Jóga ászana – Az akarat életenergiájának póza – Dzsivabalászana

A kivitelezés lépései
Az álló helyzetű ászanák kiindulási póza (sthiti): Álljunk egyenesen, a törzsünk mellett nyugvó karokkal (tadászana), s végezzünk mély, hasi légzést (vagy teljes jógalégzést).

1. Helyezzük lábfejeinket vállszélességben a talajra úgy, hogy talpaink párhuzamosan álljanak.

2. Térdeinket hajlítsuk be enyhén, mintha egy székre akarnánk leülni, addig, amíg a lábszárak és a combok által bezárt szög 90 fok nem lesz. Hátunk eközben maradjon egyenes, a fejünk pedig a hátgerinc meghosszabbításaként álljon.

3. Ezzel egyidejűleg emeljük fel karjainkat előre vízszintes helyzetbe, vállmagasságig, miközben a tenyereink felfelé néznek. A karok párhuzamosan, előrenyújtva, de ugyanakkor lazán álljanak. (1–2. kép)

4. Tartsuk ki a pózt minél hosszabb ideig, s közben szabályosan lélegezve maradjunk mozdulatlanok. Hátunk, hasunk és nyakunk maradjon laza, feszítettség nélküli.

Variáció: Vállszélességű terpeszben emeljük a karjainkat a magasba, a fejünk fölé. A tenyerek egymás felé fordulva érintkezzenek. Ezután kilégzéssel hajlítsuk be a térdeinket és engedjük le a törzsünket addig, amíg a combok párhuzamos helyzetbe nem kerülnek a talajjal. Maradjunk ebben a helyzetben néhány másodpercig, úgy, hogy közben az összetett karokat hátrafeszítve a hátunkat homorítjuk. (3. kép) Zárásként belégzéssel egyenesítsük ki a lábainkat, s kilégzéssel alapállásban pihenhetünk.

Az ászana hatásai
Ez az ászana nagyon jó energetizáló gyakorlat. Rendszeres gyakorlása nagymértékben növeli a szervezet vitalitását és az esetleges betegségek utáni regenerálódás gyorsaságát. Javítja a perifériás vérkeringést, erősíti a kéz és láb ízületeit. Fokozza a szívműködést, fokozatosan gyógyítja az ízületi reumát. Karcsúvá teszi a testet és javítja a testtartást.

Részlet Gaura Krisna Dász, Jóga tiszta forrásból című könyvéből
Megvásárolható: aruhaz.108.hu

Oszd meg másokkal is