Kelj útra!

Manapság nagyon népszerűvé váltak a saját szervezésű utak. Akinek egy kis tapasztalata van, inkább maga intézi a foglalást, hiszen szuper akciókat lehet kifogni. Arról már ne is beszéljünk, hogy nem kell plusz költségeket fizetni, ahogy az utazási irodák esetében. Többen is kérdezték már tőlem, hogyan szervezek meg egy utazást. Ebben a cikkben megosztom veletek a tapasztalataimat.

1. Válaszd ki az úti célt!

Bagatellnek tűnhet, de fontos tudnod, hova szeretnél menni. Az utazási irodákban szívesen adnak felvilágosítást, információkat, de ha magadnak szervezed az utat, neked kell informálódni.

Tisztázd, hogy inkább kulturális utazást szeretnél vagy tengerparti pihenőset. Nézz körül az irodák ajánlatai között, ha tanácstalan vagy, hiszen ötletet onnan is meríthetsz. Rengeteg fórum is van manapság, de akár néhány Facebook csoportban is hasznos információkra akadhatsz.

2. Mivel utazzak?

Nem mindegy, hogy Prágába mennél szívesen vagy Velencébe. Az előbbit inkább vonattal vagy autóval tanácsos megközelíteni. Sőt, ha ilyen „közeli” városban gondolkodsz, a szervezett utakkal jobban jársz, hiszen autóbusszal is megoldható. A szomszédos országokba nem éri meg repülővel utazni, mert vagy nincs járat, vagy nagyon drága.

Ha viszont Velence példáját nézzük, akkor már a repülő a jobb döntés. Én azt szoktam mondani, ahová van járat, azt vegyük igénybe. A legelső légitársaság, akinek a honlapját meglátogatom, az a Wizz Air. Ennek több oka is van: jó áron van a jegy, ha feliratkozol a hírlevélre, szuper akciókat foghatsz ki, illetve egy helyen foglalhatsz hotelt, repülőjegyet és transzfert. Plusz pont nekik, hogy az Erste banknál lehetőséged van igényelni a Wizz Air hitelkártyát, amivel további kedvezményeket zsebelhetsz be.

A második légitársaság, akire rákeresek, az a Ryanair.

3. Hogyan történik a foglalás?

A WizzAir rendszerében nagyon egyszerűen. Kiválasztod a Repülő&Hotel feliratot, beírod hová akarsz utazni, mikor, hány fővel, mikor akarsz hazajönni, majd keresés. Beállíthatod, hogyan rendezze az ajánlatokat, tehát például ár szerint. Fontos, hogy a legolcsóbb nem mindig jó döntés. Néha bele kell kalkulálni, hogy fillérekért utazunk, de bejutni a városba tömegközlekedéssel egy óra. Azt is számításba kell venni, hogy milyen minőségű helyen akarunk lakni abban a pár napban. Nekünk a szállás sosem volt túl fontos, mivel mi mindig úton voltunk. Felesleges lett volna több tízezret fizetni egy szobáért, ahol csak este tartózkodunk.

Miután kiválasztottad a megfelelő ajánlatot, csak le kell foglalnod. Egyszerűbb, ha a csekkolást (utasfelvétel) is a Wizz Air oldalán intézed, így nem kell sorba állni, plusz ingyenes. Ezt az Utasfelvétel és foglalások gombra kattintva tudod megtenni a főoldalon. Kérni fogja a foglalási kódot és a foglaló vezetéknevét (persze ékezetek nélkül). Át fog irányítani egy másik oldalra, de amint beléptél, láthatod a jegyeidet, és mindössze követni kell az utasításokat az utasfelvételhez. Érdemes nagyon figyelni az adatokra! Fontos, hogy pontosan legyenek felvéve! Illetve minden egyes jegynél külön kell végrehajtanod az utasfelvételt (oda-vissza útnál egyaránt)!

Plusz információ: utazás előtt harminc nappal tudod kezdeményezni az utasfelvételt. Korábban nem!

Ha megtörtént a csekkolás, csak ki kell nyomtatni, vagy le kell tölteni az okostelefonra, táblagépre és kész is. Én minden alkalommal felveszem a hotellel a kapcsolatot, hogy minden rendben ment-e. Ez nem igényel túl sok angoltudást.

4. Indulás a reptérre!

Azt szokták mondani, hogy legalább két órával előbb menjünk ki a reptérre, hiszen el tud menni az idő az ellenőrzésekkel. Ez pontosan így van! Bár mi mindig gyorsan átjutunk a biztonsági ellenőrzésen, én mégis azt mondom, hogy tartsuk be azt a két órát. Utazás előtt frusztráltak vagyunk, izgatottak, hogy minden rendben legyen. Ne kelljen még az idő miatt is aggódni!

5. Hasznos tanácsok

Érdemes jól tájékozottan elindulni és transzfert foglalni. Vannak nagyon jó oldalak (például http://utazas-nyaralas.info), ahol szépen leírják, hogy melyik városban, hogyan érdemes közlekedni. Barcelonában például nagyon jó a közlekedés, a jegy sem túl drága, sőt! Rómában már nem ilyen kedvezőek az árak, és metróval sem lehet eljutni mindenhova. Mi nagyon sokat buszoztunk, ami nem volt túl kellemes az embertömeget tekintve.

A transzfert előre foglaljuk le, természetesen a visszaútra is. Kalkuláljuk bele a hazaút során, hogy bizony időbe telik, mire kiérünk a reptérre, és még ott is legyen legalább két óránk. Ez leginkább busznál fontos, ugyanis előfordulhat, hogy dugóba keveredik.

A fontos iratokat, jegyeket mindig biztos helyre tegyük, ahogy a pénzt is! Továbbá érdemes útitervet is készíteni, így jobban ki tudjuk használni az időnket.

A foglalás nagyon macerásnak tűnhet, de ha az ember egyszer végigcsinálja, utána már sokkal könnyebb lesz. Érdemes azért egy kis angoltudással rendelkezni annak, aki ebbe belevág. A légitársaságok oldalai jól áttekinthetőek, és egyszerűen lehet őket kezelni. Az első becsekkolás talán ijesztőnek tűnhet, mégsem tart egy-két percnél tovább. Az internetes utasfelvétellel akár több óra várakozást és persze némi pénzt is megspórolunk.

Ha kedvet kaptál, és gyakran szeretnél utazni a jövőben, mindenképp iratkozz fel a légitársaságok hírleveleire, ahogy fentebb is említettem, a legjobb ajánlatokért.

Sok sikert, és élményekben gazdag utazásokat kívánok!

Ludányi Bettina

http://irokkozott.blogspot.hu/
Oszd meg másokkal is