Miért jó a hamulúg?

Azok számára, akik fával fűtenek kézenfekvő lehet a bőven rendelkezésre álló fahamu tisztítószerként való alkalmazása. A hamulúg a mosószódához hasonlóan szintén univerzális készítmény. Kiváló zsíroldó hatású, alkalmazható általános tisztítószerként, áztató- vagy akár mosószerként is.

Az Alpokban hagyományosan faházak, kerítések elszürkülése ellen alkalmazzák, de kiváló cserépkályha és kandalló üvegajtajának tisztítására is. Egy netes oldal hozzászólását idézve, „spricnis flakonba töltve, pár csepp illóolajjal turbózva, akár minden tisztítandó felületre” használható. Előnyei közé tartozik, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető és nem romlandó. (A hamu és a mosáshoz készített forrázat hónapokig eláll.)

Hogyan mossunk vele?

Először is lényeges tisztázni azt, hogy csak száraz, festék- és pácmentes keményfa hamuja megfelelő hamulúg készítésére. (Nem jó a vegyszerrel átitatott, bontásból származó fa égéstermékét használni.)
Tapasztalatok szerint, a felhasznált fától is függ a szer tisztító hatása: az akácnak és a bükknek például nagyon jó a hamulúgja, viszont a nyárfáé és a fenyőé gyengébb.

A lúg úgy készül, hogy a tiszta fahamut a térfogatának megfelelő háromszoros mennyiségű forró vízzel felöntjük. Egy-két napos állás után a tetején úszó darabkákat szűrővel leszedjük, a tiszta oldatot pedig merőkanállal vagy kancsóval lemerjük a leülepedett hamuról. Ennek eredményeként  egy enyhén zöldes színű, kissé nyúlós folyadékot kapunk, amit azonnal fel is használhatunk.

Alkalmazását tekintve a hamulúg nagyon hasonlít a mosószódához.
Nagyon elszennyeződött fehér ruhákat ajánlatos fél napra beáztatni, mosásnál pedig önmagában vagy kis mennyiségű környezetbarát mosószerrel elkeverve használhatjuk. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a lúg töménységétől függ. A nem nagyon piszkos ruhák 5 kg-os mosógépi mosásához kb. 2-4 dl oldat szükséges. Ugyanakkor itt is felhívnám a figyelmet a szer fakító hatására, vagyis legjobb, ha csak fehér ruhák esetében alkalmazzuk önmagában az anyagot.

Egyébként hamulúgból is készíthetünk mosógélt (mosószappan, hamulúg és víz felhasználásával), vagy akár mosószappant (más néven káliszappant, például növényi olajok hozzáadásával). Erősen maró hatású folyadék (akár 12-es is lehet a pH-ja), ezért használata gondos körültekintést igényel. Vigyázni kell, hogy a szer szembe, szájba ne kerüljön. Mosáshoz viseljünk gumikesztyűt, vagy ha nem áll rendelkezésre, akkor közvetlenül mosás után kenjük be krémmel a kezünket. Tárolása gyerekektől elzárt helyen, jól záródó, felcímkézett üvegben ajánlatos.

Hári Beáta

Öko-völgy Alapítvány

A zöld tisztítószerek alkalmazásának lehetőségeiről számos további információ olvasható „Beszélgetések az önellátásról” című kiadványunkban.

Oszd meg másokkal is