Jóga ászana – Emelt guggolás póz – Utkatászana

A KIVITELEZÉS LÉPÉSEI

Az álló helyzetű ászanák kiindulási póza (sthiti): Álljunk egyenesen, a törzsünk mellett nyugvó karokkal (tadászana), s végezzünk mély, hasi légzést (vagy teljes jógalégzést). (1–3. képek)

1. Guggoljunk le, de fgyeljünk arra, hogy se a bokák, sem pedig a combok ne érjenek teljesen egymáshoz. (1. kép)

2. Mozdítsuk a medencét könnyedén előre úgy, hogy a testsúly a talajtól elemelt sarkakra nehezedjen. A fartájék minél jobban közelítsen a sarkakhoz. A test teljes súlya így a lábujjakon oszlik el. (2. kép)˙

3. A könyököket helyezzük a combokra, minél közelebb a térdekhez, a kezeket pedig az áll alá, úgy, hogy az ujjak az archoz simuljanak. Mindezt feszültség nélkül próbáljuk kivitelezni. A gyakorlat során törekedjünk tökéletes mozdulatlanságra. (3. kép)

4. A gyakorlat végén gyémántpózban (Vadzsrászanában) pihenjünk, s mély, hasi légzést végezzünk.

AZ ÁSZANA HATÁSAI

Ez az ászana visszaadja a lábfejek rugalmasságát, megnöveli a lábujjak mozgékonyságát. Újraformálja a lábboltozatot és megerősíti a láb izomzatát. Segít megelőzni a reumatikus bántalmakat, illetve a porckopást. Fejleszti az egyensúlyérzékünket, s ezzel együtt serkenti az agy mozgáskoordináló központjának (kisagy) működését, a reflexeinket is gyorsítva ezzel. A gyakorlat különösen hatásos a megszakítás nélküli szexuális önmegtartóztatás eléréséhez. Ennek természetes következménye az, hogy mentális erőnk növekedik, s életünk és gondolkodásunk is magasabb szintre emelkedik.

A szívet és a belső szerveket finom masszázsban részesíti, s ily módon serkenti működésüket.

Oszd meg másokkal is