Kovácsolj előnyt korlátaidból

Minden bizonnyal a Te életedben is vannak vágyak és célok, amiket szeretnél elérni. Egyes esetekben mindez könnyedén megy, az út gyors és egyszerű. De ha őszinte vagy, akkor többnyire inkább az a jellemző, hogy kisebb-nagyobb akadályokba ütközöl és be kell iktatnod egy-két kanyart. Amikor azt tapasztalod, hogy nem ott tartasz a célodat illetően, ahol szeretnél, Te mit teszel? Vannak, akik azonnal feladják. Mások lebeszélik magukat, hogy „Áááá, nem is olyan fontos, nem szeretném annyira”. Aztán olyan is akad, aki ilyenkor gyorsan keres egy másik cél. Végül pedig sokan bele sem kezdenek, nehogy kiderüljön róluk, hogy nem lesznek képesek elérni a céljaikat.
Ennél azonban vannak konstruktívabb megoldások is. Állj meg egy kicsit és gondold végig, hogy mik azok az akadályok, amiket tapasztalsz. Ezek lehetnek olyanok, amiket a külvilágban tapasztalsz, de legtöbbször ha kellő képen őszinte vagy magadhoz, megtalálod azokat a belső korlátokat, melyek miatt megrekedsz vagy éppen lassan haladsz egy-egy helyzetben. Mindannyian rendelkezünk korlátokkal. Hiszen életünk során számtalan impulzus ért minket. Kudarcaink és fájdalmaink olyan védekezési mechanizmusokat alakítottak ki bennünk, melyek azt a célt szolgálták, hogy a későbbiekben elkerüljük a kellemetlen helyzeteket. Így történhet meg, hogy 45 évesen azt állítod magadról, hogy Te nem vagy jó előadó. És amikor megnézzük, hogy vajon mi alapján állítod ezt, kiderül, hogy 10 évesen töri órán belesültél az előadásodba és a többiek kicikiztek.
Hogy ez többet ne fordulhasson elő, kerülöd a nyilvános szereplést. Csakhogy mindeközben eltelt 30 év, Te pedig rengeteg tapasztalattal gazdagodtál. Mielőtt dühös lennél, hogy miért nem tudsz egyszerűen túllépni ezeken a korlátaidon, nézzük meg ezt egy kicsit más oldalról. Minden ember rendelkezik korlátokkal.
1. Az első lépés az, ha felismered ezeket.
2. Utána pedig egy nagyon izgalmas fázis következik, mégpedig az, hogy kitaláld, hogyan tudod a korlátaid felhasználni a céljaid eléréséhez. Van, aki szakdolgozata megírását halogatja hosszú hónapok óta, mert egyedül nem rendelkezik kellő belső motivációval. Ahelyett, hogy ilyenkor elkezdenéd szidni magadat és bűntudatod lenne, keresd a megoldást. Például egy tanárt, aki segít a szakirodalom átbeszélésében, az elképzeléseidet szakmai szemmel véleményezi.
3. Fordítsd a korlátaidat a magad javára! Phil Hansen művészként olyan képeket rajzolt, amik apró pontokból álltak össze. Igen ám, de egy neurológiai probléma miatt elkezdett remegni a keze. Így nem tudott többet képeket készíteni pontokból. Mindez annyira elkeserítette, hogy hosszú időre le is tett az alkotásról. Mígnem az egyik vizsgálat során az orvos megkérdezte, hogy „Miért nem használja a remegését?”. Mikor hazament, elkezdett kísérletezni.
Megtapasztalta, hogy a korlátai elfogadása, milyen hihetetlen kreativitást volt képes kihozni belőle.
Mindannyian rendelkezünk korlátokkal. De ahelyett, hogy keseregnénk miattuk és feladnánk vágyainkat, ismerjük meg őket és használjuk segítőtársként céljaink eléréséhez!
Miskei Anikó
pszichológus
www.lelekhangolo.blogspot.com

Oszd meg másokkal is