Legyél fitt kismama!

A várandósság alatt sem szabad elhanyagolni a mozgást, sőt! Egy egészséges terhességben hetente legalább kétszer-háromszor javasolt sportolni, ahhoz, hogy tested és lelked is karban legyen tartva. Azok a nők, akik rendszeresen járnak mozogni az áldott állapot alatt, könnyebben viselik a várandósság hónapjait, a szülést, valamint a szülés utáni regenerációt.

Mielőtt azonban elkezded a mozgást, tarts szem előtt néhány fontos jó tanácsot:

• Ügyelj a terhelés mértékére! Csak annyit végezz, amennyi jól esik.

• Figyelj a testérzeteidre! Hidd el, azok nem hazudnak!

• Ellenőrizd a pulzusodat! A várandósság hónapjaiban ne legyen több 140-nél. Ehhez segítség lehet a pulzusmérő.

• Tarts mindig pihenőnapot két edzés között! Fontos a pihenés! Amennyiben haskeményedést tapasztalsz, csökkentsd a terhelést!

• Vedd figyelembe, hogy a várandósság folyamán termelődött relaxin hormon hatására az ízületek és ínszalagok rugalmassá és hajlékonnyá válnak, és megnő a mozgásterük. Ez azt jelenti, hogy az ízületek csökkent stabilitása miatt fokozott sérülésveszély áll fenn.

• Kerüld a hirtelen mozdulatokat. Bármilyen mozgást végzel, fontos az alapos bemelegítés!

Most bemutatjuk hazánkban leginkább népszerűvé vált várandósság alatti mozgásformát, a kismama jógát.

KISMAMA JÓGA

Hazánkban kilenc éve indult útjára ez a mozgásforma, ami kifejezetten várandós kismamáknak szól. A kismama jóga foglalkozáson a hagyományos jóga gyakorlatok mellett az Amazonas menti természeti népek ősi, szülést megkönnyítő lágy mozdulatai is jelen vannak. A várandósság alatt felmerülő problémák enyhítése, esetenként megszüntetése, az ízületek mozgékonyságának javítása, az izmok és a gát izmainak erősítése, a célirányos légzőgyakorlatok, valamint a mély relaxáció mind részét képezi ennek a fantasztikus módszernek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kismama jógát gyakorló nők tudatosabban élik meg a várandósságot és a szülést, valamint nő az önbizalmuk, oldódnak félelmeik, aggodalmaik. A kismama jóga figyelembe veszi mind a három trimesztert és a mamák különböző igényeit.

A kismama jógának is fontos alapszabálya, hogyha van olyan gyakorlat, ami nem esik jól a kismamának, vagy nem szimpatikus, már nem ajánlott csinálnia. A jógát kiválóan kiegészíti a szabadban végzett mozgás.

MOZGÁS A SZABADBAN

A szabadlevegőn végzett mozgásnál nincs jobb, ráadásul akkor végzi az ember, amikor csak akarja. Nem kell semmilyen eszköz a végrehajtásához, így mondhatjuk, hogy a legolcsóbb mozgásformák egyike. A szabadban végzett sétának rengeteg jótékony hatása van. A várandósság alatt megteremthető vele a tökéletes fizikai aktivitás. Biztonságos mozgás, így azoknak a kismamáknak kifejezetten ajánlott, akik most kezdik el a mozgást, illetve hosszú kihagyás után újrakezdik. Kiválóan kiegészít bármilyen más mozgásformát. Jó hatással van a szívre, csökkenti a vérnyomást, fokozza a véráramlást, valamint karban tartja az izomszövetet is. Szakemberek állítása szerint a napi rendszerességgel végzett legalább 30 perces séta segít a testsúlyt kontroll alatt tartani, ugyanis segíti és felgyorsítja az anyagcserét, valamint kalóriát éget. A normális testsúlynövekedés,
mint tudjuk nagyon fontos a kismamaság alatt. A séta erősíti a térd környéki izmokat, így az ízületeken csökken a terhelés. Ne feledd azonban a relaxin hormon hatását ebben az időszakban. A lassú séta is jótékony hatású!

Amennyiben a szabadban végzett séta mellett voksolsz, vedd figyelembe a következő jó tanácsokat.

Válassz kényelmes cipőt! Keress olyat, ami alkalmas a hosszú sétákhoz. Ha feltöri a lábad már az első alkalommal, akkor nem biztos, hogy kedvet érzel egy következőre.

A séta előtt is fontos az alapos bemelegítés, és nyújtás.

Az első alkalommal inkább lassabban, kényelmes tempóban sétálj, így elkerülheted a sérüléseket, és megfigyelheted a testérzeteket. Gondolj a fokozatosság elvére!

Keress társaságot magadnak a mozgás idejére. A jó hangulat fontos!

Kotroczó Anikó

Oszd meg másokkal is