászat? Ezekre a kérdésekre kerestünk adekvát választ, így megkérdeztük az Ajurvédikus gyógyászat vezető képviselőjének, az India Titkos Kincsének orvos tanácsadóját; dr. Szalkai Ivánt, a Debreceni és Miskolci Egyetemek Ajurvéda tanárát, és szakemberét.
1.Doktor úr, orvosként hogyan került kapcsolatba az Ajurvédával, az indiai
gyógyászattal?

Szegeden végeztem az orvostudományi egyetemet, majd Leningrádban tanultam még egy évet. Mindig érdekelt a betegségek alternatív megközelítése, és ez sokkal szabadabb volt az akkori Szovjetunióban, mint hazánkban. Nagy mennyiségű szakirodalommal tértem haza. Először a gyógynövényekkel foglalkoztam, aztán hagyományos kínai orvoslással, majd 1991-ben találkoztam először az Ayurvedával. Akkor kórházban dolgoztam, ahol tesztelni tudtuk az Ayurvedikus készítményeket, melyek bizonyítottak. Ekkor kezdtem utánanézni, hogy miben tér el ez a módszer az addig ismertektől. A végeredmény az lett, hogy a legkomplexebb gyógyászati és gondolkodási rendszert ismertem meg, mely a testünk védekező rendszerét segíti abban, hogy harcolni tudjon a betegségek ellen.
2. Milyen tudományos bizonyítékok/tapasztalati tényezők győzték meg, hogy ez
egy hatékony gyógyítási mód?

Nyugati orvosként nem volt elég a hit, kerestem az európai tudományos elveknek megfelelő bizonyítékokat, magam is végeztem és végzek méréseket, s felvettem a kapcsolatot indiai ayurvedikus intézetekkel is. Indiában több mint 200 főiskolán vagy egyetemen oktatják az ayurvédát, jelen van az állat és növénygyógyászatban is. Magas szintű kutatások bizonyítják világszerte az ayurvedikus gyógynövények kiváló hatékonyságát, de olyan klasszikus elvek igazát is, mint a személyiségtípusok és a betegségek kapcsolatát, a dosa struktúra genetikai hátterét. Szeretünk „evidence base” (bizonyítékokon alapuló orvoslás) szinten gondolkodni, s az ayurveda rendelkezik ilyen bizonyítási eredményekkel.
3. Hogyan épül fel az Ajurvédikus gyógyítás módszertana?
Az Ajurvédát az Élet tudományának is nevezik, joggal. Nem csupán az orvostudomány egyik ága, hanem egy több ezer éve fejlődő holisztikus gyógyászati rendszer, amely az ember és környezete összhangjára támaszkodva tervezi és végzi a gyógyítást. A vizsgálat során először is meghatározzuk a beteg alkatát, megvizsgáljuk a dosa (személyiségtípus) eltéréseket, majd a betegség szintjének megfelelően választjuk ki a testreszabott terápiát. Mindez nem csak a test gyógyításáról, hanem egy átfogó, a test és lélek összhangjának a megteremtéséről is szól.
4. Volt olyan kirívó esete, amit esetleg a nyugati orvoslás módszerei nem feltétlenül tudtak volna kezelni, vagy teljesen máshogy álltak a kezelési folyamathoz?
A két gyógyászatot nem választom külön, együtt alkalmazom, kiegészítik egymást. Nagyon sok esetben tudjuk pozitívan segíteni a nyugati gyógyászatot (bénulások, fáradtság szindróma, anyagcsere zavarok, daganatok, autizmus, stb.), nem egy esetben feltárjuk azokat az összefüggéseket, amit az analizáló orvoslás nem lát meg, s ezért más oldalról, nagyobb eséllyel érünk el eredményt.
Ha ma Magyarországon az Ajurvédát választom, mint gyógyulási módszert, merre induljak?
Napjainkban egyre növekszik azoknak a száma, akik értékes tudásanyaggal rendelkeznek, mivel azonban orvosként én is a preventív magatartást javaslom, ezért a megfelelően összeválogatott gyógynövényeket emelném ki. Egyre több gyár termékei kaphatók hazánkban, de a megfelelő tisztaság, és az Ajurvéda szigorú szabályai szerint előállított készítmény csak kevés. Én a Dehlvi által gyártott termékeket szoktam ajánlani, mert a gyár közel 100 éves tapasztalata, és minőségi követelményei mind megfelelnek az európai normáknak is.
Hogyan látja az Ayurvéda jövőjét Magyarországon?
Optimista vagyok, mert Magyarország az egyetlen Európában, aki hivatalosan is elismeri az Ajurvédát, mint tudományt. Hét éve folyik oktatás a Miskolci és Debreceni Egyetemeken, a Zsigmond Király Főiskola Nyugdíjas Akadémiáján, s bízunk benne, hogy nemsokára a szakemberek számára is megfelelő, akkreditált képzési formákat indítunk el a tudományos bázisú ayurvédáról.
Orvosi kérdések esetén írhatnak dr. Szalkai Ivánnak:
[email protected]

Oszd meg másokkal is