Mantrák – a tudatosodás gyöngyszemei

Az indiai vallási hagyományból eredő mantrák rövid, de tömör, szentnek, mágikusnak tartott szövegek, fohászok, varázsigék, amelyeket meghatározott céllal és körülmények között ismételgetnek. Már a korai időkben úgy tartották, hogy egy adott mantra ismételgetése a mantra jelentésével összefüggő spirituális változást idéz elő a rendszeres gyakorlás következtében, és segít a tudatosodás útján lépésről lépésre szembenézni az akadályokkal.

De miben is rejlik a mantrák ereje? A szakrális éneklés vagy kántálás egyszerre teremt egyensúlyt fizikai és energetikai szinten. A hangrezgés tisztítja a csakrákat és a finom energiacsatornákat (a nádikat), a sejtek megnyílnak a finom életerő befogadására, ami segít megvalósítani a mantrához tartozó minőséget (pl. boldogság, bőség, feltétel nélküli szeretet). Minél többször zengetünk egy hangmintát, annál inkább ráhangolódunk a rezgésére, és összeolvadunk az általa képviselt minőséggel. A mantrákat hagyományosan 108-szor ismétlik (segítségül a pontos számoláshoz gyakran egy 108 gyöngyből álló imaláncot, malát használnak). Ennek oka, hogy a védikus szent iratok szerint a fizikai és szubtilis testeink 72.000 energiacsatornát, ezen belül 108 fő nádit tartalmaznak. A mantra 108-szor való kántálásával a hangrezgés átitatja a teljes fizikai és energiatestet.

A mantrát a modern korban Deva Premal és Miten, az ősi mantrákat kortárs zenei környezetbe ültető zenészpáros tette világszerte ismertté. Deva Premal már édesanyja hasában az egyik legerősebb mantrát, a Gayatri mantrát hallgatta – 1998-as debütáló albumukon, a The Essence című lemezen rögzítették Mitennel nagy sikerű saját verziójukat, ami azóta is repertoárjuk egyik gyöngyszemének számít. A www.devapremalmiten.hu oldalon jó néhány Deva és Miten által énekelt mantrát találsz.

Oszd meg másokkal is