Kövirózsa – Sempervivum tectorum

Tudtátok, hogy a kövirózsát sokfelé a tetőre ültették? Miután Jupiter növényének tartották az ókorban, úgy hitték, az megvéd a villámcsapástól.

Sok kertészeti változatát legtöbben, mint sziklakerti növényt tartják. Ugyanakkor ismertek gyógyhatású fajai (Sempervivum tectorum), melyeket a népi gyógyászat egyszerűen csak fülfűnek nevez. Nem véletlenül. Ezen fajoknak a levélnedvéből készítenek tinktúrákat például középfülgyulladásra.

Nyersen is használhatjuk ezt a zöldes színű nedvet, ha vattára csöpögtetjük, és úgy tesszük a fülbe éjszakára fülfájás, fogfájás esetén.

További erénye, hogy teljesen igénytelen. Ha elegendő napsütés éri, másra már alig van szüksége. Kedveli a kevés humuszt tartalmazó, jó vízáteresztő talajt, hihetetlenül jól bírja a szárazságot. Az egyetlen, amire rosszul reagál, ha vízben áll, attól hamar kirohadhat.

A kövirózsa közepéből, a nyári hónapokban várható, hogy kiemelkedik annak virága, amely pompás ernyővirágzatban nyílik. Fajtól függően különböző színű lehet. Leggyakrabban fehér, rózsaszín és piros színekben, valamint azok árnyalataiban nyílik.

Télire visszahúzódik a növényke, a rózsák elpusztulnak, de tavasszal a legyökerezett sarjak, melyek átteleltek új növényt hoznak. Ahogy latin neve is mutatja: semper, azaz mindig, és vivum, azaz eleven, vagyis örökké él.

Bánki Viktória / mamasita.hu

Oszd meg másokkal is