Karma jóga: kényszermunka vagy spirituális út?

„Teljes átéléssel elkezdtem mesélni a barátaimnak a jógáról, szerettem volna, hogy ők is átéljék mindazt, amiket én. Meséltem nekik a hajnali ászanákról és pránájámákról, a Satyananda Yoga Nidráról, a tantrikus meditációkról, a karma jógáról, a bhakti jógáról a rádzsa jógáról, a gururól, a mantrákról és a többi élményemről.

Azonban hiába voltam komoly, nekik minden élményemre valami vicces reakciójuk volt. Amikor a karma jógáról mesélve elmondtam nekik, hogy egy hónapig vécét pucoltam, és hogy ennek milyen mély hatása volt a spirituális fejlődésemre, percekig a levegőt kapkodták, könnyes szemmel visítva nevettek, majd felajánlották, hogy járjak el hozzájuk vécét pucolni, mert az olcsóbb, mint kimenni sok pénzért Indiába.”

Ha elolvasod Bhaktananda cikkét, te már soha többet nem fogsz visítva nevetni a karma jóga megnyilvánulásain, mert megtudod, hogy a karma jóga a jóga felsőbb ágai közé tartozik: „Be kell látni, hogy az általános iskolában nem lehet diplomát szerezni. Ahhoz le kell szállni a szivacsról, és magasabb osztályba kell lépni, ami a jógában az önzetlen szolgálat és adás útja.

A szerző a Satyananda Yoga Magyarországon Alapítvány elnöke és az első magyarországi jóga ásram, a Magyar Jóga Társulás Központ vezetője.

»»» Kattints a teljes cikkért a helloinside.hu-ra!

Oszd meg másokkal is