Kismama jóga, mint alternatív szülésfelkészítő módszer

A kismama jóga eredete

kismama jógaBirthlight egy jótékonysági szervezet, amelyet Dr. Francoise Barbira Freedman alapított 1982-ben Cambridgeben. A szervezet fő célkitűzése, hogy a várandósságot, a szülést és az első három életévet holisztikus szempontból közelítse meg, valamint a jóga segítségével és célzatos légzőgyakorlatokkal a fiatal anyák és kisbabáik egészségét segítse. Munkáját természetesen tudományos kutatások támasztják alá. A Birthlight tevékenységei között szerepel a vízi jóga, a kismama jóga, a női jógaterápia, a baba jóga és a gyermek úszás.
Hazánkban a kismama jóga és a baba-mama jóga vált igen népszerűvé. Vajon mi sikerének a kulcsa?
A kismama jóga foglalkozáson a hagyományos jóga gyakorlatok mellett az amazoniai természeti népek ősi, szülést megkönnyitő lágy mozdulatai is jelen vannak. A várandósság alatt felmerülő problémák enyhítése, esetenként megszüntetése, az izületek
mozgékonyságának javítása, az izmok és a gát izmainak erősítése, a célirányos légzőgyakorlatok, valamint a mély relaxáció mind részét képezi ennek a fantasztikus módszernek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kismama jógát gyakorló nők tudatosabban élik meg a várandósságot és a szülést, valamint nő az önbizalmuk, oldódnak félelmeik, aggodalmaik.
A kismama jóga figyelembe veszi mind a három trimesztert és a mamák különböző igényeit. Ha van olyan gyakorlat, ami nem esik jól a kismamának, vagy nem szimpatikus, már nem ajánlott végeznie.
Elmondható, hogy a kismama jóga már életmód rendszer, ezért mindenképpen segítséget ad a mamáknak arra is, hogy hogyan készüljenek fel a szülésre. Sok várandós nő fél a szüléstől, mivel nem tudja mit fog ott átélni. A megfigyelések szerint a kismama jógások a szülést nagyon tudatosan élik át, és azzal is tisztában vannak, hogy mi fog történni. Ez azért van, mert ösztönösebbé válnak, és mert az oktatók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy elméletben is felkészítsék a mamákat a szülésre.
A szorongások és feszültségek oldására végezzük a jóga nidrát, mely egy mély relaxációs állapot, valamint egy sajátos elemét a szankalpat is. A szankalpa olyan pozitív megerősítés, amelyet a kismama ad magának a relaxációban. Ez a szankalpa éppen az ő saját félelmeinek az oldására való. Pl. ilyen lehet a „könnyű szülésem lesz”, vagy „egészséges gyermeket szülök”, vagy bármi, amit szeretne használni az adott relaxációban.
A hazai gyakorlat tett egy kiegészítést a kismama jóga módszerében. Bevezette az úgynevezett szülőpozíciós jógát. Mivel napjainkban igen népszerű a papás szülés, ezért ez a fajta szülésfelkészítés azoknak az apukáknak szól, akik szeretnék párjukat kísérni a szülés folyamán. Azért javasoljuk a papáknak, hogy részt vegyenek ezeken a foglalkozásokon, mert így saját szerepükkel is könnyebben tisztába kerülnek, valamint megtanulják azokat a légzőgyakorlatokat és vajúdó technikákat, amelyekkel megkönnyíthetik a szülést.

Miből áll egy foglalkozás?
Az óra mindig ráhangolódással kezdődik, amelynek során a kismama befelé irányítja figyelmét, megfigyeli a saját légzésének ritmusát, gondolatban megbeszéli babájával, hogy mi fog történni. Majd az OM mantra rezgetése következik, ami a megfigyelések szerint megnyugtatja a babát.
Ezt követi egy sajátos bemelegítés, amelynek célja a test szimmetriájának beállítása, a test könnyed átmozgatása. Ezután az ülő és álló pozíciók következnek, természetesen a légzéssel összhangban, melyek hatására a test és a lélek felfrissül. Ezt követően a célirányos, „kismamás” légzőgyakorlatok jönnek. A gátizmainak erősítése is fontos részét képezi a jógafoglalkozásnak, ugyanis ezzel megelőzhető az inkontinencia, vagy a méhelőesés, de a gátvédelem szempontjából is igen fontos. Végül a vezetett relaxáció, a már említett jóga nidra következik, hogy a kismamák lelkileg is felkészüljenek a szülésre. Az órát az OM mantra rezgetése zárja.
Megfigyelések bizonyítják, hogy azok a babák, akiknek a mamájuk a kismama jógával készültek a szülésre, 10-20%-kal intelligensebbek, figyelmesebbek és gyorsabban tanulnak. A későbbiekben jobban megtalálják helyüket a közösségben. Az intelligencia fejlettségének az egyik magyarázható oka, hogy a magzat idegrendszere sokkal jobban fejlődik akkor, ha a mama kellemes ingereknek teszi ki. Ilyen a kellemes mozgás, amely a pocakban lévő babának is kellemes, vagy a kellemes légzéstechnika, amit a baba is tapasztal.
Összegzésként elmondhatjuk tehát, hogy a kismama jóga egyszerre szól a mamáról és a babáról.

 

Oszd meg másokkal is