Léböjt kúra

A tavasz kiváló időszak a méregtelenítésre, böjtölésre, de fontos, hogy ezt ne tévesszük össze a fogyókúrával vagy diétával. A böjt testi-lelki megtisztulás, de csak akkor, ha megfelelően végezzük.

A léböjtkúra méregteleníti a testet. Nagyon fontos, hogy fokozatosan kezdjünk hozzá, és első alkalommal ne vágjunk bele egy hetes kúrába. Ideálisan egy-két nappal kezdjük, mert ha nem vagyunk gyakorlottak, könnyen tápanyaghiány vagy emésztési zavar léphet fel. A ráhangolódás időszaka is fontos, a húsevők már ekkor se fogyasszanak húst, hagyják el az alkohol fogyasztását, illetve mondjanak le a nassolásról. A helyes felkészülés könnyíti a léböjt végzését, növeli a méregtelenítés hatékonyságát. Nem lehet egyik nap még nehéz, zsíros ételeket fogyasztani, majd másnap koplalni. Napról-napra csökkenteni kell a kalóriabevitelt, és könnyű ételeket fogyasztani, majd így áttérni a léböjtre. A léböjtkúra kezdetén hashajtóként ajánlott langyos vízben feloldott keserűsót fogyasztani.

A léböjtkúra alatt – ahogy a neve is takarja – kizárólag folyadékot fogyasztunk, de ez nem azt jelenti, hogy csak vizet ihatunk. Gyümölcs- és zöldséglevek és nyugodtan fogyaszthatók, de természetesen mértékkel. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő minőségű leveket igyunk, azaz hanyagoljuk a bolti cukros, tartósítószeres italokat. A legjobb, ha saját magunk frissen facsarjuk ki a gyümölcsöket és zöldségeket. A friss gyümölcsök szénhidrátot, rostot és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyekkel könnyebben végezhető a léböjtkúra.

A kúra alatt előfordulhat szédülés, hányinger, émelygés – ezek természetes velejárói lehetnek a léböjtkúrának. Nem kell megijedni, ezek a tünetek általában csak az első napokban jelentkeznek, egy-két nap alatt elmúlnak, de akkor is mérsékelhetők a folyadék fogyasztás növelésével.

Ha már valaki többször végzett egy hétvégés kúrát, belevághat az egy hetes léböjtbe is. A könnyű, friss levegőn végzett sport, séta, kirándulás vagy szauna növeli a méregtelenítés eredményét.

Forrás: mixonline.hu

Oszd meg másokkal is