Meddőségi problémák megoldása másképp

Pszichológusi tapasztalataim és személyes érintettségem alapján ki merem jelenteni, hogy nem hiszek a meddőségben; így még ezt a kifejezést sem szeretem használni… Saját kálváriám legfontosabb üzenete az volt számomra, hogy mennyire másként tekint a hagyományos kínai orvoslás a termékenységi problémákra, mint a nyugati orvoslás. Szörnyülködve látom, ahogy klienseim az orvosi ellentmondások tengerén hánykolódnak, teljes bizonytalanságban; miközben indokoltan vagy indokolatlan sodródnak az egyre intenzívebb beavatkozások felé. Valahogy hibádzik ez a rendszer, ahol a kliensre nincs idő, ahol nem partner a „beteg” ember, ahol a segítő nem méri fel a saját szavai súlyát…(Élénken él az emlékezetemben az a kép, amikor az egyik nőgyógyászom azt vágta a fejemhez: „Hát, magából aztán elég lesz kicsiholni egy gyereket”! Akkor láttam őt először és utoljára; s tényleg igaza lett…)
A hagyományos kínai orvoslás holisztikusan gondolkodik; és nem csupán deréktől lefelé kezeli a termékenységi nehézségeket. Az egészség testi-lelki- szellemi egyensúlyi állapotot jelent, az egészséges testben futó energiacsatornákban (meridiánokban) akadálytalanul áramlik az életerő (csí). A kínai szemlélet szerint, minden amit megeszünk,megiszunk illetve ahogy gondolkodunk, az befolyásolja az egyensúlyi állapotunkat. Ha az egyensúlyi állapot felborul, akkor megjelennek az első tünetek… A keleti szemlélet nem diagnózisokban gondolkodik, ellenben mindig a probléma kiváltó okának felszámolására törekszik. Ha sikerül megtalálni a kibillent egyensúlyi állapot kiváltóját (amely lehet túlzott stressz, mozgásszegény életmód, kémiai anyagok, belső hideg, érzelmi labilitás, nem megfelelő táplálkozás, stb.), akkor megvannak a megfelelő módszerek a korrigálásra. Ha a probléma valódi oka nem kerül orvoslásra (pl. a nő érzelmei és energiái nincsenek egyensúlyban), akkor hiába az inszemináció, a lombikprogram; a fogantatás minden erőfeszítés ellenére nem lesz sikeres.….

A hagyományos kínai orvoslás a fogantatás és az egészséges várandósság szempontjából különösen fontosnak tartja az alábbi meridiánok megfelelő működést:

Vese: felelős a petesejtek minőségéért és a normális FSH- hormonszintért. Túl azon, hogy szabályozza a szervezet vízháztartását, és a fölösleges salakanyagok eltávolítását végzi; a vese szabályozza azt, hogy egy lány mikor kezd menstruálni,mikor lép a menopauza korszakába; és a kettő között milyen hormonális változások zajlanak. A vese meridiánt többek között károsíthatja a szorongás, a felpörgött élettempóból fakadó stressz és a külső hideg hatás.

Lép: irányítja az egész emésztést; felelős a táplálékok életenergiává alakításáért; és a hormonális egyensúlyért (elsősorban a megfelelő progeszteonszintért). Ha a lép meridián nem működik megfelelően, akkor a fogantatás nem tud létrejönni; vagy (visszatérő) vetélés következik be. Egyensúlyi állapotából kibillentheti a túlzott aggódás (túlzott „agyalás”), a sok finomított szénhidrát fogyasztása és a nyers zöldségek túlzott fogyasztása.

Szív: felelős a méh és a kismedence megfelelő vérkeringéséért; így mindenfajta érzelmi trauma és kibillenés megzavarhatja a méh tápláló és védelmező funkcióját. Nem véletlenül, a Méh Csatorna (Bao Mai) a méhet és a szívet köti össze.

Máj: a kínaiak szerint közvetlenül az ovulációért felelős. Nem megfelelő működése PMS tüneteket (menstruáció előtti tünetegyüttes: mellfájdalom, fejfájás, ingerlékenység, menstruációs görcsök) okoz. Kibillent máj meridián esetén a terápia nagyon lényeges eleme a stresszoldás; például meditáció, jóga vagy autogén tréning segítségével.

A hagyományos kínai orvoslással foglalkozó szakember az okok felkutatása és a siker érdekében részletes állapotfelmérést végez; beleértve a nyelv és a pulzus vizsgálatát is.
Az egyes meridiánok kibillent működése helyreállítható megfelelő (tünetekre illetve személyre szabott) táplálkozással, akupunktúrával, akupresszúrával, moxával (akupunktúrás pontok hevítése fekete üröm rúddal), gyógynövényekkel, pszichoterápiával és számos egyéb életmódbeli változtatással.
A hagyományos kínai gyógyászat hozzáállása, hogy a problémát nem gyógyszerekkel, és különféle beavatkozásokkal orvosolják; hanem a szervezet öngyógyító folyamatait erősítik különféle technikákkal. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a modern orvosi eljárások nem lehetnek indokoltak a meddőség kezelésében, azonban a siker érdekében legtöbbször elengedhetetlen a holisztikus felfogás.

Bárdi Nóra
pszichológus, természetgyógyász, párkapcsolati tanácsadó
www.terapiatanacsadas.hu

Oszd meg másokkal is