Miért válassz teljes kiőrlésű termékeket?

A teljes kiőrlésű termékeket nem csak magas rosttartalmuk miatt érdemes fogyasztanod, hanem a B1-vitamintartalma miatt is.

A teljes kiőrlésű liszt

A teljes kiőrlésű kenyér jóval több rostot és fehérjét tartalmaz, mint fehér változata, éppen ezért elősegíti az emésztést és csökkenti a vér koleszterin tartalmát. Tápanyagokban gazdag (korpa, zab, csíra). Több mint 40%-al több B-vitamint, folsavat, cinket, kalciumot, rezet és rostot tartalmaz, mint a finomított liszt. Mindez elősegíti az egészséges emésztést, a tápanyagok felszívódását, a stabil vércukor és inzulinszintet, valamint csökkenti a koleszterinszintet a szervezetben.

Ne higgyük, hogy a teljes kiőrlésű gabona csodaszer, amiből akármennyit ehetünk. Nem is fogyaszt, de egy egészségesebb alternatíva, melyet érdemesebb fogyasztani a fent említettek miatt.

A B1-vitamin

A B1-vitamin a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Létfontosságú vitaminról van szó, amely sok állati és növényi élelmiszerben fordul elő. Ez a vitamin részt vesz a sejtanyagcserében, része egy koenzimnek, amely a szénhidrátok lebontásához szükséges. Ezen kívül a B1-vitamin nélkülözhetetlen a pajzsmirigyfunkcióhoz és az idegrendszer számára is. A B1-vitamin a vízben oldódása miatt nem tárolható a szervezetben. Fontos tehát, hogy rendszeresen hozzájussunk a táplálékon keresztül. A zsír- és cukoranyagcserében ugyancsak fontos szerepet játszik a B1-vitamin. A tiamin – ahogy még nevezik a B1-vitamint – jelentős részben járul hozzá ahhoz, hogy a szervezet a táplálékból energiát tudjon nyerni.

Ha a szervezetbe elegendő mennyiséget juttatunk belőle, a B1-vitamin az energianyerés mellett erős idegekről, jó szellemi teljesítőképességről gondoskodik, és elősegíti a növekedést. A vitaminban gazdag táplálkozás testileg és szellemileg is egészségesen tart. Ezért az étrendünk mindenképp legyen változatos, és tartalmazzon sok teljes kiőrlésű terméket. Ezek nemcsak B1-vitaminban gazdagok, hanem rostanyagokban is. Olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek a sejt-, cukor- és zsíranyagcseréhez.

(Forrás: vitalzone.hu)

Ha érdekesnek találtad, ne felejtsd el megosztani!

 

Oszd meg másokkal is